Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Hrdina teroristického útoku u Moskvy: Šatnář (15) z koncertní haly vyvedl přes 100 lidí!

Autor: rc, ČTK - 
24. března 2024
14:22

Při teroristickém útoku v koncertní hale Crocus City Hall na okraji Moskvy se hrdinsky zachoval teprve patnáctiletý chlapec. Mladík jménem Islám pracoval v koncertní hale jako šatnář a velice dobře si pamatoval bezpečnostní pokyny. Poté, co do haly vtrhli teroristé a spustili palbu, hoch neváhal a snažil se do bezpečí dostat co nejvíce nevinných. Nakonec se mu podařilo zachránit více než 100 lidí! Moment evakuace zachytila kamera a video se začalo šířit po sociálních sítích.

Životy desítek lidí zachránil teprve patnáctiletý Islám. V pátek 22. března do koncertní haly Crocus City Hall ve městě Krasnogorsk v Moskevské oblasti vtrhli ozbrojenci a spustili palbu. Tehdy v koncertním sále probíhal koncert rockové skupiny Piknik. Při útoku zemřelo více než 150 lidí a desítky dalších utrpěly zranění.

Osudný den měl službu právě Islám, který v koncertním sále pracoval jako šatnář na půl úvazku. Jak uvádí ruský server NGS.ru, Islám si velice dobře pamatoval bezpečnostní pokyny a poté, co vypukla střelba, zahájil evakuaci. „Mladík zorganizoval evakuaci desítek lidí a pomohl jim dostat se z budovy,“ píší ruská média.

Islám si všiml, že skupina lidí se při snaze utéci před střelbou dostala do slepé uličky. Hoch proto vyděšené lidi vyvedl přes prostory pro zaměstnance až na ulici. Moment evakuace zachytila kamera. Ve videu je vidět v čele skupiny odvážný Islám, který desítky lidí vyvádí chodbou z koncertní haly pryč. Podle výše zmíněného serveru se mu podařilo zachránit více než sto nevinných.

Video  Islám (15) z koncertního sálu Crocus City Hall vyvedl přes 100 lidí.  - X (dříve Twitter)
Video se připravuje ...

Ruské úřady uvádějí, že v souvislosti s útokem zadržely 11 lidí, včetně čtyř mužů podezřelých přímo z útoku v koncertní síni ve středisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruští představitelé v čele s Putinem a státní média poukazují na údajnou souvislost s Ukrajinou, kam podle nich podezřelí z útoku prchali. Ukrajina jakékoliv spojení s útokem odmítá a tvrdí, že Rusku jde o záminku pro další mobilizaci do armády, která už déle než dva roky válčí proti Ukrajině.

K útoku se opakovaně, v pátek a v sobotu, přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Spojené státy před touto hrozbou Rusko varovaly, ale prezident Putin varování veřejně odmítl jako pokus o zastrašování.

VesMirek ( 25. března 2024 12:57 )

Asi jste zapomněl na to, že v klubu Bataclan ve Francii stala podobná záležitost a Francie a Rusko je nebe a dudy.

Uživatel_5275664 ( 25. března 2024 10:59 )

Asi nejste normální,že jo?

Uživatel_5275664 ( 25. března 2024 10:57 )

Uživatel_5275664 ( 25. března 2024 10:56 )

Tak to je..

milan59 ( 25. března 2024 09:25 )

Bohužel !!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání