Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vdova Navalná u voleb napsala jméno mrtvého manžela! V Berlíně skandovali její jméno

Aktualizováno -
17. března 2024
21:05
Autor: ČTK, simao, mav - 
17. března 2024
16:11

Tým Alexeje Navalného vyzval, aby Rusové vyrazili v neděli uctít památku opozičníka v poledne k volbám - a vlivem časového posunu se tak na různých místech stalo v různý čas. Dlouhé fronty se kolem poledne vytvořily i před ruskými diplomatickými misemi ve Velké Británii, Francii, Španělsku či Itálii. Vdova po Navalném Julija Navalná se připojila k zástupu lidí čekajících před ruskou ambasádou v Berlíně. Část lidí v davu začala tleskat a skandovat její jméno.

Julija Navalná vyrazila do fronty u ruské ambasády v Berlíně. Lidé tam přišli demonstrovat s transparenty jako „Putin je vrah“, „Navalnyj je můj prezident“, „Rusko nerovná se Putin“, „Moje Rusko je ve vězení“ či „Rusko bez Putina“. Vytáhli rovněž bílo-modré vlajky či velkou podobiznu Vladimira Putina, koupající se v krvi.

Dlouhodobě s dětmi nežije v Rusku, patrně ani nebyla na jeho pohřbu. Naopak jezdí po západních zemích hledat podporu pro ruský disent.

Ruské volby: Protest v Berlíně (17.3.2024) Ruské volby: Protest v Berlíně (17.3.2024) | Profimedia.cz

Měsíc po smrti manžela vypadala Navalná relativně optimisticky naladěná. S některými přítomnými ve se frontě dala do řeči, s jinými objala, vyfotila... Ale ozvali se i zarputilí zastánci Putina. 

„Ani si nemyslím, že je to pravá Ruska, já bych jí sebrala občanství,“ posmívala se jedna Ruska; vystoupení Navalné v Berlíně bylo podle ní jen „provokací“. Obzvlášť ošklivě se vyjádřila na adresu jejího manžela, který byl zavražděn Kremlem: Zemřel jen proto, že „musel ve vězení pracovat, to v životě nedělal“, cituje putinistku Bild.

Když vystála asi šestihodinovou frontu, personál ruského velvyslanectví v Německu byl z příchodu Navalné rozpačitý. Zpravodaj exilového ruského webu Meduza prý zaslechl rozpaky zaměstnanců: „Viděli jste Navalnou ve frontě?“ „Vpustíme ji dovnitř?“ „A co dělat, nemůžeme ji nepustit...“

Julija Navalná ve frontě před volební místností v Berlíně (17. 3. 2024). Julija Navalná ve frontě před volební místností v Berlíně (17. 3. 2024). | ČTK / AP / Ebrahim Noroozi

Bild uvedl, že se po kontrole dokladů do budovy ambasády dostala. „Bude volit. Jsem si jistá, že bude moci, protože je ruskou občankou,“ komentovala pro Bild mluvčí Navalného týmu Kira Jarmyšová, která ji doprovází. Neuvedla, koho Navalná hodlá volit. Na volebních lístcích jsou pouze kandidáti schválení Kremlem, volby jsou zmanipulované.

„Navalná se tak vydává do rukou Putinova režimu, který zavraždil jejího manžela,“ psal Bild a dodával: „Na ambasádě se to hemží ruskými tajnými agenty.“

„Asi vás zajímá, co jsem napsala na volební lístek, koho jsem volila? Samozřejmě jsem napsala jméno 'Navalnyj'. Protože přece není možné, aby měsíc před volbami zabili Putinova hlavního protivníka, který už je ve vězení,“ řekla novinářům, když opouštěla ambasádu.

„Společně s Julijou a spoustou skvělých lidí jsem stála 6 hodin ve frontě a hlasovala. Děkujeme všem, kteří dnes v poledne přišli do volebních místností!“ tweetovala Jarmyšová.

„Moc vám děkuji, vám úžasným, nejlepším lidem, kteří jste se mnou dnes stáli od 12 hodin celých šest hodin bok po boku ve frontě do volební místnosti. Děkuji vám, že jste přišli - plakali jste, smáli jste se,“ tweetovala večer také Julija Navalná. „Děkuji vám, že jste donekonečna křičeli 'Julijo, jsme s tebou' a 'Navalnyj' a říkali mi, že jsem vám vrátila naději. Ve skutečnosti je to samozřejmě naopak, to ne já vám dávám naději, to vy mně dáváte naději, že všechno není marné, že budeme ještě bojovat. Děkuji vám všem, kteří jste přišli do všech měst po celém světě. Jste mou oporou a podporou. Mám vás všechny moc ráda.“

Jméno Navalného psali i v zahraničí

Ruští voliči žijící nejen v Německu, ale třeba i v Turecku, Francii, Británii, Thajsku či Kazachstánu vytvořili dnes v poledne dlouhé fronty před velvyslanectvími Ruska, kam přišli odevzdat svůj hlas v ruských prezidentských volbách.

Vyslyšeli tím výzvu spolupracovníků zesnulého lídra opozice Alexeje Navalného.

„Použiju volební lístek jako pamflet. Napíšu na něj jméno Navalného a také to, že Putin je nelegitimní vládce a že podporuji demokratické hodnoty,“ uvedla 43letá Ruska Taťjana Leontěvová při čekání v deštivém počasí před ruskou ambasádou v Paříži.

V Istanbulu, kde se od ruského rozpoutání války na Ukrajině usadily desítky tisíc mladých Rusů, vznikla před velvyslanectvím 400metrová fronta. Většina lidí v ní se hlásila k protestní akci týmu Navalného.

„Chceme Putinovi jeho práci trochu zkomplikovat,“ prohlásil Jurij, který přišel hlasovat se svou přítelkyní Jelenou. Ta měla na sobě oblečení žluté barvy. „Má to politický důvod, je to barva Ukrajiny,“ vysvětlila dívka, která je podobně jako Jurij původem z Moskvy.

„Když Navalnyj zemřel, byl jsem zničený, plakal jsem. Proto jsem dnes tady,“ prohlásil 31letý Rus Vadim, který si vzal za manželku Ukrajinku.

Někteří Putina hájili...

Do protestu se zapojili i Rusové v Japonsku, Itálii, Španělsku či Gruzii. V Moldavsku zadržela policie muže, který na ruskou ambasádu hodil zápalnou láhev. „Svůj čin zdůvodnil nespokojeností s kroky ruských úřadů,“ uvedla moldavská policie.

Někteří voliči stojící před ruskými velvyslanectvími v zahraničí ale Putina hájili. „Jak můžete být proti Putinovi? Vždyť se snaží zachránit svět,“ řekl agentuře AFP Rus žijící v Paříži, který nechtěl sdělit své jméno. Šéfa Kremlu hájila ve francouzské metropoli i 53letá učitelka Světlana Mjasnikovová. „Je to ten nejlepší prezident v historii,“ prohlásila.

14:29
Dnes

Rusko bude hledat cesty, jak překonat případné sankce, které by Evropská unie mohla uvalit na jeho aktivity v oblasti zkapalněného zemního plynu (LNG). Uvedl to dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov, který takové sankce označuje za nezákonné. Varoval zároveň, že takové sankce by měly negativní dopady na evropský průmysl.

Očekává se, že Evropská komise (EK) v rámci dalšího balíku sankcí vůči Rusku poprvé navrhne restrikce zaměřené na ruský LNG. Podle čtvrtečních informací zdrojů agentury Reuters z EU by balík neměl obsahovat zákaz dovozu ruského LNG do Evropy. Jeho součástí by ale měly být sankce vůči třem ruským projektům na produkci LNG, které ještě nezahájily provoz, a zákaz překládky ruského LNG z jednoho plavidla na jiné v EU, sdělily zdroje.

„Pokračují snahy o vytlačení Ruska z energetických trhů,“ uvedl dnes Peskov. „Je to samozřejmě výhodné především pro Spojené státy,“ dodal. „Pro konečné spotřebitele, zejména evropský průmysl, to bude znamenat dražší plyn,“ dodal.

13:49
Dnes

OBRAZEM: Hasiči likvidují požár v Ivano-Frankivské oblasti, který vzplál po ruském bombardování.

Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024). Požár v následku ruského bombardování v Ivano-Frankivské oblasti (26. 4. 2024).
12:50
Dnes

Ruské ropné společnosti v dubnu meziročně snížily produkci pohonných hmot v důsledku ukrajinských útoků na ruské rafinerie. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informoval ruský list Kommersant. Dodávky na ruský trh to ale neovlivnilo, v dubnu se podle listu dokonce zvýšily.

Produkce vysokooktanového benzinu se v období od 1. do 23. dubna meziročně snížila o 0,8 procenta na 2,57 milionu tun. Od začátku roku vykazuje pokles o 0,6 procenta na 13,08 milionu tun. Produkce nafty se pak za stejné období meziročně snížila o 2,8 procenta na 5,06 milionu. Od začátku roku vykazuje pokles o 1,5 procenta na 25,96 milionu tun.

Zobrazit celý online

Video  Český pozorovatel ruských voleb Pavel Sedlák: Putin důvěru Rusů neztratil  - Martin Valeš, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

kajenka52 ( 17. března 2024 23:16 )

z milencom nemohla žiť, lebo vtedy bola vdova. Mala priatela

kajenka52 ( 17. března 2024 23:15 )

👍

kajenka52 ( 17. března 2024 23:14 )

koho zaujíma táto predajná západná filcka haha

Kamyl ( 17. března 2024 21:46 )

Tváří se fakt jako opravdová vdova ... cirkus Navalto

nordmedia ( 17. března 2024 21:33 )

Může mi někdo vysvětlit souvislost mezi timto příspěvkem a článkem? Děkuji

Zobrazit celou diskusi