Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Vánoční cukroví? Překvapte rodinu něčím novým: 4 rychlé recepty na vynikající dobroty

/
  • Zkuste letos napéci něco nového. S našimi recepty to půjde rychle.
    8. prosince 2018 ● 08:00

    Vůně cukroví se už line z mnoha domácností. Víkend je ideální dobou na pečení vánočních dobrot. Máme pro vás proto čtyři tipy na méně tradiční cukroví, kterým můžete rodinu i známé ohromit.

  • 1.

    Sušenky cantuccini

    Recept pochází z Toskánska a je velmi jednoduchý, doba přípravy je zhruba půl hodinky. Navíc sušenky jsou odlehčené cukroví a v dóze vám vydrží mnoho týdnů, pokud je tedy nesníte…

     

    Potřebujete (zhruba 50 kusů): 180 g třtinového cukru, 2 vejce, 200 g hladké mouky, 50 g vlašskooříškové mouky, ½ balíčku prášku do pečiva, 100 g pekanových ořechů, 100 g celých neloupaných mandlí, ½ lžičky mleté skořice, 50 g kandované pomerančové kůry nasekané nadrobno, 50 g sušených třešní nebo višní.

     

    Postup: Vyšlehejte cukr a vejce. Smíchejte všechny tuhé a sypké ingredience a postupně k nim přidávejte vyšlehaný sníh.

     

    * Z těsta vytvarujte tři válečky.

    * Vložte do předehřáté trouby na zhruba 25 minut při 180 stupních, horkovzdušnou troubu zapněte na 160 stupňů.

    * Po upečení ihned šikmo nakrájíme na zhruba centimetr široké plátky. Rozložené je nechte na plechu dosušit ve vypnuté troubě.  


    Tip: Hladkou mouku můžete nahradit i špaldovou a přidat třeba jen rozpůlené lískové oříšky a kousky čokolády. Sladit můžete medem.

    Sušenky cantuccini
    Autor: ALIKA

  • 2.

    Extra zdravé ořechové kostky

    Zdravá alternativa vánočního cukroví, ve kterém není žádný přidaný cukr, tuk, ani mouka, jen sušené ovoce, oříšky a semínka! Když ho budete mlsat, nemusíte mít výčitky svědomí.

     

    Potřebujete (zhruba 30 až 40 kusů): 20 g lněného nadrceného semínka, 140 g lískooříškové mouky, 90 g kokosové mouky, 80 g datlí bez pecky, 130 g jablečného pyré, 1 lžičku skořice, 1/2 lžičky mleté vanilky, nebo vanilkového extraktu, ½ lžičky jedlé sody, 100 g rozinek, 100 g pekanových ořechů (můžeme zaměnit za vlašské), 50 g sušených brusinek, špetku soli.

     

    Postup: Lněná nadrcená semínka zalijte 50 ml vody a nechte 10 minut bobtnat. Do mixéru vložte lískooříškovou mouku a zapněte.

    *Potom postupně přidávejte další ingredience: len, datle, jablečné pyré, kokosovou mouku, jedlou sodu sůl, skořici a vanilku. Vše rozmixujte.

    * Rozinky, brusinky a ořechy nasekejte na hrubo, aby v cukroví zůstaly kousky. Zapracujte do těsta z mixéru.

    *Hmota musí být rovnoměrně promíchaná, takže ji ještě po vyndání z mixéru prohněteme rukou. 

    *Připravte si pekáček (ideálně 30x20 cm), vyložte pečicím papírem a hmotu do něho natlačte. 

    *Pečte při 190 °C asi 20 minut. Nechte mírně vychladnout a nakrájejte.

    Extra zdravé ořechové kostky
    Autor: ALIKA

  • 3.

    Kynutý vánoční věnec

    Tato „buchta“ se může stát alternativou k tradiční vánočce, biskupskému chlebíčku nebo marcipánové štóle. Příprava vám zabere zhruba hodinu a další 45 minut musíte počítat na kynutí těsta.

     

    Potřebujete na kynuté těsto: 380 g hladké mouky, 8 g sušeného droždí, ½ lžičky kypřicího prášku, špetka soli, 200 ml vlažného mléka, 75 g másla pokojové teploty, 50 g třtinového moučkového cukru, 2 žloutky pokojové teploty, polévkovou lžíci nastrouhané pomerančové kůry, 50 g sušených brusinek, 1 lžičku vanilkového extraktu, 1 polévkovou lžíci rumu.

     

    Na náplň: 200 g mletých lískových oříšků nebo lískooříškové mouky pražené, 2 bílky, 50 g rozpuštěného másla, 50 g třtinového moučkového cukru, 2 polévkové lžíce rumu, 1 lžička vanilkového extraktu, mléko na potření věnce a mandlové plátky na ozdobení.

     

    Postup: V míse smíchejte mouku a cukr se sušeným droždím, kypřícím práškem, solí, pomerančovou kůrou a pokrájenými sušenými brusinkami.

    *V mléce rozšlehejte žloutky s mlékem, rumem a vanilkovým extraktem.

    *Tekutou směs zapracujte společně s máslem do mouky a vypracujte ručně nebo robotem hladké těsto. Mísu zakryjte a nechte kynout, až těsto zdvojnásobí objem. Trvá to zhruba 45 minut.

    *Mezitím si připravte náplň. V míse smíchejte oříškovou mouku s cukrem, bílky, vanilkou, rumem a máslem do hladké pasty.

    *Vykynuté těsto vyválejte na obdélník asi 50x40 cm a potřete nádivkou. Těsto zarolujte a vzniklý váleček podélně rozkrojte a vzniklé dva díly zapleťte do copu.

    *Snažte se mít rozkrojenou část nahoře, ale pokud se vám to nepodaří, nic se neděje, jen to lépe vypadá. Konce copu spojte dohromady a věnec přeneste na plech.

    *Lepší je, když cop pletete už přímo na pečicím papíru, protože jinak by se vám věnec přenášel špatně.

    *Povrch potřete mlékem a posypte mandlovými plátky. Vložte do trouby předehřáté na 200 °C a pečte 10 minut.

    Poté snižte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 40 minut. *Pokud se věnec připéká, přikryjte ho alobalem. Nechte vychladnout na mřížce.

     

    Tip: Na vyválené těsto, potřené oříškovou náplní, můžeme navíc přidat 100 g marcipánu, nakrájeného na malé kousky

    Kynutý vánoční věnec
    Autor: ALIKA

  • 4.

    Linecké ořechové hvězdičky s malinami

    Tento recept „vytáhl“ ze dvou nejoblíbenějších variant lineckého cukroví to nejlepší a spojil dohromady.

    Potřebujete (zhruba 30 kusů):  60 g másla, 80 g třtinového moučkového cukru, 170 g hladké mouky, 110 g lískooříškové mouky pražené, 70 g vlašskooříškové mouky, ½ lžičky skořice, ¼ lžičky vanilkového extraktu, špetka soli, 1 až 2 lžíce mléka (přidat až na konci, podle toho, kolik je třeba)

    Postup: Máslo s cukrem vyšlehejte do načechrané pěny. Trvá to zhruba 5 až 8 minut.

    *Zvlášť smíchejte ořechové mouky, hladkou mouku, skořici a sůl. Pomocí stěrky přidejte směs mouky k máslové směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.

    *Pokud těsto nedrží pohromadě, přidejte trochu mléka a vypracujte. Hotové těsto zabalte do folie a dejte na dvě hodiny chladit do lednice.

    *Po vychlazení těsto nechte asi 10 minut povolit, aby šlo lépe rozválet. Těsto rozválejte - dobře se rozvaluje mezi dvěma archy papíru na pečení, protože je drobivější.

    *Vykrajujte tvary podle libosti a vykrájené sušenky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení.

    *Pečte 10 až 12 minut při 175 °C. Dávejte pozor, aby se vám nespálili.

    *Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce. Sušenky slepujte malinovým džemem.

    *Pokud máte vrchní část s vykrojeným tvarem, aby byl vidět džem, a chcete mít sušenky pocukrované, tak před slepováním vrchní vykrojenou část sušenek pocukrujte moučkovým cukrem a teprve poté slepte. Tím zabráníte poprášení malinového středu.

    Zdroj: ALIKA

    Linecké ořechové hvězdičky s malinami
    Autor: ALIKA

Články odjinud
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy