Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Konec skandálů v Lesní správě Lány? Po Balákovi a Rusovi přichází Pernica

Autor: ČTK, jmr - 
2. února 2024
16:50

Ředitelem Lesní správy Lány se od příštího týdne stane Michal Pernica, oznámil dnes na webu odbor komunikace Hradu. Uspěl ve čtyřkolovém výběrovém řízení, do kterého se přihlásilo 42 uchazečů. Pernica, který v minulosti byl zaměstnancem správy, ve funkci vystřídá Pavla Rusa, který bude v pondělí z pozice odvolán.

Pernica v letech 2005 až 2013 vedl středisko lesní výroby, dopravy a odbytu Lesní správy Lány. Zodpovědnost podle Hradu měl za zajištění lesního provozu majetku, zajištění odbytu dřevní hmoty a její přepravy odběratelům i provozu myslivosti v honitbě Lánské lesy.

Je absolventem Mendelovy univerzity v Brně. Od roku 2019 byl ředitelem společnosti Lesy Colloredo Mansfeld. Pro rodinu Colloredo-Mansfeldů pracoval od roku 2013, na starost měl podle Hradu provoz lesního a rybničního hospodářství, zajištění ostatního majetku rodiny i správu nemovitostí a pozemků.

Do čtyřkolového výběrového řízení se přihlásilo 42 uchazečů, komise vybírala v posledním kole ze čtyř kandidátů. Zájemci o funkci museli do 27. listopadu zaslat hradnímu odboru řízení lidských zdrojů motivační dopis, strukturovaný životopis či stručnou prezentaci vlastních projektů.

„Od nového ředitele si slibujeme kvalitní vedení organizace, zodpovědnou správu majetku a rozvojové programy pro veřejnost,“ uvedla vedoucí prezidentské kanceláře Jana Vohralíková, kterou ve funkci v polovině února nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina.

Rusa do funkce loni v lednu jmenoval kancléř tehdejšího prezidenta Miloše Zemana Vratislav Mynář. Na pozici tehdy nahradil Miloše Baláka, který rezignoval. Rusovo působení v čele organizace provázely některé kauzy. V říjnu Seznam Zprávy uvedly, že se Rus ubytoval beze smlouvy v loveckém zámečku patřícím Hradu a nájemné splatil až po dotazech novinářů. Zpětnou nájemní smlouvu mu podepsala kancléřka Vohralíková.

Server také upozornil na případ lovu v lánské oboře pro sponzora předvolební kampaně prezidenta Petra Pavla. Objednávka a smlouva na naháňku zvěře za 700.000 korun však byla vložena do registru smluv až po akci. Podle Hradu nevznikla žádná škoda a šlo jen o administrativní pochybení.

Rusův předchůdce ve funkci Balák byl pravomocně odsouzen k pokutě 870.000 korun a dvouletému zákazu činnosti v případu nevýhodné těžby a prodeje kamene v lánské oboře. Balák byl v minulosti rovněž odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů kolem vodní nádrže Klíčava v Lánské oboře. Měl také zaplatit 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Od vězení i pokuty ho zachránila amnestie udělená Zemanem.

Server Novinky.cz minulý týden uvedl, že Balák skončí ke konci ledna i jako řadový zaměstnanec této organizace. Odejít se rozhodl na vlastní žádost ze zdravotních důvodů, řekl webu.

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku.  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

pomnenka ( 2. února 2024 21:06 )

Presne tak, Morava si upevnuje pozice v Praze, ale jejich vladnuti prozatim stoji za starou belu, je to divne co ti ovineli vinem delaji, chtelo by to mene vina a vic rozumu, hlavne aby nezamluvili zdaneni vina tak jako zdanili kojeneckou vodu, jinak jde o lumparnu, oni chlastat nezdanene vino a kojenci predrazenou kojeneckou vodu a potom ze mysli na budoucnost deti kracenim nasich duchodu.

Uživatel_5522193 ( 2. února 2024 19:27 )

Zase z Brna to je ale zajímavé kolik trafik už rozdali Brňanům. Tam se rodí hlavy otevřené

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa