Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Fraška, ruské divadlo a baťuška car. Čeští politici strhali Putinovo vítězství

  • Autor: ČTK,simao - 
    Aktualizováno -
    18. 3. 2024
    07:13
    17. 3. 2024
    20:54

    Byla to fraška. Tak reaguje řada českých politiků poté, co v Rusku proběhly třídenní prezidentské volby s jasným výsledkem - drtivým vítězstvím Vladimira Putina, který potvrdil svou jasnou vládu nad Kremlem a byl zvolen na dalších 6 let. Ministerstvo zahraničí uvedlo, že volby nebyly demokratické. O tom jsou přesvědčeni i jednotliví vládní představitelé, podobná slova však zní i od opozice.

  • 1.Lipavský: Fraška

    Prezidentské volby v Rusku nebyly demokratické ani transparentní, uvedlo v nedělním prohlášení české ministerstvo zahraničí. Poukázalo na systematické potlačování ruské občanské společnosti, nezávislých médií i jakéhokoliv náznaku opozice.

    Připomnělo, že volby se konaly v době agresivní války proti Ukrajině. Česko podle ministerstva neuznává volby na ukrajinských územích, které Moskva okupuje. Hlasování v nich označila česká diplomacie za nelegitimní volební frašku.

    Volby v Rusku podle ministerstva zahraničí nesplnily mezinárodní standardy. „Věříme, že ruští občané by měli mít právo si zvolit vedení státu ve skutečně svobodných a demokratických volbách,“ uvedl Černínský palác.

    Ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) označil ruské prezidentské volby za frašku a parodii. Na síti X napsal, že ani během voleb se Rusko neštítilo narušit suverenitu Ukrajiny.

    Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
    Video se připravuje ...

  • 2.Vondra: Putin zlikvidoval konkurenci

    Europoslanec a místopředseda ODS Alexandr Vondra považuje „takzvané volby“ v Rusku za kamufláž.

    „Výsledek byl dopředu jasný. Možnou konkurenci Putin buď zlikvidoval, nebo ji k volbám nepustil. Nabízí se otázka, proč se tam volby vůbec pořádají. Baťuška car mandát lidu nepotřebuje. Vládne přece z vyššího principu,“ napsal.

  • 3.Rakušan: Porážka demokracie

    Vicepremiér, ministr vnitra a předseda STAN Vít Rakušan na síti X napsal, že prezidentské volby v Rusku nebyly svobodné a vítěz ve skutečnosti porazil jen demokracii. Odehrály se podle něj za situace, kdy největší potenciální rivalové nemohli kandidovat nebo rovnou skončili ve vězení. Navíc je už roky omezená pluralita veřejné debaty i svoboda médií a na volby na okupovaných územích dohlíží armáda, dodal Rakušan.

  • 4.Bžoch: Nedemokratické

    Volby nebyly demokratické ani podle stínového ministra zahraničí a poslance za ANO Jaroslava Bžocha. Kandidáti, kteří se objevili, byli jen náhradníky a měli ukázat, že občané Ruska mají na výběr, uvedl.

    „Ti relevantní opozičníci, kteří mu mohli odebrat nějaké hlasy, byli z těch voleb odstraněni už předem,“ uvedl Bžoch. „Celek těch voleb byl podle mého názoru nedemokratický,“ dodal.

  • 5.Bartoš: Přeju Rusům skutečně svobodné volby

    „Ruské volby nebyly transparentní, ani demokratické. Putin potlačil občanskou společnost, nezávislá média i opozici. Vyložená fraška byly volby na okupovaných územích Ukrajiny. Tzv. “volební výsledky” z Krymu, Sevastopolu, Doněcké, Luhanské, Záporožské nebo Chersonské oblasti nelze uznat. Přeju ruským občanům, aby se jednou dočkali skutečně svobodných voleb,“ komentoval volby vicepremiér a ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti).

  • 6.Dvořák: Divadlo

    „To, co se v Rusku přes víkend odehrálo, nemá s volbami vůbec nic společného. Šlo jen o frašku v zemi ovládané agresorem a klubkem oligarchů parazitujících na ruském bohatství. Tohle divadlo nemůže Česko, ani žádný jiný suverénní stát řídící se principy mezinárodního práva uznat,“ uvedl ministr pro evropské záležitosti Martin Dvořák (STAN).

  • 7.Němcová: Rusko celosvětovou hrozbou

    Podle senátorky Miroslavy Němcová nikdo normální od „voleb“ v Rusku nic nečekal. „Přestože bylo možno se vzepřít, udělal to jen zlomek lidí. Zůstává 87 %, kteří vědí, co Putin dělá a souhlasí s tím. Hlasování potvrdilo, že Rusko je mimo všechny mravní limity lidské společnosti a je celosvětovou hrozbou,“ napsala.

RASPUTIN ( 19. března 2024 06:33 )

😁 😃 🙂

RASPUTIN ( 19. března 2024 06:32 )

Že by v Rusku už byla možnost korespondenční volby ? 🙂

RASPUTIN ( 19. března 2024 06:31 )

Putina prostě rusové zbožňují, protože je to politik, který se o ně stará a chrání je před Ukrajinci.

Jirik-ta ( 18. března 2024 19:01 )

Jirik-ta ( 18. března 2024 18:58 )

přesně, jedině Deep state a u nás ještě černý kašel na který kritikou Putina tímto vrhají stín.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa