Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Udženija z vítězné ODS vyzvala v Praze Čižinského k jednání. Chce koalici s ním a TOP 09

Kdo ovládne pražský magistrát?
Kdo ovládne pražský magistrát?  (Autor: koláž Blesk.cz, ČTK)
Autor: nec - 
8. října 2018
14:04

Po volebním víkendu začalo vyjednávání o novém rozložení moci na pražském magistrátě. Komunální volby v metropoli vyhrála ODS (17,87%), která za sebou ne moc s velkým předstihem nechala Piráty (17,07%), Prahu Sobě (16,57%), Spojené síly pro Prahu (koalice TOP 09, KDU-ČSL a STAN) (16,29%) a ANO (15,37%). Krátce po sečtení výsledků si předběžně „plácli“ lídr Prahy Sobě Jan Čižinský s Jiřím Pospíšilem ze Spojených sil pro Prahu. A koho třetího si vezmou do party?

Čižinského Praha Sobě získala z 65 křesel pražského zastupitelsva 13 mandátů, stejně jako Spojené síly pro Prahu a druzí Piráti. Přesně z těchto stran se rýsovala ještě v neděli budoucí koalice, která by měla v následujících čtyřech letech vládnout v Praze. 

Ale vypadá to, že vítězná ODS se se 14 mandáty odejít do opozice nechystá. Podle slov první místopředsedkyně ODS Alexandry Udženije by viděla jako ideální koalici složenou z ODS, TOP 09 a Praha sobě. „Vyzývám Jana Čizinského k jednání o dohodě pro Prahu,“ uvedla na Twitteru. Zda se Jan Čižinský s ODS nakonec sejde není pravděpodobné. Už dříve se nechal slyšet, že koalici s ODS dlouhodobě odmítá.

Čižinský odmítá

Chápu, že je pro paní Udženiju šokem, že existuje politik a politická iniciativa, která tvrdí před volbami i po volbách totéž," napsal v textové zprávě Čižinský. Hnutí Praha Sobě nyní vyjednává o koalici s Piráty. 

Při povolebních jednáních se vyjednávací tým ODS v neděli sešel postupně se zástupci Pirátů, Spojených sil pro Prahu a hnutí ANO. Dnes odpoledne se pak sejdou týmy Pirátů a ANO. Piráti a PS by měli společně jednat v druhé polovině tohoto týdne.

 

 

Doporučujeme
Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa