Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Most ovládl starý primátor s novým hnutím. Pobuřující kampaně úspěch nepřinesly

Mostecko šokovalo plakáty některých hnutí.
Mostecko šokovalo plakáty některých hnutí.  (Autor: Romea.cz/Blesk archiv)
Autor: mah, ČTK - 
6. října 2018
23:30

V Mostě vyhrálo volby hnutí ProMost. To založil součaný primátor Jan Paparega, aby se distancoval od hnutí Severočeši, za které byl zvolen původně.

Daniel Drtík – ODS (8,52 % - 5. místo)

ODS v Mostě dosáhla na 8,5 procenta, což stačilo pouze na páté místo. V novém zastupitelstvu by tak mělo usednout pět občanských demokratů.

Občanští demokraté šli do voleb v čele s lékařem Danielem Drtíkem, který je v současnosti radním města. Ten na webu E-Mostecko připomněl v první řadě to, že strana v posledních letech prošla celostátně i ve městě obnovou a personální obměnou.

Po volbách by se rád zaměřil na některé věci, které v Mostě fungují. ODS by třeba chtěla, aby lidé, kteří dělají ve svém okolí nepořádek nebo pravidelně ruší hlukem své okolí, přišli o svoz odpadu zdarma. Podobně by se podle strany měly řešit i úlevy na jízdném v MHD.

Jako svou nejvyšší prioritu ovšem Drtík vidí bezpečnost a čistotu. Po volbách by proto chtěl vytvořit skupinu lidí a určit odpovědnou osobu ve vedení města.

Vlastimil Balín – Občané městu, město občanům (0,46 % - 12. místo)

Občané městu ve volbách nedosáhli ani na půl procenta hlasů. Skončili tak na posledním místě.

Kandidátku hnutí Občané městu, město občanům vede do voleb bývalý senátor za KSČM Vlastimil Balín. Za hnutí se v roce 2010 pokoušel obhájit svůj senátorský mandát, ale skončil v prvním kole na posledním osmém místě.

Hnutí by chtělo ve městě co nejvíce přiblížit občanům činnost orgánů místní samosprávy a státní správy například jejich zapojením do tvorby rozpočtu participativním rozpočtem. Zároveň by rádo podpořilo sociální bydlení nebo vytvořilo komunitní centrum pro mládež, které by mělo sloužit jako nástroj prevence kriminality.

Adam Komenda – Piráti a Zelení pro Most (8,88 % - 4. místo)

Koalice Pirátů a Zelených dosáhla na necelých devět procent a umístila se tak o příčku lépe než občanští demokraté. Stejně jako oni ovšem získá čtyři zastupitele.

Do čela společné kandidátky Pirátů a Zelených se postavil Pirát Adam Komenda. Student práv a politologie zároveň pracuje jako asistent Pirátského poslance Mikuláše Peksy. I přes svůj mladý věk jsou pro Komendu Piráti už druhou politickou stranou. Ještě před volbami do Poslanecké sněmovny parlamentu ČR v roce 2017 byl členem KDU-ČSL, která ho původně zařadila na 11. místo své kandidátky. Své kandidatury se ovšem ještě před volbami vzdal právě kvůli přestupu k Pirátům.

V KDU-ČSL přitom svého času působil jako předseda oblastního sdružení v Mostě. Se stranou se rozešel i kvůli svému přístupu k LGBT komunitě. Hospodářské noviny na svém webu připomněly jeho pokus prosadit na jaře 2017 jeho návrh na sjezdu strany, aby se její členové v budoucnosti vyvarovali negativních nebo útočných výroků vůči LGBT komunitě.

V případě úspěchu by Piráti a Zelení chtěli zveřejňovat na webu města všechny uzavřené smlouvy a zároveň by rádi zavedli transparentní bankovní účty, díky kterým by bylo možné vést účetnictví města transparentně všude tam, kde to zákon umožňuje.

Jan Cee – Sdružení Mostečané Mostu (16,2 % - 3. místo)

Mostečané Mostu se ve volbách vyšvihli na třetí místo. Díky tomu v zastupitelstvu získají osm křesel.

Sdružení Mostečané Mostu, které do voleb vedl infektolog Jan Cee, se v Mostu postaralo o rozruch již svou předvolební kampaní. V té slibuje „postavit vesnici pro lůzu“ s dovětkem, že vytěsní nepřizpůsobivé z města. Slogan Cee hájil v rozhovoru pro Parlamentní listy tím, že pojem lůza je podle něj oficiálně podporovaný Evropskou unií.

Berenika Peštová – ANO (16,31 % - 2. místo)

Hnutí ANO skončilo až na druhém místě se značným odstupem na vítězné hnutí ProMost. V novém zastupitelstvu bude mít devět reprezentantů.

Hnutí ANO vedla náměstkyně ministra životního prostředí Richarda Brabce Berenika Peštová. Ta již v současnosti v zastupitelstvu působí. V minulosti se dostala do sporu s bývalým předsedou Severočechů Jiřím Zelenkou.

Ten po rozpadu magistrátní koalice, ve které byli Severočeši Most společně s hnutím ANO a KSČM, Peštovou obvinil z toho, že uplácí, a do sporu se snažil zatáhnout i Brabce. Následný soud ovšem Zelenka prohrál a za pomluvu měl zaplatit 300 tisíc korun a dalších 50 tisíc měl zaplatit za nemajetkovou újmu přímo Peštové.

František Kačer – Hnutí za zrovnoprávnění maminek (0,69 % - 11. místo)

Hnutí za zrovnoprávnění maminek nedosáhlo ani na jedno celé procento a skončilo tak mimo magistrát.

Kandidátku hnutí za zrovnoprávnění maminek tvořili převážně nezávislí kandidáti a kandidátky. Do voleb je ovšem vedl člen TOP 09 František Kačer. Mezi svými prioritami hnutí na Facebooku uvádí především rozvoj osobnosti dítěte tím, že by obce měly vytvářet poradny pro kojící matky, poradny se sociálními pracovnicemi pro rodiče s dětmi nebo vytvářet prostory pro kluby vhodné k zabavení dětí nebo zajistit volnější pravidla mateřských škol, a více je tak přizpůsobit pracovnímu vytížení rodičů.

Petr Řeháček – STAN s podporou Toryů (1,47 % - 10. místo)

Starostové v mostě pohořeli a se ziskem necelého procenta a půl zůstali mimo magistrát.

Společnou kandidátku STAN a Toryů vede v Mostě Petr Řeháček. Sdružení by se chtělo zaměřit především na rekonstrukci Reprezentačního domu města Mostu a jeho okolí, řešit problematiku nepřizpůsobivých občanů a bezpečnosti ve městě, zavést participativní rozpočet, rozvoj sportu na školách nebo rozvoj cestovního ruchu. Kromě toho by sdružení chtělo vypracovat strategický dokument, na kterém by se podíleli odborníci i laická veřejnost.

Karel Novotný – Otevřená radnice Most (2,5 % - 9. místo)

Otevřená radnice získala jen polovinu hlasů, které byly potřeba pro vznik mandátu.

Kandidátku Otevřené radnice Most vedl do voleb bývalý náměstek ministra průmyslu a obchodu Karel Novotný. Podobně jako v případě Sdružení Mostečané Mostu i Otevřená radnice vyvolalo pozdvižení svými volebními slogany. Na propagačních materiálech strany figuruje například slogan: „Jen deratizační prostředky na tu havěť nestačí!“ s dovětkem „Nulová tolerance nepřizpůsobivým“.

Sám Novotný, který byl dříve členem ČSSD, byl už v minulosti stíhán kvůli hanění Romů na Facebooku. Kampaně si všiml i kandidát do Senátu za Chomutovsko Petr Jano. Ten útoky odsoudil a uvedl, že chce kvůli sloganům uskopení podat trestní oznámení. K podobnému kroku se pak rozhodl i lídr Pirátů, Zelených a nezávislých v Litvínově Petr Gobočník.

Novotný ale heslo bránil na webu Aktuálně.cz, kterému sdělil, že slogan naráží na štěnice, potkany nebo šváby, kteří se měli přemnožit v mosteckých domech.

Zdeněk Brabec – ČSSD (3,29 % - 8. místo)

Podobně jako v dalších městech i v Mostě dopadla sociální demokracie neslavně. Se ziskem necelých tří a půl procenta v tomto volebním období bude ve městě bez zastupitelů.

ČSSD v Mostě vedl do voleb Zdeněk Brabec. Sociální demokraté slibovali, že by v případě volebního úspěchu zastavili obchod se sociálními dávkami, zajistili výstavbu městských bytů pro mladé rodiny nebo nových domovů a penzionů pro seniory.

Eva Budošová – SPD (4,57 % - 7. místo)

SPD v čele s Evou Budošovou chybělo pro vstup na magistrát necelé půlprocento hlasů.

Jan Paparega – ProMOST (29,1 % - vítěz)

Hnutí ProMost ve městě přesvědčivě zvítězilo. S necelými třiceti procenty hlasů v novém zastupitelstvu obsadí 16 křesel.

Současný primátor Jan Paparega v minulých volbách kandidoval za Severočechy Most, kteří v roce 2014 volby vyhráli a získali v zastupitelstvu 18 křesel. Založením nového hnutí se chce ale vedení města spojené s podnikatelem Jiřím Zelenkou od Severočechů distancovat.

Hnutí ve volbách slibovalo například zařízení 24 hodinového dohledu strážníků v nejproblémovějších lokalitách nebo rozšíření kamerového systému v sociálně vyloučených lokalitách. Zároveň chce vytvořit alternativu pro správu bytového fondu v Mostě prostřednictvím společnosti Mostecká bytová a. s., která by měla podle hnutí fungovat lépe než SDB Krušnohor.

Radek Belej – KSČM (8,02 % - 6. místo)

Komunisté díky zisku lehce přes osm procent budou mít čtyři zastupitele.

Do voleb šli v čele se svým oblastním předsedou Radkem Belejem. K prioritám KSČM pak patří stabilizace lékařského personálu v Mostecké nemocnici, početní navýšení hlídkové služby ve městě, nulová tolerance hazardu nebo zavedení bezdoplatkových zón ve městě.

Výsledky komunálních voleb v Mostě najdete ZDE

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa