Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Experti o varování BIS: Nečekají nás lehké časy! České tajné služby ale patří ke světové špičce

Autor: amb, dak - 
27. března 2024
05:00

Současná bezpečnostní situace je nejvážnější od druhé světové války. To, co dělají ruští vojáci na Ukrajině nebo palestinští teroristé v Izraeli, by bez milosti udělali také u nás, řekl novinářům po dnešním jednání šéf BIS Michal Koudelka. Co na to ostatní bezpečnostní experti? „Česká republika je jedna ze zemí, která výrazně podporuje Izrael, tak nějaké riziko samozřejmě je. Ale současně pan Koudelka řekl, že muslimská komunita, která žije v Čechách, je velice umírněná," uvedl například Martin Exner (STAN) z vedení bezpečnostního výboru. 

„Rozumím tomu, v jakém kontextu to bylo řečeno, a to, že jde o jistou mediální zkratku. Jistě bychom mohli polemizovat, zda bezpečnostní situace v Evropě v době Berlínské krize, tedy již po druhé světové válce, nebyla závažnější. Ale z pohledu historické paměti současných generací je jednoznačně nejhorší a bohužel nic nenasvědčuje tomu, že by se rýsovala změna k lepšímu,“ řekl Blesku Milan Mikulecký.

Rusko podle něj stupňuje agresi na Ukrajině a chystá destabilizaci i jinde v Evropě, aktuálně v Moldávii. Ani konflikt mezi palestinskými teroristy a Izraelem už není jen záležitostí Blízkého Východu a skrz migraci se přenáší do Evropy. „Bohužel, k nějakému reálnému řešení ruské války, nebo migračních tlaků evropští politici nemají dostatek odvahy, takže nás, pokud jde o bezpečnost, rozhodně nečekají lehké časy,“ dodal Mikulecký.

Islámský stát zastaven jen dočasně

„Nevím, jestli je nejhorší od druhé světové války, ale v každém případě se bezpečnostní situace neustále zhoršuje už několik let. Ta situace je samozřejmě nebezpečná kvůli tomu, co se děje na východ od nás, je generována ruskou agresí na Ukrajině a potenciálně snahami Ruska narušovat naše společnosti. Navíc se neustále posouvá poměrně velmi nebezpečná tendence v radikalizaci islámu,“ řekl Blesku bývalý náčelník Generálního štábu Armády ČR Jiří Šedivý.

Rovněž Koudelka promluvil o hrozbě nových útoků spojených s islámským radikalismem. „Myslím si, že můžeme něco takového očekávat,“ řekl Šedivý, podle kterého se například Islámský stát podařilo zastavit jen dočasně a situace se dál vyvíjí. „Na druhé straně i zpravodajské služby a policejní orgány se naučily vyhledávat teroristické buňky a zasahovat proti nim dříve, než se dostanou k akci. Vidíme, že například v Německu byla několikrát zlikvidována příprava teroristického útoku, to samé ve Francii. O tom, že se něco chystá v Rusku, zpravodajské služby také věděly,“ rozvedl problematiku.

Česku teď podle jeho informací nic nehrozí, nedá se to ale vyloučit. Nová bezpečnostní opatření by však nezaváděl. Spíš by důsledně realizoval ta, která už byla přijata. „Ta už byla v minulosti z hlediska koncepčního hlediska správná, ale velmi často se obchází nebo se plní laxně. Z toho potom vyplývá, že může být zneužito někde nějaké slabé místo,“ vysvětlil.

Složitá infiltrace tajných služeb

„Vzhledem k tomu, jak pokračuje masivní nelegální migrace, jak nově příchozí k nám přinášejí konflikty ze svých domácích zemí, ale i vzorce chování a proti tomu postavíme bezzubou evropskou legislativu, počet útoků roste. Nejde jen o přímé útoky, jako je použití nákladních vozidel jako zbraně, ale i zastrašování a každodenní šikana Židů, ale stále častěji i původních obyvatel. Vzhledem k obtížné infiltraci pro policejní orgány nebo tajné služby, z důvodu etnického vzhledu, znalosti jazyka a podobně je působení k rozbití teroristických struktur extrémně obtížné,“ sdělil Blesku Mikulecký.

Politicky průchodných možností podle něj mnoho nezbývá, týkat se to bude muset spíš vyšších investic do ochrany měkkých cílů. Ty jsou extrémně nákladné a nikdy nepokryjí všechny rizika. 

„Pokud ale mohu vaše čtenáře uklidnit, tak české tajné služby patří ke světové špičce a také Česká republika patří zatím v rámci Evropské unie, pokud jde o organizované teroristické hrozby k oázám klidu,“ dodal s tím, že se sem však neřadí případy šílených střelců.

Riziko kvůli české podpoře Izraele

Místopředseda sněmovního bezpečnostního výboru Martin Exner (STAN) s Koudelkou souhlasí, Putin je podle něj novodobý Hitler. Zmínil i hybridní válku, dezinformacím se podle něj Česko jen brání a nemá proaktivní přístup. Vyjádřil se také k případné hrozbě islámského terorismu.

„U nás samozřejmě nikdo nemůže popřít, že může být nějaký osamělý vlk, to je černá můra všech zpravodajců a bezperáků. Fakt je, že třeba Česká republika je jedna ze zemí, která výrazně podporuje Izrael, tak nějaké riziko samozřejmě je. Ale současně pan Koudelka řekl, že muslimská komunita, která žije v Čechách, je velice umírněná, není vůbec radikalizovaná. Tam se nezdá, že by hrozilo nějaké nebezpečí. Také řekl, že nemají informace ze strany Islámského státu nebo islamistů o nějakém připravovaném teroristickém útoku,“ řekl s tím, že Česku bezprostřední nebezpečí nehrozí.

„Je zajímavé, že právě Američané varovali Rusy před chystaným útokem, že spolu ty služby těsně spolupracují i v době války,“ poukázal na teror v Moskvě.

Video  Pavel navázal na Havla a po 26 letech navštívil BIS: S Koudelkou řešili hrozby pro Česko  - Blesk - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Frantisek Najman ( 30. března 2024 23:13 )

BIS není tajná služba když vystupuje veřejně a navíc bez důkazů.

UFO1 ( 29. března 2024 05:51 )

Osnnovy byly dávno zrušeny

e.lesanova ( 28. března 2024 15:01 )

Naše BIS, která je k smíchu i našincům, jako nejlepší na světě?? Tady si někdo něco zobnul, ne?? 😁 👎

RASPUTIN ( 27. března 2024 18:01 )

Tak snad po volbách nastane v BIS změna. 👍

Petr Štibinger ( 27. března 2024 17:24 )

U nás žádné tajné služby neexistují. V zákoně je, že se zřizují zpravodajské.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa