Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

„Legie jde k volbám.“ Tanky ruských partyzánů překročily hranici, chtějí svrhnout Putina

Aktualizováno -
12. března 2024
11:47
Autor: mav, swp - 
12. března 2024
09:03

Ruští partyzáni se pokoušejí o průlom do Belgorodské a Kurské oblasti Ruska, sousedících s Ukrajinou, píšou ruští vojenští blogeři. Do bojů se zapojují tanky i dělostřelectvo.

„Píše se, že bojovníci Ruské legie svobody, Ruského dobrovolnického sboru a Sibiřského praporu vstoupili do ruských regionů 'v rámci společné operace'. Objevují se zprávy o přestřelkách v pohraničních vesnicích a místní obyvatelé zaznamenali pohyb tanků,“ informuje kanál Nexta. „Na hranicích je několik ozbrojených skupin v pickupech.“

Telegramový kanál Baza hovoří o dvou raněných po bitvě u obce Tjotkino v Kurské oblasti. „Jeden raněný je místní obyvatel, informace o druhém se ověřují,“ píše. Do bojů se zapojují tanky a dělostřelectvo, lidé sdílejí videa se zvuky kulometné palby.

Legie Svoboda Rusku předtím na sociálních sítích zveřejnila vzkaz obyvatelům pohraničních oblastí: „Drazí spoluobčané. Když vás posílali jako maso na frontu daleko od domova, Moskva se smála. My nepřicházíme zabíjet, likvidovat, ničit, trestat. My vás přicházíme osvobodit od chudoby, bídy, nejistoty. Od diktatury teroristické organizace,“ říká představitel legie. „Teď Putin zase kandiduje a plánuje vládnout až do své smrti. To nedovolíme. Jsme stejní Rusové jako vy. Také máme právo vyjádřit svou vůli. A naší vůlí je neuznat krvavého diktátora za prezidenta Ruska. Legie jde k volbám. Očekávejte nás.“

O přeshraničních útocích informují i oficiální ruské zdroje, tvrdí však, že jde o Ukrajince. „Federální bezpečnostní služba uvedla, že od 10. března zmařili ruští pohraničníci a vojáci několik pokusů o narušení státní hranice v Belgorodské a Kurské oblasti," píše státní tisková agentura TASS. Podle ruského ministerstva obrany se 12. března kolem 03:00 moskevského času ukrajinské formace pokusily vniknout na území Belgorodské oblasti ve třech směrech. „Souběžně s masivními útoky dronů se ukrajinští diverzanti pokoušeli proniknout do ruských regionů. Podle posledních údajů ministerstva a regionálních úřadů bylo od noci na 12. března napadeno nejméně 10 regionů,“ dodává TASS a zmiňuje dva raněné Rusy. Připomíná též dva podobné případy „průniku diverzantů“ v březnu a květnu 2023.

Partyzáni nespadají přímo pod Ozbrojené síly Ukrajiny, ale své akce s velením koordinují. „Pomáhají osvobodit Ukrajinu od ruských okupantů," řekl podle listu The Kyiv Independent mluvčí ukrajinské vojenské rozvědky Andrij Jusov. „Jsou to však občané Ruské federace a doma mají právo dělat vše, co považují v této situaci za nutné, aby ochránili svá občanská práva a osvobodili svou zemi od Putinovy diktatury."

„Na ukrajinské straně je pořád snaha vázat ruské jednotky po větší délce hranice, aby nemohly soustředit veškerou sílu na frontu," komentuje dnešní výpad Vojtěch Boháč ze serveru Voxpot. „Takhle si musí dávat Rusko pozor, ať nemá trapas jak minule a zajistit tu hranici větším množstvím jednotek."

Video Partyzáni Sibiřského praporu zveřejnili záběry z údajného vpádu do Ruska. - T.me/Sibiřský prapor
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa