Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavlův přítel Kolář není bezpečnostním rizikem, vzkázal šéf BIS. Co řeší s prezidentem?

Autor: ČTK, simao - 
26. března 2024
13:13

Bývalý poradce prezidenta Petr Kolář není bezpečnostním rizikem pro prezidenta ani pro Českou republiku, řekl po dnešním jednání s prezidentem Petrem Pavlem novinářům šéf BIS Michal Koudelka. Prověrku ke své nynější činnosti Kolář nepotřebuje, protože nepřichází do styku s utajovanými informacemi, doplnil Koudelka. Sám Kolář v Epicentru na Blesk.cz promluvil o tom, co s Pavlem řeší - jde jak o soukromé záležitosti, tak i zahraniční a bezpečnostní politiku. „My se s panem prezidentem vídáme tak přibližně jednou týdně. Někdy je to víckrát, někdy třeba dva týdny se nevidíme, podle potřeby,“ uváděl Kolář.

Bývalý diplomat Petr Kolář skončil v lednu v pozici Pavlova poradce, pokračuje ale v expertním zahraničněpolitickém poradním týmu.

Český rozhlas Radiožurnál v prosinci informoval, že Kolář nebude mít prověrku od Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Žádost o ni sice odeslal, Kancelář prezidenta republiky (KPR) ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Kolář tehdy v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat.

Koudelka dnes řekl, že ze zákonné působnosti BIS nemá informaci, podle které by byl Kolář pro ČR nebo prezidenta bezpečnostním rizikem. „Nemám ji a nikdy jsem ji neměl,“ uvedl. Kolář podle něj získal velmi dobré kontakty na osobnosti v západních zemích, kterých využívá.

Prověrku podle Koudelky nyní nepotřebuje. „Povaha jeho práce je taková, že se nesetkává s utajovanými informacemi. Pokud by se to změnilo, pak o ni požádá a bude na NBÚ, jestli ji vydá,“ dodal šéf BIS.

Video  Pavel navázal na Havla a po 26 letech navštívil BIS: S Koudelkou řešili hrozby pro Česko  - Blesk - Daniel Kristl
Video se připravuje ...

Kolář byl v minulosti velvyslancem v Rusku a v USA, nyní pracuje mimo jiné pro zbrojařský holding Colt CZ Group. S prezidentem Pavlem spolupracoval už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničněpolitických otázkách.

Pavel a Kolář: Vídají se jednou týdně

Nedávno byl pak hostem pořadu Epicentrum, kde hodnotil výsledek voleb v Rusku, pozastavil se ale také nad současným vztahem s prezidentem Petrem Pavlem. „My se s panem prezidentem vídáme tak přibližně jednou týdně. Někdy je to víckrát, někdy třeba dva týdny se nevidíme, podle potřeby,“ uvedl Kolář v pořadu Blesku.

„Je to vlastně neformální vztah dvou lidí, kteří se znají dlouhou dobu, něco spolu prožili, mají vyzkoušené, že v tom dialogu, který vedou, se mohou tříbit názory a cizelovat argumenty. A to, o čem si s panem prezidentem povídáme, kromě osobních věcí, tak je to opravdu převážně zahraniční a bezpečnostní politika a mezinárodní situace,“ míní Kolář.

„S prezidentem probíráme všechno možné. Je to od toho globálního Západu, jak se má postavit k situaci s Ruskem, Ukrajinou, k příštím americkým volbám, jak se máme stavět k V4 a situaci ve střední Evropě. Jsou to věci, které si my dva můžeme říct hodně otevřeně,“ dodal Kolář v Epicentru.

Video  Pavlův poradce a exvelvyslanec Kolář o Putinovi, válce na Ukrajině i vulgarismech svého syna  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

UFO1 ( 29. března 2024 05:53 )

Vodič loutky neni riziko?

JaNat ( 27. března 2024 13:32 )

Já ti nic nevnucuji, píšeš na diskuzi, s reakcemi musíš počítat. Choré je cinkat v 89 proti komoušům a 2023 volit komouše za prezidenta. To opravdu není normální a nad tím a nad sebou by ses měl pozastavit, ne nade mnou, já si stojím k tomu co jsem již ze začátku psala a jak vidím měla jsem pravdu. Nejsi schopný jediný můj argument vyvrátit, proto se snažíš mě zpochybnit. Tím mi dáváš ve všem vlastně za pravdu. Děkuji.

6vox6 ( 27. března 2024 12:44 )

JaNat, nevnucuj mi svoje plky a zaručeně pravdivé informace. Tvoje fabulace a "zaručené pravdy" zrozené ve tvém chorém mozku mě nezajímají. Je to samé kdyby, co by. Hysterko. Když jsem byl ještě čokl, dalo se s tebou ještě jakž takž komunikovat, i když to i tenkrát skřípalo, ale co předvádíš nyní, to už je opravdu bizár. Divím se ti, že si tou nenávistí kazíš život. Stojí ti to za to? 😨

JaNat ( 27. března 2024 12:03 )

Konečně jsme se dočkali tvé sebekritiky. Bravó, už se probouzíš.

JaNat ( 27. března 2024 11:44 )

👍 👍 👍 Souhlas.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa