Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ochutnejte Vánoce u našich sousedů: Jaké jsou letos trhy v Drážďanech, Vídni, Bratislavě a Vratislavi?

/
  • Ochutnejte Vánoce u našich sousedů!
    8. prosince 2018 ● 17:48

    Krásu vánočních trhů ve střední Evropě obdivuje celý svět! Nejen ty české, i trhy u našich sousedů rozhodně stojí za návštěvu. Pojďte společně s Bleskem ochutnat sváteční atmosféru k našim sousedům. Dáte si drážďanskou štólu, vratislavský žurek či bratislavské párance?

  • 1.

    Drážďany: Češi jsou tam jako doma

    Trhy v Drážďanech u našich západních sousedů patří mezi nejstarší v Evropě, konají se již od roku 1434. Staly se oblíbenou turistickou destinací desetitisíců Čechů, kteří se tam mohou cítit skoro jako doma. Nechybí ani míchané nápoje připravené z becherovky či i u nás oblíbený trdelník. Spokojená čtyřčlenná rodina tu nechá v průměru 150 eur (3975 Kč).

    Kolik zaplatíte na vánočních trzích v Drážďanech?
    Autor: Blesk

    Kde zaparkovat? Zdarma zaparkujete na parkovišti P+R na Platz Messe-Dresden. To je vzdáleno 30 minut pěšky od centra města či 20 minut tramvají 10 a 1. Levně a blízko trhů zaparkujete na střešním parkovišti v obchodním domu Galerie Centrum. Za den zaplatíte 195 Kč.

     

    Tip Blesku: S tolary ušetříte

    Drážďanské trhy mají již pátým rokem svou vlastní měnu. Tou je drážďanský tolar, který má hodnotu jednoho eura. V informačním stánku na Striezelmarktu vám vymění 10 euro za 11 tolarů. Při rodinném výletním rozpočtu 100 euro to činí úsporu 260 korun.

    Vánoční trhy v Drážďanech
    Autor: Blesk – David Malík, Zdeněk Matyáš, Jitka Pecharová, Slávka Červená

  • 2.

    Bratislava: Vůně včeloviny a lokší

    Návštěvníky vítá na Hlavním a Františkánském náměstí stovka stánků a na sousedním Hviezdoslavově dalších 50. Na zahřátí se podává punč nebo svařák, k jídlu vyhlášená cikánská pečeně, klobása nebo tradiční lokše z bramborového těsta s mákem, ořechy, nugátem, višněmi, játry či sádlem. Čtyřčlenná rodina s trochou skromnosti vyjde se 100 eury (2650 Kč).

    Kolik zaplatíte na vánočních trzích v Bratislavě?
    Autor: Blesk

    Kde zaparkovat? Garáže Centrum – za každou započatou hodinu zaplatíte 94 Kč, za 24 hodin 650 Kč. V nedalekém obchodním centru Eurovea jsou v týdnu tři hodiny zdarma a o víkendu 5 hodin. Garáže hotelu Carlton můžete v pracovní dny využít od 18 do 24 hodin za 80 Kč/hod. Pokud přijedete vlakem, do centra se dostanete tramvají číslo 1.

     

    Tip Blesku: Včelovina ze Smolenic

    Raritou bratislavských trhů je pálenka Včelovina, originál z obce Smolenice. Vyrábí se ze tří druhů medu – řepkového, slunečnicového a lipového. Základem je med, voda a bylinky. Novinkou je i horký tatranský bylinný čaj, který má pořádné grády, až 72 % alkoholu.

    Vánoční trhy v Bratislavě
    Autor: Blesk:Slávka Červená

  • 3.

    Vídeň: Krásná, ale drahá!

    Vídeň nabízí hned 13 vánočních trhů. V případě výletu čtyřčlenné rodiny ale platí, že částka 100 euro (2660 Kč) bude stačit jen na lehké podráždění chuťových buněk, ceny totiž oproti loňsku očividně vzrostly. Doporučujeme mít pro rodinu v peněžence nejméně 200 eur (5320 Kč). I tak návštěva předvánoční Vídně stojí za to a češtinu a slovenštinu je slyšet na každém rohu.

    Kolik zaplatíte na vánočních trzích ve Vídni?
    Autor: Blesk

    Kde zaparkovat? Návštěvníkům se doporučuje ponechat auta na parkovištích P+R u všech stanic metra, celodenní stání přijde na 90 korun (3,4 eura). Kdo chce přijet až k trhům u radnice, najde zde podzemní garáže, ale připlatí si. Hodina vyjde na 106 korun (4 eura). Vyplatí se celodenní jízdenka na MHD za osm eur (213 Kč) nebo Vienna City Card na 24 hodin za 17 eur (452 Kč).

     

    Tip Blesku: Trhy i v Prátru

    Adventní trh se specialitami před Státní operou nabízí perníčky, sýry, masné výrobky, punč a víno od místních výrobců. Zábavu nabízí zimní trh u velkého ruského kola v Prátru. Až do 6. ledna se tam pořádají zážitkové jízdy pro děti, vystupují zpěváci a hudební skupiny v rámci bohatého zábavného programu.

    Kouzelná atmosféra na adventním trhu před vídeňskou radnicí. Je zde 150 stánků i kluziště.
    Autor: Blesk – David Malík, Zdeněk Matyáš, Jitka Pecharová, Slávka Červená

  • 4.

    Vratislav: Středověké náměstí

    Trh ve Vratislavi se koná na největším středověkém náměstí v Evropě. Čtyřčlenná rodina oproti západu výrazně ušetří, přesto by ale měla mít aspoň 400 polských zlotých (2400 korun). Malí návštěvníci se mohou svézt na některém z kolotočů v ceně asi 50 korun za jízdu, polský lidový šátek stojí 200 Kč, stejně jako brandy v láhvi ve tvaru místního trpaslíka.

    Kolik zaplatíte na vánočních trzích ve Vratislavi?
    Autor: Blesk

    Kde zaparkovat? U vratislavské Opery, která je asi pět minut chůze od vstupu na vánoční trh, vyjde hodina stání na zhruba 40 korun. Pokud se na trhu zdržíte tři až čtyři hodiny, počítejte s asi 200 korunami. Peníze jsou potřeba i na veřejné toalety. Jejich návštěva stojí jeden polský zlotý, tedy asi šest korun.

     

    Tip Blesku: Je déle otevřeno!

    Letošní vánoční trh je větší než loni. Na náměstí a přilehlých ulicích je oproti loňsku asi o 30 stánků víc. Celkem jich je téměř 200 a otevřené jsou od 10 do 21 hodin. Nově je trh v provozu až do Silvestra, zatímco dříve končil už před Štědrým dnem.

    Vánoční trhy ve Vratislavi
    Autor: Blesk:Jitka Pecharová
  • 5.

    Více foto v galerii!

    Fotogalerie
    94 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

vosavopruz: byl jsem letos poprvé na trzích v Norimberku a čekal jsem teda víc,ale klobásky v housce byli moc dobré

(09. 12. 2018 00:10)

vihor: Tohle už nejsou v Německu vánoční trhy, ale spíš folklórní festival zanikající kultury. I ty ceny odpovídají jak vstupnému do nějakého předraženého muzea. A hlídačů a policistů je tam možná víc než návštěvníků, stejně jako v muzeu. Protože dnes jinak v Drážďanech seženete jednodušeji kebab než grilovanou klobásu. Ale CDU je to málo. Nová šéfová nastupující po Merkelové chce vyhrát na východě Německa volby. A to už pak ty trhy asi zakážou jako nenávistnou provokaci.

(08. 12. 2018 21:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy