Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Slzy tisíců lidí, matka u otevřené rakve i znělka z Terminátora: Takhle se Rusko loučilo s Navalným

  • Autor: DVL,mav,Mii,ČTK,swp - 
    2. 3. 2024
    05:00

    Pohřeb opozičního lídra Alexeje Navalného provázel chaos. Vše totiž muselo proběhnout v krátkém čase. Před chrámem Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino se shromáždily tisícovky příznivců. Ti skandovali hesla jako „Putin je vrah“ anebo „Navalnyj“. Pohřbu se zúčastnila matka Ljudmila Navalná. V dojemném videu hladila svého syna po tváři v otevřené rakvi. Co dalšího se při pohřbu odehrálo?

  • 1.Problémy se sháněním pohřebního místa

    Spolupracovníci Alexeje Navalného měli potíže s tím najít místo pro veřejné rozloučení s tímto nedávno zesnulým ruským opozičním předákem a kritikem Kremlu. Informovalo o tom Rádio Svobodná Evropa/Rádio Svoboda a server Meduza s odvoláním na Navalného mluvčí Kiru Jarmyšovou. Někde říkaly, že prostory jsou obsazené, jinde to odmítaly při zmínce jména Navalnyj, napsala mluvčí Navalného Kira Jarmyšová na platformě X.

    „Na jednom místě nám přímo řekli, že pohřební agentury mají zakázáno s námi spolupracovat,“ sdělila Navalného mluvčí. Místo pro rozloučení s Navalným se jeho spolupracovníci snažili podle ní najít od pondělka, přičemž obvolali většinu pohřebních služeb, síní a vhodných komerčních míst. „Po 24 hodinách hledání prostory pro poslední rozloučení nejsou,“ dodala.

    Nakonec se ale místo najít podařilo a pohřeb se uskutečnil v chrámu Ikony Matky Boží ve čtvrti Marjino.

  • 2.Dojemný vzkaz manželky

    Dva dny před pohřbem vystoupila v Evropském parlamentu také vdova Julija Navalná. Mluvila o pátečním pohřbu manžela, o tom, že vybrala rakev. „Myslela jsem si, že za 12 dní, které uplynuly od Alexejovy vraždy, budu mít spoustu času na přípravu tohoto projevu. Ale nejprve nám celý týden trvalo, než jsme získali Alexejovo tělo a uspořádali pohřeb. Pak jsem vybrala hřbitov a rakev. Pohřeb se bude konat pozítří. A já si zatím nejsem jistá, jestli proběhne poklidně, nebo jestli policie zadrží ty, kteří se přišli s mým manželem rozloučit,“ zmínila Navalná své obavy.

    Putin je dle ní schopný čehokoliv. Týral matku Navalného a před smrtí i po smrti jeho tělo, uvedla Julija Navalná, ke které se upíraly zraky europoslanců. Ve Štrasburku označila Vladimira Putina za krvavou zrůdu a vůdce gangu organizovaného zločinu.

    Sama nakonec na pohřeb nedorazila, avšak sdílela vzkaz.  „Ljošo, děkuji za 26 let absolutního štěstí... Nevím, jak bez tebe žít, ale vynasnažím se tak, abys tam nahoře měl ze mě radost a byl na mě pyšný. Nevím, jestli se mi to podaří, nebo ne, ale pokusím se,“ napsala Navalná na sociální síti.

    Vdova Julija Navalná během projevu v europarlamentu ve Štrasburku (28.2.2024) Vdova Julija Navalná během projevu v europarlamentu ve Štrasburku (28.2.2024) | ČTK / AP / Jean-Francois Badias

  • 3.Skandující dav

    U chrámu, kde se mělo konat veřejné poslední rozloučení, se podle novinářů agentury AFP sešly tisíce podporovatelů, mnozí s květinami. Shromáždění bylo poklidné, lidé se chovali pokojně a úřady nezatýkaly, uvedli Navalného spolupracovníci v přímém přenosu na internetu. Současně pustili záběry, na kterých dav skandoval hesla jako „Rusko bez Putina“, „Navalnyj“ či „Neodpustíme“. Po pohřbu lidé začali skandovat heslo „Putin je vrah!“.

  • 4.Otevřená rakev

    „Obřad proběhl velmi rychle,“ uvedl na Telegramu Navalného kolega Ivan Ždanov před 15. hodinou moskevského času. Do chrámu bylo vpuštěno jen pár desítek lidí, většinou příbuzných. Navalného tělo bylo v souladu s pravoslavným obřadem uloženo do otevřené rakve, kterou pokrývaly desítky červených a bílých květin. Rakev obklopili pozůstalí se svíčkami v rukou.

  • 5.Truchlící rodina

    Pohřbu se zúčastnila matka Navalného Ljudmila a otec Anatolij. Na sociálních sítích se objevilo dojemné a bolestné video, na němž je zachycena, jak hladí mrtvého syna v rakvi.

    Matka Ljudmila měla zpočátku problémy s vydáním těla svého zesnulého syna. Uvedla, že ruské úřady po ní chtěly, aby ho pochovala tajně, a vyhrožovaly jí, že pokud nebude souhlasit, může se něco s Navalného tělem přihodit. Vyšetřovatel jí řekl, že čas není na její straně a tělo podléhá rozkladu, dodala Ljudmila Navalná.

    Ljudmila Navalná na pohřbu svého syna Alexeje Navalného (1. 3. 2023) Ljudmila Navalná na pohřbu svého syna Alexeje Navalného (1. 3. 2023) | ČTK

  • 6.Političtí hosté na pohřbu

    Na pohřeb se dostavila americká velvyslankyně či francouzský a německý velvyslanec v Moskvě, na místě byl také zástupce české diplomacie Jiří Čistecký. Přítomni byli též tři opoziční představitelé, kteří jsou stále na svobodě. Dva politici, kteří se pokusili zúčastnit letošních voleb - Boris Naděždin a Jekatěrina Duncovová - a bývalý starosta Jekatěrinburgu Jevgenij Rojzman, byli taktéž na místě, píše AFP.

    „Na dnešní pohřeb Alexeje Navalného jsem přišel jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu,“ uvedl Čistecký.

    Pohřeb Alexeje Navalného na Borisovském hřbitově (1. 3. 2024). Pohřeb Alexeje Navalného na Borisovském hřbitově (1. 3. 2024). | ČTK / AP / Uncredited

  • 7.Frank Sinatra a Terminátor

    Na pohřbu orchestr zahrál oblíbené písně opozičního vůdce. Jedná se o píseň Franka Sinatry s názvem „My Way“ (v překladu Po svém) a znělku z filmu Terminátor, který byl zároveň jeho nejoblíbenějším filmem.

  • 8.Zatýkání na pohřbu

    Poklidný průběh byl pak narušen jedním zatknutím. Na sociálních sítích začalo kolovat video s jedním zadrženým, kterého odváděli dva policisté.

    Později se objevila zpráva o tom, že nejméně 57 lidí bylo zadrženo bezpečnostními složkami v různých ruských městech na akcích uctívajících památku zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného. Uvedl to projekt OVD-Info, jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv. 

  • 9.Uložení na hřbitov a kilometrové fronty

    Navalnyj spočinul na Borisovském hřbitově, který je vzdálen zhruba 2,5 kilometru od chrámu, za mostem přes řeku Moskvu. Hrob Navalného je vykopán v blízkosti vchodu na hřbitov, píše AFP. I tam byli shromážděni opozičníkovi příznivci, včetně řady mladých lidí. Někteří truchlící měli v rukou květiny, další zas plakali.

    Spoustě lidem nebylo umožněno se s ním rozloučit, napsal na sociální síť X Anton Geraščenko, bývalý poradce ukrajinského ministerstva vnitra. Fronty na šéfa opozice měli několik kilometrů, lidé skandovali „Navalnyj“, „Alexej“ či různá protiválečná hesla.

    Davy Rusů se přišly rozloučit s Alexejem Navalným (1. 3. 2024). Davy Rusů se přišly rozloučit s Alexejem Navalným (1. 3. 2024). | ČTK / AP / Uncredited

  • 10.Došlo na zatýkání

    Ačkoliv byl průběh převážně poklidný, nakonec došlo na zatýkání. Nejméně 91 lidí zadržely bezpečnostní složky v různých ruských městech na akcích uctívajících památku Navalného. Uvedl to projekt OVD-Info, jenž monitoruje aktivity ruských bezpečnostních sil a problematiku lidských práv.

    OVD-Info eviduje zadržené v Novosibirsku, Jekatěrinburgu, Ulan-Ude, Vladikavkaze, Kazani nebo v Nižním Novgorodě. Celkem píše o 14 městech. V samotné metropoli má portál informace o šesti zatčených.

    Někteří lidé skončili v policejních vozech poté, co položili květiny na památku Navalného. Ve Voroněžské oblasti bylo zadrženo několik lidí mířících do Moskvy, kde se chtěli rozloučit s Navalným, píše portál. Některé zadržené bezpečnostní složky mezitím propustily.

    Pohřeb Alexeje Navalného (1. 3. 2024). Pohřeb Alexeje Navalného (1. 3. 2024). | ČTK / AP / Uncredited

PepekRes ( 2. března 2024 14:11 )

Nezájem

Gretka ( 2. března 2024 13:07 )

Lidé neumíte psát pozitivně? To je hrozné jak všichni pisálci všechno ví, já ví houno a proto nekritizuji a ti co tu píší svoje výmysly ať raději kouknou do své kuchyně 👎 prd víte proč se vrátil a jak zemŕel.

smolicek ( 2. března 2024 12:24 )

Prý slzy statisíců ???? Hahaha, a že o tom byl pouze psí štěk na CNN, BBC, Al Jazzira atd. ... To jen u nás je mediální masáž, abychom opět měli pouze a jen ten jediný a správný názor. Bohužel se to ovšem vymyká vládní garnitůře....

verka1 ( 2. března 2024 11:34 )

Bude mít nárok na vdovský důchod?

lucie13 ( 2. března 2024 11:02 )

Ano, zviditelňuje se na něm, kdyby ho tak milovala, tak by ho z Německa nenechala odejít.

Zobrazit celou diskusi