Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Velká zpráva o koalicích po volbách: Má Babiš obavy a proč jeho lídr chytl rivala za ruku?

Autor: Jaroslav Šimáček - 
5. října 2018
05:02

Chytili se za ruce a předvedli ve studiu Blesku „vítězné“ gesto. Značně překvapivě. Petr Stuchlík (ANO) a Jan Čižinský (Praha Sobě) totiž patří mezi rivaly a druhý jmenovaný jednoznačně odmítá koalici s ANO či ODS. Blesk Zprávám nyní řekl, že to od Stuchlíka nečekal, ale nechtěl se s ním prát. Možné koalice se přetřásají nejen v Praze. Své si řekl i Andrej Babiš (ANO), který se pustil pro změnu do Pirátů, že prý nechtějí spolupracovat s nikým. Ivan Bartoš to odmítá a ke koalicím promluvili i další politici. Nejen těm komunálním, ale i celostátním.

V obou velkých předvolebních debatách Blesku přišla řeč i na možné povolební koalice. Řešily se jak při debatě kandidátů na primátora Prahy, tak i při středeční superdebatě lídrů parlamentních stran, které se zúčastnil mj. i premiér Andrej Babiš (ANO). Došlo na kategorická vyjádření, uhýbavé odpovědi, ale i ostré spory. Jeden se přitom odehrál mimo záběry kamer při společném focení.

Array

Stuchlík chytil rivala za ruku. Proč?

Tenhle moment zaujal při focení všech kandidátů z pondělní pražské debaty. Babišův trumf pro Prahu Petr Stuchlík se drží za ruku se svým rivalem a kritikem Janem Čižinským, lidoveckým exposlancem a lídrem hnutí Praha Sobě. Chtěli by snad po volbách vládnout společně? 

Gesto bylo v ostrém kontrastu s tím, co Čižinský říkal v debatě: „My jsme jediní, kteří na rovinu říkají, že nepůjdou s ANO a ODS, protože s nimi není možná změna Prahy k lepšímu.“ Blesk Zprávám Čižinský ke společnému gestu se Stuchlíkem řekl: „Nevím, co gesto pana Stuchlíka mělo znamenat, vůbec to nechápu.“

Kandidát ANO na primátora, podnikatel Petr Stuchlík, objasňuje situaci následujícím slovy: „Bylo to přátelské gesto, nic víc, nic míň.“

Čižinský: Nechtěl jsem se prát

Co Čižinskému blesklo hlavou? Prý se se Stuchlíkem nechtěl při focení prát. „On mě pan Stuchlík chytil za ruku a zvednul mi ji. Já jsem se s ním nechtěl prát. Vůbec jsem to nepochopil, nebyla tam žádná aktivita z mé strany. Do koalice s ním nikdy nepůjdu,“ tvrdí dál Čižinský.

Není však chybou odmítat koalice před tím, než voliči rozdají karty? „My jsme jediní v Praze, kteří říkají, že s ANO a ODS nepůjdeme. Piráti si nechávají otevřená zadní vrátka. A já si myslím, že je fér, aby voliči věděli, že hlas, který hodí nám, neskončí u ANO a ODS,“ opakuje lídr Praha Sobě.

Podívejte se, co ve studiu Blesku řekli kandidáti na primátora Prahy:

Video  Celý záznam debaty: 10 kandidátů na primátora Prahy. Hlučná hádka o MHD zdarma  - Jan Jedlička, David Vaníček, Klára Brunclíková, Lukáš Červený, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

Jsou přitom strany, se kterými si Čižinský spolupráci po volbách představit dokáže. „Pro nás je možná spolupráce se Spojenými silami pro Prahu a Piráty. S těmi druhými není možné změnu v Praze provést,“ tvrdí exposlanec a starosta Prahy 7, kterého Piráti kritizují za „kumulaci funkcí“.

„On se mne dokonce před asi půl rokem Andrej Babiš snažil nějakým způsobem nalákat, říkal, že nás možná podpoří. My jsme naprosto odmítli. Jsme velký soupeř pro ANO i pro ODS, takže útoky jak z ANO, tak z ODS jsou velmi ostré proti nám. Zveřejňují se i lživé inzeráty jak proti Praha sobě, tak přímo proti mně. Oni se nás bojí a je to dobře, protože se mají čeho bát,“ dodal bojovně.

Lídr ANO: Přátelské gesto, nic víc

Stuchlík přitom Blesk Zprávám ke gestu při focení řekl: „Neměli bychom na sebe hlavně před kamerami zoufale útočit, zvlášť, když se dokážeme bavit mimo ně. Když jsem viděl, jak tady pan Horáček a Letenská parta to dávali panu Čižinskému sežrat, že se mě vůbec dotkl, asi chápu, že se vymezuje a neví teď, co s tím.“

A přece jen si drobně rýpl do konkurenta Čižinského. Ten se však brání dál. „Asi mu to poradil pan Prchal, aby se o tom nějakým způsobem mluvilo. Kdybych se s ním pral, spadli bychom ze stupínku, kde jsme stáli. Každopádně já to nevnímám vůbec tak, jako on. Voliči, kteří budou volit nás, tak jejich hlas neskončí v koalici s ANO a ODS,“ pokračuje dál.

Stuchlík naopak odmítá jeho nařčení, že by mělo ANO v Praze již předjednanou koalici s ODS. „Nemáme předjednanou žádnou koalici, je to strašení lidí, na kterém postavili kampaň,“ kontruje.

Babiš se pustil do Pirátů

Povolební koalice byly přitom tématem i pro lídry během středeční debaty zástupců parlamentních stran s výjimkou SPD. A zostra spustil Andrej Babiš, kterého udivuje postoj Pirátů.

„Vy vlastně jste v úplně stejné pozici jako v parlamentu. Vy voličům říkáte: my půjdeme zase do opozice. Zříkáte se odpovědnosti. Chcete jenom kritizovat, nemáte žádný koaliční potenciál. Volit vás je úplně zbytečné,“ útočil Babiš. „Ten je fakt divný, ten váš lídr, to, co říká, je úplně neuvěřitelný,“ řekl premiér o Hřibovi.

Pirát Hřib proti všem?

Babiš přitom na Ivana Bartoše vytáhl titulek článku z novinky.cz „Se Svobodou, Čižinským ani Pospíšilem Prahu nepovedeme, vzkazuje lídr Pirátů v Praze“. Hřib v něm 7. září vysvětloval, že Piráti odmítají skládat koalici s extremisty - KSČM a SPD. Dalšími podmínkami je absence trestně stíhaných osob či politiků, kteří kumulují své funkce. I on mluví o „tiché dohodě ANO a ODS, protože oni si v tomto ohledu na sebe zbyli“.

A problém má i s dvojkou kandidátky ODS Alexandrou Udženija. „Pokud říkáme, že nepřipustíme, aby si kmotři rozdělili Prahu, tak paní Udženija není rozhodně ta, kterou bychom akceptovali,“ říkal Pirát Hřib. Stuchlíka Hřib také nešetřil, mluvil o něm jako o „oligarchické tvrdé ruce člověka, který možná studoval lichvu na Harvardu“, čímž narážel na Stuchlíkovo bývalé působení ve firmě poskytující nebankovní půjčky s vysokými úroky, ve které již však kandidát ANO nepůsobí.

Naopak s hnutím Praha Sobě či Spojenými silami pro Prahu si Hřib spolupráci dokáže představit - pokud by Čižinského či europoslance Jiřího Pospíšila (TOP 09) nezatěžovala ona kumulace funkcí. 

Bartoš: Vyloučili jsme jen komunisty

Šéf Pirátů Bartoš přitom v živě vysílaném přenosu Blesku rázně odmítl Babišova slova. A nad tím, že Piráti nezavírají nikomu předem dveře, se pozastavil i na Facebooku.

„Nesouhlasím s mediální zkratkou, že Piráti nemají koaliční potenciál. Že nechceme kmotry v radě měst, to je normální, to snad nechce žádný občan. Jsme velmi otevření k debatě po volbách. Explicitně jsme vyloučili komunisty a SPD. Doufám, že kromě vládního uskupení je pořád normální s těmito stranami nepočítat při sestavování koalice,“ uvedl.

Předseda komunistů Vojtěch Filip se ho v debatě Blesku ptal, zda si myslí, že vylučováním KSČM něčeho dosáhne. „My jsme nikoho odnikud nevyloučili, v rámci naší demokratické struktury si jednotlivé místní organizace schválily povolební strategii a my jsme prostě řekli, že jsou zde strany, které mohou ohrožovat nebo ohrožují demokracii v ČR. Explicitně jsme zmínil i SPD, to je novinka, pak KSČM. A já si myslím, že strany se mohou rozhodnout zcela demokraticky, s kým chtějí a s kým nechtějí spolupracovat,“ reagoval Bartoš.

Velká předvolební debata plná přestřelek. Takhle do sebe šili lídři parlamentních stran:

Video  Celý záznam debaty lídrů: Osobní útoky i „podkuřování" si  - Blesk TV
Video se připravuje ...

Stuchlík o Pirátech: Inspirovali se u KSČ?

Stuchlík si přitom nyní do Pirátů pro Blesk Zprávy rýpl, že se patrně inspirovali v dobách minulého režimu, pokud by chtěli vládnout v Praze jako jedna strana. „Nechceme spolupracovat s extremisty, ale zodpovědný politik se musí snažit koalici nějak sestavit a někoho vylučovat a priori je nezodpovědné. Přece je naivní myslet si, že tady bude jedna strana, která vše ovládne. To už jsme tady měli 40 let. A mě překvapilo, že Piráti se inspirovali u KSČ,“ říká lídr ANO.

Ovšem v době, kdy šéf ANO Andrej Babiš žehrá čas od času na to, že není v Česku většinový systém, aby právě jedna strana ukázala, co sama zvládne a na co má. Stuchlík je však přesvědčený, že koalice zatracovat před volbami nemá smysl. „Práce politiků je snažit se porozumět tomu, jak voliči rozdali karty, a něco s tím udělat. To, že budeme říkat: Ten je špatný, všechno je zlé? Kádrování Pirátů mě také překvapilo, ale oni za poslední týdny trošku ubrali. Myslím, že za tím byla nezkušenost pana Hřiba, nic víc. Poté, co mu pan Bartoš vysvětlil, jak to má být, tak už takto nevymezuje. I když říkal, že s nikým nepůjde do koalice,“ podotýká nyní Stuchlík.

Pospíšilovo spojenectví

V Praze kandidují Spojené síly pro Prahu jako spojenectví TOP 09 a STAN podpořené dalšími subjekty včetně lidovců. Šly by do toho tyto strany i na celostátní úrovni? Pospíšil připomněl, že do čela Topky kandidoval s vizí dávat dohromady menší, proevropské, středopravicové strany. „Nejbližším partnerem je z mého pohledu právě STAN,“ uvedl.

Mají podobné voliče, podobné programy. „Původní spolupráce se zadrhla a rozpadla na osobních animozitách, nikoli na programových neshodách,“ připomněl. Doufá, že úspěch v Praze ukáže, že stojí za to dlouhodobě spolupracovat, k čemuž je však třeba prý dojít a dozrát. I proto, že následují další volby - do Evropského parlamentu. „Moje zkušenost z Prahy - zatím ta spolupráce funguje výborně,“ uvedl Pospíšil.

Debata Blesku před volbami 2018: Vojtěch Filip, Jana Maláčová, Jiří Pospíšil a Vít Rakušan Debata Blesku před volbami 2018: Vojtěch Filip, Jana Maláčová, Jiří Pospíšil a Vít Rakušan | Foto Blesk - Robert Klejch

Rakušan: Je to test. Ale staré rány trvají

Místopředseda STAN Vít Rakušan byl opatrnější. „Komunální úroveň, i když se jedná o úroveň pražskou, je vždy odlišná od celostátní. Vždy vychází z toho, jaká je nálada místních lidí v dané oblasti. V Praze ta nálada ke spolupráci je i kvůli tomu, že si naši lidé vzájemně rozumí (...) Samozřejmě, že ty regionální rozdíly tady i v pohledu na spolupráci těchto dvou subjektů jsou odlišné. Je pravda, že některé staré rány se třeba ještě nějakou dobu musí hojit.“

Koncept považoval za rozumný pro Prahu test, jestli je tento model pro voliče přitažlivý. „Pražská báze může být východiskem třeba pro další jednání, ale rovnou bych z toho nevyvozoval, že tady začíná nějaká globální spolupráce na celostátní úrovni,“ řekl ve studiu Blesku.

Vládní koalice ANO a ČSSD prý šlape

Vstup do vládní koalice hájila Jana Maláčová (ČSSD). Dle ní se sociálním demokratům daří v koalici prosazovat své cíle a plnit vládní program. Vláda dle ní funguje velmi dobře. Z jejích slov ale bylo patrné, že ještě zcela nevymizely problémy, které ČSSD řeší od pádu na 15 poslanců a 7,27 % hlasů od voličů ze sněmovních voleb. 

„Sociální demokracie byla vždycky stranou různých názorů, různých proudů. Jsme demokratickou stranou a já si myslím, že je to dobře. My jsme bezesporu v těžké situaci a já si myslím, že se nám podaří ten současný stav stabilizovat, vylepšit a že se pomalu zmátoříme,“ uvedla totiž Maláčová.

Vojtěch Filip si naopak pochvaloval, že KSČM není oficiálně ve vládě: „Já jsem hrdý na to, že nejsme součástí koalice.“ Vedle toho je však prý i hrdý na to, že komunisté na rozdíl od jiných stran umožnili vznik vlády s důvěrou a nehráli jako ostatní politické hry.

Fiala: U ODS ohledně ANO není rozpor

To Andrej Babiš reagoval na různé varianty, co po volbách mohou nastat - snaha obejít ANO, jako byla např. v krajských volbách, nebo případ, že od spolupráce s nimi dají všichni ruce pryč, jako v případě loňských voleb do Sněmovny.

„Já jsem premiér české vlády, my máme jasnou koalici, menšinovou a vliv komunálních voleb na parlamentní politiku nebude žádný (...) Naše organizace jsou samostatné a pokud vyhrají a budou tvořit koalice, tak je to na nich, my jim určitě do toho mluvit nebudeme. Já myslím, že taková tradice je, že v minulosti v Praze a Brně to kopírovalo trošku tu vládní koalici, ale uvidíme tento rok, jak to dopadne,“ řekl v debatě Blesku Babiš.

Debata Blesku před volbami 2018: Andrej Babiš, Petr Fiala a Ivan Bartoš Debata Blesku před volbami 2018: Andrej Babiš, Petr Fiala a Ivan Bartoš | Foto Blesk - Robert Klejch

Vyloučené tak nemusí být koalice ani s ODS. Její předseda Petr Fiala upozornil, že ODS však ve svém přístupu nemá žádný rozpor, ale chce jít cestou rozumné a odpovědné politiky. Z otázky na postoj k ANO tak trochu vybruslil.

„Já nemám žádný problém to vysvětlovat voličům. My jsme jasně dali podmínky, za kterých je možné sestavit demokratickou vládu v ČR. Ty podmínky nebyly dodrženy. To, co jsme říkali na úrovni Poslanecké sněmovny před volbami, jsme udělali i po volbách a tomu voliči naprosto dobře rozumí. Jinou strategii jsme měli např. v krajských volbách, kde jsme jasně řekli, že naším politickým cílem je zabránit pokračování koalic mezi sociálními demokraty a komunisty. To jsme také dodrželi,“ upozornil Fiala. Jaké strategie se bude držet nyní?

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

knihomol ( 7. října 2018 13:14 )

Pospišil leze z jedné prde.e do druhé a TVÁŘÍ SE ŽE JE POLITIK!

marmat ( 6. října 2018 18:21 )

PANU BABIŠOVI ZDE NA BLESKU VOLBY ON-LINE TITULEK PROROKUJE, ŽE PŘIJDE O PRAHU I BRNO....JE TO ASI TAKOVÁ JISTOTA, JAKO ŽE MONIKA BABIŠOVÁ ČEKÁ DVOJČATA !!!

marmat ( 6. října 2018 18:18 )

zkouška . diskuze sobota 18.15 ON-LINE VOLBY - 100% paralyzována

marmat ( 5. října 2018 21:46 )

rokolan: UŽ ZÍTRA VEČER TO BUDETE MOCT ZAPÍT "KALICHEM HOŘKOSTI" až do dna

marmat ( 5. října 2018 21:43 )

xxxx678:TAK ZA KOLIK TUHLE PROPAGANDU ŠÍŘÍTE....??? Válcoval je VŠECHNY tak, že ona nevěděla jak "vyrovnávat score"!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa