Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Putinův první projev po triumfu: Promluvil i o Navalném! Chtěl ho vyměnit se Západem za vězně

Aktualizováno -
18. března 2024
15:42
Autor: simao, ČTK - 
17. března 2024
23:29

Ruský prezident Vladimir Putin ve svém prvním vyjádření po prezidentských volbách uvedl, že jeho vítězství ukázalo, že Rusko se ubírá správnou cestou. Umožní také Rusku „upevnit společnost“ a stát se silnějším a efektivnějším. Za prioritu označil pokračování války proti Ukrajině a posílení armády. Vedle toho také mluvil o smrti Alexeje Navalného, kterou označil za tragickou událost, a tvrdil, že měl být Navalnyj součástí výměny vězňů se Západem.

Vladimir Putin ve svém vystoupení po triumfu v ruských volbách mj. zmínil zesnulého opozičního předáka Alexeje Navalného, který v únoru zemřel v trestanecké kolonii.

Před kamerami vyslovil jeho jméno, což podle zahraničních novinářů nikdy nedělal. Jeho smrt, za kterou podle Západu může právě šéf Kremlu, označil za „tragickou událost“.

Také potvrdil, že před Navalného smrtí se jednalo o tom, že by mohl být součástí výměny vězňů, což už v únoru uvedl tým zesnulého opozičníka. Putin řekl, že podporoval myšlenku jeho výměny za „jisté osoby, které se nachází ve vězeňských zařízeních v západních státech“, uvedla agentura AFP. Podmínkou podle něj bylo, že se Navalnyj nebude moci do Ruska vrátit.

V projevu Putin poděkoval za účast v prezidentských volbách ruským občanům a zejména vojákům. Vítězství je podle něj projevem „důvěry“ a „naděje“, kterou do něj společnost vkládá. Nikdo podle něj Rusko nedokáže porazit, pokud bude „konsolidované“.

Prioritou pokračujícího prezidentství bude podle Putina posílení armády a splnění úkolů spojených se speciální vojenskou operací, jak Moskva oficiálně nazývá svou plnohodnotnou invazi na Ukrajinu.

Rusko v agresi pokračuje třetím rokem a podle Putina ruské jednotky mají na bojišti iniciativu a každý den si připisují územní zisky, uvedla agentura Reuters.

Ruský prezident nenaznačil žádnou změnu dosavadní strategie. Podle Reuters uvedl, že Rusko zváží, s kým bude jednat o míru na Ukrajině. Neurčitě se vyjádřil také k francouzskému návrhu klidu zbraní v době letní olympiády a varoval, že nasazení západních jednotek na Ukrajině by svět přivedlo na pokraj třetí světové války.

Video  Vladimir Vladimirovič Putin  - Videohub
Video se připravuje ...

dynaty ( 21. března 2024 06:34 )

👎 Navalny měl svého mluvčího, založil odbory, vydával prohlášení, psal na sociální sítě takže tohle je podle tebe nejhorší věznice?

Uživatel_5354308 ( 19. března 2024 08:23 )

Naprostý nesmysl, proč ho asi poslal do nejhorší věznice za polární kruh? Aby jako zemřel "přirozenou smrtí". Na to může skočit jenom ten největší vypatlanec a propagovat to bude tak leda Putinův agent.

dynaty ( 19. března 2024 04:14 )

👍 přesně

Uživatel_5347357 ( 18. března 2024 19:14 )

Živý Navalnyj měl pro Putina význam, mrtvý ne. Tak kdopak ho asi zabil????

Zdenek Patera ( 18. března 2024 16:27 )

Jste dobře zpracované,takoví kvákalové Putinovi pomáhají k popularitě.chudáčku

Zobrazit celou diskusi