Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

První Putinova cesta po prezidentské volbě? Chystá se do Číny za Si Ťin-pchingem

Autor: ČTK - 
19. března 2024
10:33

Ruský prezident Vladimir Putin se v květnu vydá na návštěvu Číny, kde se setká se svým protějškem Si Ťin-pchingem, uvedla dnes agentura Reuters s odvoláním na své nejmenované zdroje. Cesta do Číny by mohla být první Putinovou zahraniční návštěvou v novém funkčním období, do něhož byl právě zvolen. Volby trvaly od pátku do neděle a vyvolaly ostrou kritiku Západu, který je označil za nesvobodné a odsoudil, že Moskva vypsala hlasování i na Ruskem okupovaných ukrajinských územích.

Zprávu o chystané Putinově cestě do Číny potvrdilo nezávisle na sobě pět zdrojů, uvedla agentura Reuters. Dva z nich uvedly, že Putinova návštěva Číny by mohla předcházet plánované cestě Si Ťin-pchinga do Evropy. Jeden ze zdrojů agentuře řekl, že Putin se patrně do asijské země vydá v druhé polovině května.

Někteří zahraniční diplomaté a političtí komentátoři podle Reuters očekávají, že Putin by si Čínu mohl zvolit za cíl své první zahraniční cesty v novém funkčním období. Do něho bude uveden 7. května. Čína stejně jako Indie nebo Severní Korea byly mezi zeměmi, které Putinovi k dalšímu vítězství v ruských prezidentských volbách pogratulovaly.

Rusko a Čína podle Reuters v poslední době upevnily obchodní i vojenské vztahy. Čína stejně jako Rusko čelí západním sankcím, i když v menší míře. Krátce před ruským vpádem na Ukrajinu v únoru 2022 země během Putinovy návštěvy Pekingu ohlásily „neomezené“ partnerství.

Naposledy se Putin se svým čínským protějškem setkal v říjnu loňského roku na okraj summitu k plánu takzvané nové Hedvábné stezky. Čínský prezident byl předtím v březnu na třídenní návštěvě v Moskvě.

Video  Pavel v Hráčích o vítězství Putina: Situace se mění spíš k horšímu!  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi