Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Riskujete jaderný konflikt! Putin rázně varoval NATO před vysláním vojáků na Ukrajinu

Autor: ČTK, Mii - 
29. února 2024
12:39

Ruský prezident Vladimir Putin dnes uvedl, že země Severoatlantické aliance riskují jaderný konflikt, pokud vyšlou své vojáky na Ukrajinu. Informovala o tom agentura Reuters. Ukrajina se už přes dva roky brání agresi Moskvy. Šéf Kremlu v projevu o stavu země před oběma komorami parlamentu dále prohlásil, že Rusko po přijetí Finska a Švédska do NATO bude muset posílit svůj západní vojenský okruh.

Helsinky a Stockholm podaly přihlášku do NATO poté, co Rusko v únoru 2022 zaútočilo na Ukrajinu. Finsko se členem stalo loni v dubnu, švédský vstup tento týden schválilo jako poslední členská země Maďarsko.

Spojené státy a jejich evropští spojenci tento týden uvedli, že nemají v plánu vyslat pozemní jednotky na Ukrajinu. Reagovali na vyjádření slovenského premiéra Roberta Fica, že několik členských zemí NATO a Evropské unie zvažuje vyslání svých vojáků na Ukrajinu na základě dvoustranných dohod s touto zemí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron, který v pondělí pořádal v Paříži summit na podporu Ukrajiny, nicméně uvedl, že v otázce vyslání spojeneckých vojáků na Ukrajinu nelze nic vyloučit. Francouzský ministr zahraničí Stéphan Séjourné později dodal, že by Francie své vojáky na Ukrajinu neposlala bojovat, plnili by specifické úkoly.

Strategické jaderné síly v plné hotovosti

Putin dnes dále podle ruské státní agentury TASS prohlásil, že ruské strategické jaderné síly země jsou ve stavu plné připravenosti. Západu pohrozil, že Moskva má zbraně schopné zasáhnout jeho území.

„Bojové schopnosti (ruských) ozbrojených sil se mnohonásobně zvýšily. Naše jednotky pevně drží iniciativu. S jistotou postupují v řadě operačních směrů a osvobozují nová území,“ prohlásil šéf Kremlu s odkazem ruskou válku na Ukrajině, přičemž použil termín „osvobození“, kterým Moskva označuje dobytí a okupaci ukrajinských území.

Projev v předvečer pohřbu Navalného

Agentura AFP poznamenala, že Putin dnes pronáší projev v době, kdy jeho invazní armáda dosahuje určitých úspěchů na bojišti a ekonomika se vyrovnává se západními sankcemi. Poté, co ukrajinská armáda v roce 2022 na řadě míst ruskou invazi odrazila a následně osvobodila území na severovýchodě a jihu země, její loňská protiofenzíva nepřinesla podobné významné výsledky. Rusové se nedávno naopak - byť podle médií za cenu značných ztrát - zmocnili zdevastované východoukrajinské Avdijivky a několika menších nedalekých obcí.

Putin ve svých každoročních projevech o stavu země tradičně uvádí své hodnocení situace ve federaci a definuje hlavní směry vnitřní a zahraniční politiky. Tentokrát vystoupil s tímto projevem několik dní poté, co uplynuly dva roky od doby, kdy Rusko na jeho příkaz zaútočilo vojensky na sousední Ukrajinu. A také v předvečer plánovaného pohřbu jeho kritika a opozičního předáka Alexeje Navalného, který nedávno zemřel za nevyjasněných okolností v trestanecké kolonii na Sibiři. Předchozí projev o stavu Ruské federace Putin přednesl loni v únoru krátce před výročím invaze na Ukrajinu.

Od nacistů k daním

O průběžném vývoji války na Ukrajině dnes Putin také mluvil. „My jsme konflikt na Donbasu nezačali. Jak jsem již mnohokrát řekl, uděláme vše pro to, abychom ji ukončili, abychom vymýtili nacismus. Abychom splnili všechny úkoly speciální vojenské operace. Abychom ochránili suverenitu a bezpečnost našich občanů,“ řekl Putin.

Zmínil i historii, což je jeho oblíbené téma. Podle něj by si západní politici měli vzpomenout na světové lídry, kteří se pokoušeli o invazi do Ruska - a neuspěli. Mluvil v této souvislosti o nacistickém vůdci Adolfu Hitlerovi či francouzském vojevůdci Napoleonu Bonapartovi. „Ale teď by důsledky byly daleko horší (...) myslejí si, že je to (válka, pozn. red.) pohádka,“ řekl Putin.

V neposlední řadě hovořil o domácí politice, kde slíbil snížit daně malým a středním podnikům. Chce také dát více peněz rodinám a skrze daňové úlevy podpořit porodnost Rusů.

V publiku mezitím seděly špičky ruské politiky - například minister obrany Sergej Šojgu či expremiér a exprezident Dmitroj Medveděv. 

07:35
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo na energetickou infrastrukturu ve třech oblastech Ukrajiny. Jeden pracovník byl zraněn, oznámil ministr energetiky.

7:00
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruská armáda sestřelila v noci na dnešek na různých místech Krasnodarského kraje více než deset dronů ukrajinských ozbrojených sil. Žádná zranění ani závažné škody nebyly zaznamenány, napsal gubernátor Krasnodarského kraje Veniamin Kondraťjev na sociální síti Telegram. Drony podle něj mířily na ropné rafinérie a různá zařízení infrastruktury.

22:58
26. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro tuto chvíli se online zpravodajství k Ukrajině odmlčí, pokračuje zase ráno. Dobrou noc.

Zobrazit celý online

Video  Putinovo prohlášení o útoku na Moskvu pomocí dronů  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa