Nejvzácnější a po staletí obdivované umělecké dílo v Plzni – Plzeňská madona je  zlatým hřebem výstavy v Mastných krámech s názvem »Nad slunce krásnější. Plzeňská madona a krásný sloh.« Na jednom místě tu lze spatřit 43 madon z 15. století z Česka i zahraničí.

Teprve podruhé

V katedrále stojí opuková socha na hlavním oltáři, tudíž není pořádně vidět, protože je daleko od lidí. „Jsem rád, že se podařilo uskutečnit tuto krátkou zápůjčku. Lidé si budou moci madonu prohlédnout zblízka,“ řekl generální vikář plzeňského biskupství Jakub Holík.

Madona katedrálu opustila teprve podruhé, poprvé to bylo za druhé světové války. Tehdy ji přemístili do bezpečí kláštera v Plasích, zpět se vrátila v květnu 1945.

Nyní bude k vidění do 29. května, poté bude možná i na několik desetiletí opět navrácena na oltář katedrály.

Uražené prstíky

Levá nožička a prstíky na pravé nožce Jezulátka nejsou originály. Při požáru věže katedrály v roce 1835 se noha urazila. Vyrobila se nová, ovšem ze sádry místo původní opuky. Korunku a brož na hrudi madony a svatozář Jezulátka vytvořil v roce 1920 Emanuel Velebil.

Ikona sochařství

Opuková socha vysoká 125,5 cm a vážící 127 kg vznikla před rokem 1384 ve svatovítské huti. „Jejím autorem byl nejspíš Petr Parléř. Je jedním z nejvýznamnějších a nejzásadnějších děl světového kamenného sochařství poslední třetiny 14. století,“ uvedl kurátor výstavy Petr Jindra.

VIDEO: Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy.

Video
Video se připravuje ...

Daniela Křižanová z Moravské galerie Brno k opětovnému vystavení slavné Hlavy Medusy Zdeněk Matyáš

Fotogalerie
11 fotografií