Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Putin obvinil bez důkazů ze zapojení do teroru Ukrajinu. Chystá si půdu pro mobilizaci?

Autor: ČTK - 
23. března 2024
21:05

Útočníci, kteří spáchali páteční teroristický útok v Krasnogorsku u Moskvy a kteří se pokoušeli uprchnout na Ukrajinu, byli všichni dopadeni, prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v dnešním televizním projevu k národu. Putin, který před více než dvěma lety rozpoutal válku proti Ukrajině, podle agentury TASS rovněž tvrdil, že podle předběžných údajů byla na ukrajinské straně pro pachatele útoku chystána možnost přechodu hranic. Putin se snaží svalit svou odpovědnost za páteční útok u Moskvy na někoho jiného, uvedl  v reakci ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Dělá to podle něj i v případě války s Ukrajinou.

Řada expertů podobný scénář, tedy to, že Kreml obviní ze zapojení Ukrajinu, předvídala už bezprostředně po útoku, ke kterému se přihlásil Islámský stát. Podle odborníků si tak Putin může otevírat cestu buď k další velké mobilizaci, nebo k brutálnímu útoku na Ukrajinu.

Putin rovněž ohlásil, že v Rusku bude v neděli 24. března celostátní smutek k uctění památky obětí pátečního „barbarského a krvavého teroristického činu“.

Kyjev odmítá jakékoliv spojení s útokem v Krasnogorsku na západním okraji Moskvy, kde útočníci v koncertním sále zabili nejméně 115 lidí a mnoho dalších zranili. Některé ruské zdroje přitom hovoří až o 150 obětech. K odpovědnosti se přihlásila teroristická organizace Islámský stát. V autě, ve kterém podezřelí prchali z Moskvy, se podle jednoho z ruských poslanců našly cestovní pasy Tádžikistánu.

„Všichni čtyři bezprostřední vykonavatelé teroristického útoku, všichni ti, kdo stříleli, se pokoušeli utéci a pohybovali se směrem k Ukrajině, kde podle předběžných údajů pro ně ukrajinská strana připravila ‚okno' k překročení státních hranic,“ prohlásil dnes v ruské televizi Putin.

Ruský prezident, který rozpoutání války vysvětloval údajnou potřebou „denacifikovat“ sousední zemi, vedenou prezidentem židovského původu a jen s okrajovou rolí krajní pravice v ukrajinských volbách, tvrdil, že šlo nejen o pečlivě a cynicky naplánovaný teroristický útok, ale i o předem zorganizované vraždění bezbranných civilistů. „Zločinci se chladnokrevně a úmyslně vydali zabíjet, střílet naše občany, naše děti, jako kdysi nacisté, kteří páchali masakry na okupovaných územích,“ prohlásil. Ruská armáda nyní okupuje části sousední země, její jednotky se snaží obsadit další ukrajinská území.

11:15
Dnes

Ve Lvovské oblasti na západě Ukrajiny ruské střely zasáhly dva objekty kritické energetické infrastruktury, ve kterých vypukl požár, uvedl list Ukrajinska pravda s odvoláním na regionální úřady. Útok si podle nich nevyžádal mrtvé ani zraněné, ani nepoškodil bytový fond. Odpojení od sítě zatím není nutné, ale oblastní správa žádá občany, aby v době mezi 19:00 a 22:00 (18:00 až 21:00 SELČ) nezapínali přístroje s velkým odběrem elektřiny.

Ruské rakety mířily na energetické objekty i v Dněpropetrovské a Ivano-Frankivské oblasti, uvedl s odkazem na ministra energetiky Hermana Haluščenka server RBK-Ukrajina. „Je poškozeno zařízení. Na jednom z objektů byl zraněn náčelník směny,“ řekl ministr.

Rusové útočili na čtyři tepelné elektrárny společnosti DTEK, které vážně poškodili, dodal server s odvoláním na prohlášení společnosti. Energetici pracují na odstranění škod. Od začátku války to byl podle tvrzení Ukrajinců už 170. útok na elektrárny DTEK. Terčem se stala i plynárenská zařízení, nikdo ale nebyl zraněn, útok ani nenarušil poskytování služeb odběratelům. Škody se odstraňují, uvedla plynárenská společnost Naftohaz.

10:14
Dnes

Soud v Chabarovsku na ruském Dálném východě poslal novináře ruské verze časopisu Forbes Sergeje Mingazova do domácího vězení. V pátek byl zadržen kvůli podezření z šíření falešných zpráv o ruské armádě. Důvodem je podle novinářova právníka sdílení zpráv, podle kterých ruští vojáci vraždili v ukrajinském městě Buča civilisty. Rusové opakovaně tvrdí, že za masakr v Buči z roku 2022 nejsou odpovědní.

Mingazov byl po zatčení umístěn do vazební věznice v Chabarovsku. Při domovní prohlídce mu vyšetřovatelé zabavili počítač a telefon, stejně jako vybavení jeho manželky a dětí. Forbes uvedl, že se mu novináře nepodařilo kontaktovat.

9:25
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1124 lidí, 6 tanků, 14 obrněných vozidel, 24 dronů, 35 cisteren a jiných logistických vozidel a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

Zobrazit celý online

Putin přislíbil, že trestu neunikne nikdo, kdo útok v Krasnogorsku připravoval, tedy všichni vykonavatelé, organizátoři a objednavatelé, a to bez ohledu na to, o koho jde. „Zjistíme a potrestáme každého, kdo stojí za zády teroristů, kdo připravoval tuto ránu Rusku,“ prohlásil.

Rusko podle něj nejednou zvládlo těžké zkoušky a vyšlo z nich ještě silnější, a tak tomu bude i nyní. V Moskvě a okolí a ve všech regionech platí dodatečná protiteroristická opatření, protože teď je podle ruského prezidenta hlavní nedovolit těm, kdo stojí za masakrem, příležitost spáchat další zločin.

Video  Střelba v ruském městě Krasnogorsk  - Síť X
Video se připravuje ...

gabreta ( 25. března 2024 13:08 )

"Putin obvinil bez důkazů ze zapojení do teroru Ukrajinu".

Není to stejný, jako když naši čučkaři obvinili bez důkazů Rusko za Vrbětice??

9876543 ( 24. března 2024 17:32 )

To se ptáš mně chudáku,...putin tvrdí že v teroristickém útoku, je zapojena UA ,..tak jestli tomu věříš..tak to jsi ty magor magoročenko, magorovič.. Ruskej poskoku..

Uživatel_5650027 ( 24. března 2024 15:58 )

Budliky, budliky Hoff.!🐸

Uživatel_5650027 ( 24. března 2024 15:56 )

👍👍👍

Uživatel_5650027 ( 24. března 2024 15:53 )

Kvá,kváky,kvák🐸🐸🐸

Zobrazit celou diskusi