Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Výslech údajného teroristy z koncertního sálu u Moskvy: Zabíjel prý pro peníze!

Autor: rc, ČTK - 
23. března 2024
15:53

Při teroristickém útoku na okraji Moskvy zemřelo více než 130 lidí. Mnoho dalších lidí utrpělo zranění. K brutálnímu útoku v Rusku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). Zároveň zveřejnila fotografie čtyř osob, které údajně na rockovém koncertu útočily. Ruské úřady uvedly, že útočníky se podařilo zadržet. Na sociální síti X se objevilo video výslechu jednoho z údajných útočníků. Je na něm zadržený muž, jenž klečí na zemi, tvrdí, že zabíjel pro peníze.

Teroristický útok se odehrál v pátek 22. března ve městě Krasnogorsk v Moskevské oblasti. V místním koncertním sálu Crocus City Hall měl probíhat koncert rockové skupiny Piknik. Nicméně vystoupení skončilo tragicky. Do sálu vtrhli ozbrojenci, kteří spustili palbu. Následně v hale vypukl rozsáhlý požár.

Při tragédii zemřelo přes 130 lidí a další desítky lidí utrpěly zranění. Mezi oběťmi jsou i děti. K útoku se přihlásila teroristická organizace Islámský stát (IS). „Útok se odehrál v kontextu zuřící války mezi Islámským státem a zeměmi bojujícími proti islámu,“ uvedl podle Reuters Islámský stát prostřednictvím agentury Amak.

Teroristická organizace také zveřejnila fotografii čtyř osob, které údajně útočily v koncertní síni v Krasnogorsku u Moskvy, píše Reuters. Ruské úřady uvádí, že čtveřici ráno zadržely, když se pokoušela dostat k ukrajinské hranici. Spojitost s Ukrajinou naznačil v projevu k útoku také ruský prezident Vladimir Putin. Kyjev jakékoli spojování s událostí odmítá. V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu.

Na sociální síti X se objevilo video výslechu jednoho ze zadržených mužů. Video zveřejnila na svém kanálu agentura Visegrád24. Zadržený uvádí, že do Ruska přijel z Turecka a za otřesný čin měl dostat 500 tisíc rublů. Jeden z vyslýchajících se ho ptá, proč čin spáchal. „Pro peníze, půl milionů rublů (pozn. red. více než 127 tisíc Kč),“ odpovídá zadržení. „Řekli mi, ať jdu a zabíjím lidi, bez ohledu na to jak,“ dodal. Zároveň uvedl, že na sociální síti Telegram sledoval asistenta islamistického duchovního a ten ho kontaktoval.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

Uživatel_5670035 ( 26. března 2024 17:10 )

Ten svět je pěkně rozesranej. Takhle snad od 2ww nikdy nebyl. Můžou za to aktivisti, progresivisti a neziskovky živený Sorošem. Dále demokratičtí prezidenti USA.

Eda Sztwiertnia ( 24. března 2024 12:21 )

Ukraincům došli drony. Ukrainský diktátor si najímá islámisty na boj s Rusy. Je opravdu podivné že spravodajské služby západních zemí o připravovaném útoku věděli. Že by byli ruské tajné služby tak neschopné? Od kdy utočí islámisté na ty kteří bojují proti západu. Vžy platilo že nepřítel mého nepřítele je můj přítel.

Uživatel_5681466 ( 24. března 2024 06:06 )

A ty jsi debil

cyrilko ( 23. března 2024 21:38 )

Presne tak.

cyrilko ( 23. března 2024 21:37 )

Putin sa nezastaví pred žiadnou lžou. Aj vlastných občanov, ktorí ho pred pár dňami volili, kľudne nechá vyvraždiť, len aby mal na domácej scéne dôvod na mobilizáciu a ďalšie pokračovanie vojny na Ukrajine. Putin je diabol !!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa
Osoby v pátrání