Oblíbená a frekventovaná stezka, která měří 3,7 kilometrů stezka a vede mezi Brnem a Bílovicemi, je od konce dubna uzavřena. Sesouvá se zde půda a v důsledku toho hrozí chodcům i cyklistům vážná zranění.

„Pokud návrh odsouhlasí zastupitelstvo, mělo by město Brno poskytnout investiční dotaci ve výši dva milionů korun,“ říká náměstek primátorky Petr Hladík.

Kácení a čištění

Byly vykáceny stromy, které by mohly podle znaleckého posudku způsobit další sesuvy, a je objednáno i ruční čištění skály horolezeckou technikou, odbagrování a odvoz sutě. Spolek Časnýř bohužel není schopen zafinancovat další nutné kroky, jako je osazení palisád, zasíťování nesoudržného povrchu skály a svahu,“ vysvětlila primátorka Brna Markéta Vaňková.

Video
Video se připravuje ...

Životu nebezpečné, sesouvá se skála: Cyklostezka mezi Bílovicemi a Obřany se částečně uzavře. Markéta Malá

O dotaci požádal město Brno spolek Časnýř, svazek obcí, kterých se problém nejvíce týká. Kromě Bílovic do spolku patří například obec Kanice nebo Řícmanice.

Ačkoli Brno není členem tohoto svazku obcí, v minulosti se podílelo na pokrytí nákladů spojených s touto cyklostezkou, známou také jako Jantarová stezka. Sanovaná skála se nachází na pozemku, který patří Mendelově univerzitě v Brně,“ řekl náměstek primátorky Petr Hladík.

Obnovit co nejdříve

Pokud  Brno nepomůže, stezka zřejmě zůstane i nadále uzavřena. „Jsme si vědomi skutečnosti, že pokud se svazku nepodaří zajistit nutné finanční prostředky na řešení sesuvů, nebude možné průjezd cyklostezkou otevřít. Vzhledem k oblíbenosti trasy pro výlety z Brna bychom rádi provoz na stezce pomohli obnovit co nejdříve,“ dodal radní pro oblast dopravy Petr Kratochvíl.

Fotogalerie
8 fotografií