Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Zmařili jsme další teroristický útok, tvrdí Rusové! Terorista se odpálil v Samarské oblasti?

Aktualizováno -
26. března 2024
12:10
Autor: ČTK - 
26. března 2024
11:09

Ruská tajná služba FSB dnes uvedla, že odvrátila teroristický útok v Samarské oblasti, ležící na jihovýchodě evropského Ruska. Útok podle FSB připravoval Rus spolupracující s Ruským dobrovolnickým sborem (RDK), který ve válce Ruska proti Ukrajině bojuje na ukrajinské straně. Při zatýkání přišel o život, když se sám vyhodil do povětří, uvedla FSB podle agentury TASS.

Tvrzení FSB přichází jen den poté, co ruský prezident Vladimir Putin připustil, že teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy, který si vyžádal životy nejméně 139 lidí, spáchali radikální islamisté. Putin ale znovu vyslovil podezření, že si tento zločin mohlo objednat ukrajinské vedení, a v tomto smyslu uložil úkoly při dalším vyšetřování.

Vyhodil se do povětří

FSB tvrdí, že „komplic RDK“ v Samarské oblasti se řídil pokyny svého „kurátora“ a z tajné schránky vyzvedl předem připravené výbušné zařízení, aby vyhodil do povětří místo, kde nejmenovaná dobrovolnická organizace přijímala humanitární pomoc. Při zatýkání toto výbušné zařízení aktivoval. Příslušníci bezpečnostních sil ani civilisté zranění neutrpěli.

Údajný strůjce atentátu podle ruských oficiálních médií v posledních dvou letech, tedy v době ruské agrese na Ukrajině, pomlouval ruskou armádu. Loni v září jej podle FSB získala ke spolupráci ukrajinská tajná služba za pomoci jednoho z členů RDK.

Našli laboratoř na výrobu trhavin

Při domovní prohlídce se u předpokládaného teroristy našla laboratoř pro výrobu trhavin a díly potřebné pro zhotovení improvizované výbušné nálože, zatímco korespondence v mobilním telefonu „potvrzuje účast komplice RDK na teroristické činnosti, koordinované ukrajinskými zvláštními službami“, dodala FSB, která je nástupkyní sovětské tajné policie KGB.

Ukrajina opakovaně odmítla jakýkoli podíl na pátečním útoku v Krasnogorsku, ke kterému se - rovněž opakovaně - přihlásila teroristická organizace Islámský stát. Ruské úřady už o víkendu ohlásily zadržení 11 osob, včetně čtyř předpokládaných pachatelů útoku, které vzal soud mezitím do vazby. Podezřelí pocházejí z Tádžikistánu, kde podle médií verbuje své přívržence afghánská odnož teroristické organizace Islámský stát.

Zejména zahraniční média připomínají, že Putin ignoroval a veřejně přirovnal k vydírání a zastrašování nedávnou americkou výstrahu, že extremisté chystají útok v Moskvě. Ozbrojenci podle očitých svědků v pátek pronikli do koncertní síně s tisíci lidmi bez jakékoliv bezpečnostní kontroly a dalších překážek, a dokonce z místa po krvavém útoku dokázali uniknout. Žádná kritika na adresu hlavy státu, která si ve volbách tento měsíc zajistila dalších šest let v Kremlu, však v ruských médiích nezazněla.

Petrohradská média dnes informovala o zatčení obyvatele Petrohradu, který na sociální síti položil otázku, co by se asi dělo, kdyby se útok neodehrál v Krasnogorsku, ale v Kremlu. Policie zveřejnila nahrávku, na které se zadržený muž kaje a lituje svého počínání, napsal list Kommersant na webu.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

 

fesak2 ( 26. března 2024 15:16 )

Zatkněte tu numeroložku. Ona přece ví všechno, ale nikomu NIC neřekla! Kdyby hlásala předem všechny své "výpočty", byl by na světě mír.

verka1 ( 26. března 2024 13:48 )

Až teroristické útoky přijdou k nám 😡😡

annar annar ( 26. března 2024 12:09 )

Zase terorista ukrajinec,to přece pro zdejší rusofoby je nemožné!!! Honem to opravte!!!!!

Zobrazit celou diskusi