Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Český diplomat, který byl na pohřbu Navalného: Co rozloučení ukázalo a jak hodnotí opatření?

Aktualizováno -
1. března 2024
15:53
Autor: jko, Mii, ČTK - 
1. března 2024
14:53

Dnešní pohřeb zesnulého ruského opozičníka Alexeje Navalného měl i jednoho českého hosta. Rozloučení se účastnil současný vedoucí českého velvyslanectví v Moskvě Jiří Čistecký. Pro Blesk popsal, proč se rozhodl dorazit i co si myslí o rozsáhlých bezpečnostních opatřeních, ke kterým se ruské úřady uchýlily.

„Na dnešní pohřeb Alexeje Navalného jsem přišel jako zástupce české diplomacie, která stejně jako miliony Rusů nesouhlasí se zločinnou válkou a podstatou Putinova režimu,“ uvedl Čistecký, který je zástupcem českého velvyslance v Rusku Vítězslava Pivoňky. Ten už se ale několik měsíců nachází v Česku.

Podle něj rozloučení ukázalo, že obyčejným lidem není lhostejné, co se v Rusku děje. „Je tichým, ale jasným vzkazem nesouhlasu s poměry v Rusku. Za kritiku vlády, války nebo armády jsou lidé posíláni do pracovních táborů, zabavuje se jim majetek, hrozí jim vyhazov z práce nebo ze škol,“ říká český diplomat.

Dotkl se i množství policistů a těžkooděnců, kteří dnes kvůli pohřbu byli do ulic Moskvy nasazeni. Úřady dokonce předem připravily dodávky na zatýkání. „Rozsah bezpečnostních opatření potvrzuje, že ruský režim má strach z vlastních občanů,“ myslí si Čistecký.

„Podařilo se nám tam dostat jen několika velvyslancům,“ uvedl Čistecký, podle kterého museli diplomaté přijít hodinu před plánovaným časem pohřbu a na hřbitov projít rámy. „Pět minut po nás to zavřeli a nikoho dovnitř nepouštěli,“ dodal diplomat.

U hřbitova se podle něj shromáždilo odhadem čtyři až pět tisíc lidí, a to za „masivní“ přítomnosti policie. „Celý prostor (hřbitova) byl hermeticky uzavřen,“ řekl Čistecký.

Video  Blesk Podcast: Dojde během pohřbu Navalného k represím?  - pdc, bp, Jedlička, Železný
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 2. března 2024 10:56 )

Boží mlýny melou pomalu ale jistě. A tak došlo i na na kolaboranta Navalkného, který spolupracoval s nepřáteli své země. 🙁

Uživatel_5351473 ( 2. března 2024 10:24 )

No z toho tydyta pro smích, šel vyloženě strach)

Uživatel_5351473 ( 2. března 2024 10:23 )

Pakáž jako Kruga to určitě nebude

Uživatel_5351473 ( 2. března 2024 10:22 )

Kdybys nepindal...

Uživatel_5351473 ( 2. března 2024 10:21 )

Ubožáčku, někdo ti drží pistol u hlavy, abys to sledoval a komentoval, že?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa