Vánoční cukroví? Překvapte rodinu něčím novým: 4 rychlé recepty na vynikající dobroty
-
Vůně cukroví se už line z mnoha domácností. Víkend je ideální dobou na pečení vánočních dobrot. Máme pro vás proto čtyři tipy na méně tradiční cukroví, kterým můžete rodinu i známé ohromit.
- 1.
Sušenky cantuccini
Recept pochází z Toskánska a je velmi jednoduchý, doba přípravy je zhruba půl hodinky. Navíc sušenky jsou odlehčené cukroví a v dóze vám vydrží mnoho týdnů, pokud je tedy nesníte…
Potřebujete (zhruba 50 kusů): 180 g třtinového cukru, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 50 g vlašskooříškové mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 g pekanových ořechů, 100 g celých neloupaných mandlí, ½ lžičky mleté skořice, 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno, 50 g sušených třešní nebo višní.
Postup: Vyšlehejte cukr a vejce. Smíchejte všechny tuhé a sypké ingredience a postupně k nim přidávejte vyšlehaný sníh.
* Z těsta vytvarujte tři válečky.
* Vložte do předehřáté trouby na zhruba 25 minut při 180 stupních, horkovzdušnou troubu zapněte na 160 stupňů.
* Po upečení ihned šikmo nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky. Rozložené je nechte na plechu dosušit ve vypnuté troubě.
Tip: Hladkou mouku můžete nahradit i špaldovou a přidat třeba jen rozpůlené lískové oříšky a kousky čokolády. Sladit můžete medem.
- 2.
Extra zdravé ořechové kostky
Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve kterém není žádný přidaný cukr, tuk, ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka! Když ho budete mlsat, nemusíte mít výčitky svědomí.
Potřebujete (zhruba 30 až 40 kusů): 20 g lněného nadrceného semínka, 140 g lískooříškové mouky, 90 g kokosové mouky, 80 g datlí bez pecky, 130 g jablečného pyré, 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mleté vanilky, nebo vanilkového extraktu, ½ lžičky jedlé sody, 100 g rozinek, 100 g pekanových ořechů (můžeme zaměnit za vlašské), 50 g sušených brusinek, špetku soli.
Postup: Lněná nadrcená semínka zalijte 50 ml vody a nechte 10 minut bobtnat. Do mixéru vložte lískooříškovou mouku a zapněte.
*Potom postupně přidávejte další ingredience: len, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujte.
* Rozinky, brusinky a ořechy nasekejte na hrubo, aby v cukroví zůstaly kousky. Zapracujte do těsta z mixéru.
*Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněteme rukou.
*Připravte si pekáček (ideálně 30x20 cm), vyložte pečicím papírem a hmotu do něho natlačte.
*Pečte při 190 °C asi 20 minut. Nechte mírně vychladnout a nakrájejte.
- 3.
Kynutý vánoční věnec
Tato „buchta“ se může stát alternativou k tradiční vánočce, biskupskému chlebíčku nebo marcipánové štóle. Příprava vám zabere zhruba hodinu a další 45 minut musíte počítat na kynutí těsta.
Potřebujete na kynuté těsto: 380 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, ½ lžičky kypřicího prášku, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 75 g másla pokojové teploty, 50 g třtinového moučkového cukru, 2 žloutky pokojové teploty, polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 50 g sušených brusinek, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 polévkovou lžíci rumu.
Na náplň: 200 g mletých lískových oříšků nebo lískooříškové mouky pražené, 2 bílky, 50 g rozpuštěného másla, 50 g třtinového moučkového cukru, 2 polévkové lžíce rumu, 1 lžička vanilkového extraktu, mléko na potření věnce a mandlové plátky na ozdobení.
Postup: V míse smíchejte mouku a cukr se sušeným droždím, kypřícím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami.
*V mléce rozšlehejte žloutky s mlékem, rumem a vanilkovým extraktem.
*Tekutou směs zapracujte společně s máslem do mouky a vypracujte ručně nebo robotem hladké těsto. Mísu zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Trvá to zhruba 45 minut.
*Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty.
*Vykynuté těsto vyválejte na obdélník asi 50x40 cm a potřete nádivkou. Těsto zarolujte a vzniklý váleček podélně rozkrojte a vzniklé dva díly zapleťte do copu.
*Snažte se mít rozkrojenou část nahoře, ale pokud se vám to nepodaří, nic se neděje, jen to lépe vypadá. Konce copu spojte dohromady a věnec přeneste na plech.
*Lepší je, když cop pletete už přímo na pečicím papíru, protože jinak by se vám věnec přenášel špatně.
*Povrch potřete mlékem a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut.
Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 40 minut. *Pokud se věnec připéká, přikryjte ho alobalem. Nechte vychladnout na mřížce.
Tip: Na vyválené těsto, potřené oříškovou náplní, můžeme navíc přidat 100 g marcipánu, nakrájeného na malé kousky
- 4.
Linecké ořechové hvězdičky s malinami
Tento recept „vytáhl“ ze dvou nejoblíbenějších variant lineckého cukroví to nejlepší a spojil dohromady.
Potřebujete (zhruba 30 kusů): 60 g másla, 80 g třtinového moučkového cukru, 170 g hladké mouky, 110 g lískooříškové mouky pražené, 70 g vlašskooříškové mouky, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky vanilkového extraktu, špetka soli, 1 až 2 lžíce mléka (přidat až na konci, podle toho, kolik je třeba)
Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte do načechrané pěny. Trvá to zhruba 5 až 8 minut.
*Zvlášť smíchejte ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Pomocí stěrky přidejte směs mouky k máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
*Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka a vypracujte. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na dvě hodiny chladit do lednice.
*Po vychlazení těsto nechte asi 10 minut povolit, aby šlo lépe rozválet. Těsto rozválejte - dobře se rozvaluje mezi dvěma archy papíru na pečení, protože je drobivější.
*Vykrajujte tvary podle libosti a vykrájené sušenky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení.
*Pečte 10 až 12 minut při 175 °C. Dávejte pozor, aby se vám nespálili.
*Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce. Sušenky slepujte malinovým džemem.
*Pokud máte vrchní část s vykrojeným tvarem, aby byl vidět džem, a chcete mít sušenky pocukrované, tak před slepováním vrchní vykrojenou část sušenek pocukrujte moučkovým cukrem a teprve poté slepte. Tím zabráníte poprášení malinového středu.
Zdroj: ALIKA