Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlův přítel Kolář: „Putin se jen směje.“ Výsledek připravili snaživí poskoci, míní Kelin

Aktualizováno -
17. března 2024
22:42
Autor: simao - 
17. března 2024
22:15

Vladimir Putin ovládl ruské volby - dle očekávání. Průběžný výsledek? 88 procent hlasů. Jde však jen o číslo, na kterém Putinovi fakticky nezáleží, ruskému vládci jde především o zastrašení lidí, uvedl v České televizi v reakci na výsledek voleb historik ruského původu Alexej Kelin. Upozornil, že na 80 procent lidí v Rusku má problém s přežitím, nemají šanci se odstěhovat a musí žít život, jaký mají. I proto dle něj lidé v Rusku už přestávají věřit, že se něco dá změnit. Podle bývalého velvyslance v Rusku, diplomata Petra Koláře, šlo v případě Ruska jen o imitaci na volby. Západ se podle něj po nich ale musí o to více semknout, Vladimir Vladimirovič Putin se mu aktuálně jen směje...

„I ta svobodomyslná část ruské společnosti už si přestává věřit. Protože Putin měl spoustu let času, aby se opevnil, aby si vybudoval aparát, který je naprosto neprůstřelný. Třeba ta jeho Rosgvardija (Národní garda Ruské federace - pozn. red.) je silnější dneska, než armáda. On je připraven potlačit vojenský puč nebo jakýkoliv pokus o atentát,“ uvedl v neděli večer v ČT historik Alexej Kelin.

„Lidé přestávají věřit, že se dá něco změnit. Ještě navíc zhruba 80 procent lidí v Rusku má problém s přežitím, vědí, že se nikam nemohou odstěhovat, prostě musí žít ten život, který mají, a nechtějí si ho komplikovat,“ pokračoval Kelin.

Putin přitom ve volbách, které západní svět označuje za nedemokratické, případně rovnou za frašku, získal dle odhadů kolem 88 procent hlasů.

„Putinovi ani tak nejde o výsledek, protože to je jenom nějaké číslo, které mu snaživí poskoci připraví. Putinovi jde o to, udržet lidi v permanentním strachu - s tím, že se nedá vůbec nic dělat, že se nedá vůbec nic změnit,“ řekl v České televizi historik.

Do Putinovské propagandy se valí miliardy a lidé v Rusku navíc věří, že jsou ohroženi, upozorňuje Kelin.

Kelin vedle toho míní, že ruská opozice bez pomoci zvenčí nemá absolutně šanci uspět. Zapotřebí by bylo podle něj vytvořit exilovou ruskou vládu.

„Tak, jako po pohřbu Navalného oni využili systém kamer, který mají po celé Moskvě, i ve stanicích metra apod., zatýkali některé lidi, ještě když teprve vycházeli z domova, spoustu lidí perzekvovali poté, co přišli na ten pohřeb, aniž by je tam na místě legitimovali, atd. Ten systém je, bych řekl, dokonalejší, než to čínské sledování s rozpoznáváním tváří. Tam je obrovský aparát kágébácký, který toto sleduje a snaží se svobodomyslné lidi, které se ještě nepodařilo vytlačit, zastrašit, aby šoupali nohama a nepletli se do politiky,“ popisuje Kelin.

Video  Rosgvardija - Putinova osobní armáda na špinavou práci  - Videohub
Video se připravuje ...

Kolář: Imitace na volby

Diplomat a bývalý velvyslanec v Rusku Petr Kolář, přítel prezidenta Petra Pavla, v České televizi uvedl, že nelegitimní byly volby rozhodně na okupovaných územích Ukrajiny.

„To, co se tam odehrálo, to vůbec nemůžeme nazývat volbami, je to v podstatě akt zvůle, to je něco, co porušuje mezinárodní právo. Co se odehrává v Rusku samotném, tak víme, že to volby také nejsou, volby vypadají jinak, toto je imitace voleb, je to jakási hra na volby, na to, aby současný vládce Kremlu mohl pokračovat jakoby legitimně dál dalších 6 let. Původně to byly 4 roky, pak si to sám Putin nechal prodloužit na 6 let. Teď má od ruských voličů vystaven šek na to, aby mohl dál pokračovat, my s tím musíme žít a pracovat,“ uvedl v ČT Kolář, který v Rusku působil od února 2011 do prosince 2012.

Předtím - od prosince 2005 do června 2010 - byl Kolář velvyslancem rovněž v USA. To, co se v Rusku odehrává, je pokračování jakési „zvláštní autokratické skorodiktatury, kdy je to všechno možné, jenom ne demokracie“, míní Kolář.

Západ se musí víc semknout, míní přítel prezidenta

Podle Koláře se příliš nezmění, podobně, jako když Západ odsoudil ruskou anexi Krymu či válku proti Ukrajině. „Pan Putin se tomu vlastně jenom směje, jemu to konec konců svým způsobem doma i pomáhá,“ upozornil Kolář.

Globální Západ by se podle něj měl nyní snažit současnou situaci využít, aby se více konsolidoval, aby se probral a více semknul. Zároveň ale také, aby jednal se zeměmi, jako je Čína a Indie, a dostával Rusko do stále větší izolace.

„My se určitě musíme soustředit na to, abychom se sami spojili a byli silnější v té jednotě. Měnit poměry v Rusku, obávám se, že to je úkol, který pro ten náš globální Západ asi není tím pravým. Rusové to musí chtít sami, musí k tomu dospět. Vše, co přichází zvenku, je v Rusku většinou odsouzeno k neúspěchu,“ varuje Kolář.

„Ekonomické, diplomatické, ale i vojenské úsilí, společné, musí vést k tomu, že Rusko bude v takové izolaci, že postupně i Rusům samotným dojde, že to, co teď mají, jaké vedení tam mají, jaký systém tam mají, je pro ně nevýhodné. 88 procent Rusů volí Vladimira Vladimiroviče Putina,“ dodal Kolář.

Diplomat Petr Kolář bude v pondělí hostem Epicentra na Blesk.cz. Výsledky ruských voleb s ním probereme v pořadu, vysílaném ve 13:00.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

jajas ( 19. března 2024 08:58 )

No bacha s tím provoláváním slávy SSSR! 🙂 👎

roxin ( 19. března 2024 08:16 )

Každý na něj nadává ale že je až tak moc zajímá to bych neřekla. 😃 😃 😃

Antifiala ( 18. března 2024 20:12 )

100 % souhlas

jajas ( 18. března 2024 17:52 )

"Pavlův přítel Kolář" je tááá­áááá­áááá­áááá­áááá­ák chytrej! To by nikoho ani nenapadlo, že výsledek voleb připravili Putinovi snaživí poskoci! Ten Kolář je fakt hlava! Ještě že ho Pavel má! 😁 👎

JaNat ( 18. března 2024 13:46 )

Kolář řekl, že by tam už dávno vlítl s vojskem, ale že Pavel válku zažil a jde na to opatrněji. Kolář chce 3. světovou a spoléhá na to, že Putin atomovku nepoužije. Ten patří za mříže, je to válečný štváč.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa