Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Navalného přítel Jašin propašoval z lágru dopis: „Můj život visí na Putinově vůli“

Autor: mav - 
16. března 2024
18:30

Ruský politik Ilja Jašin (40) si je vědom, že v trestanecké kolonii tři tisíce kilometrů od Moskvy závisí jeho život na libovůli pána Kremlu. Přesto diktaturu či válku na Ukrajině dál odsuzuje a odmítá v gulagu šít okupantům uniformy. „Vím, že Navalnyj na tom byl hůř,“ napsal v dopise německému deníku Bild, který se mu podařilo propašovat ven.

„Chtěli mě donutit pracovat na stavbě nového táborového baráku nebo šít spací pytle a oblečení pro ruské vojáky bojující na Ukrajině,“ popsal Bildu. „Zdvořile jsem odmítl a vysvětlil, že taková práce je v rozporu s mým přesvědčením. Politický vězeň nemůže stavět baráky pro Putinův gulag a už vůbec ne šít uniformy pro okupační vojska. Toto odmítnutí bylo formálním důvodem mého převedení do uzavřené místnosti s přísnými vězeňskými podmínkami.“

Na stravu si - na rozdíl od šikanózních podmínek věznění kamaráda Navalného - nestěžuje. Jídlo dostává třikrát denně.

„Obvykle kaši, brambory a zelí a také rybí konzervy. Dvakrát měsíčně jsem měl také možnost koupit si za malou částku potraviny ve vězeňském obchodě. Tato částka stačí na několik kilogramů okurek a rajčat, mléko a něco sladkého. Moje podmínky nejsou jednoduché, ale vím, že Navalnyj na tom byl mnohem hůř. Byl mučen a hladověl,“ vzpomíná na přítele, o jehož smrti se za mřížemi doslechl s dvoudenním zpožděním - a napřed tomu nevěřil. Neodrazuje ho to však od dalšího odporu.

Jsem Kremlu na obtíž

„Jsem si vědom svých rizik. Mé zdraví a můj život závisí pouze na Putinově vůli. Zároveň jsem si vědom toho, že zůstávám Kremlu a bezpečnostním službám na obtíž, protože stejně jako Navalnyj od svého zatčení nemlčím. Jsem a zůstanu ruským hlasem proti válce a diktatuře. Svým vlastním příkladem se snažím inspirovat své krajany a motivovat je k odporu proti tyranii. To ze mě ovšem dělá potenciální terč.“

Jašin je politicky aktivní už od mládežnických let, pobyt za mřížemi už dávno zná, když ho sebrali za účast na politických demonstracích. Od roku 2012 byl členem Koordinační rady ruské opozice spolu s Navalným, Borisem Němcovem, Vladimirem Kara-Murzou aj. V roce 2017 se stal předsedou zastupitelů Krasnoselského rajónu Moskvy, do parlamentních voleb ho později nepustili.

Zatčen byl 27. června 2022 v Moskvě, v prosinci pak dostal u soudu 8,5 roku v trestní kolonii za video dokumentující masakry ruské invaze na Ukrajinu - konkrétně o vraždě civilistů v Buči začátkem vpádu. „Radši strávit deset let za mřížemi coby čestný člověk, než tiše hořet hanbou za krev, kterou prolévá vaše vláda,“ pronesl ve své obhajobě.

Dopisy v kolonii přijímat může, jak připomíná jeho profil na facebooku. Adresa: Ilja Valerjevič Jašin, nar. 1983. FKU IK-3 UFSIN Ruska pro Smolenskou oblast. 215503 Smolenská oblast, Safonovo, osada Šachty-3. Tu a tam se mu podaří i odpovědět, tak jako německé redakci nebo svým právníkům a kolegům.

„Putin je jako kmotr mafie. Svou osobní moc si upevňuje tím, že demonstrativně popravuje každého, kdo se mu odváží postavit. Tímto způsobem zastrašuje své současné kritiky i potenciální soupeře,“ odpověděl teď Bildu. „Putina můžeme porazit, pokud porazíme svůj strach. Strach je přece základem, na kterém stojí jeho moc. Musíme si uvědomit, že nás je víc, že jsme silnější a že on nás nemůže zabít všechny.“

Video  „Ale no tak, netočíme můj nekrolog,“ věřil Navalnyj.  - CNN Films, HBO Max, idh
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa