Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Jak šel čas s vlkem Bublou? Dramatický příběh sraženého vlka z Krušných hor sledovalo celé Česko

  • Autor: jel - 
    9. 1. 2024
    16:58

    Neuvěřitelný příběh vlka Bubly, kterého zřejmě koncem září roku 2022 srazilo u Horní Blatné auto, sledovalo po celý minulý rok obrovské množství lidí. Ač to zpočátku se zraněným zvířetem vypadalo velice špatně, nakonec se ho dokonce podařilo vrátit do volné přírody. Podívejte na detaily celého dojemného příběhu se šťastným koncem.

  • 1.Vlka srazilo auto?

    Na Karlovarsku našli vlka, patrně ho srazilo auto. Na Karlovarsku našli vlka, patrně ho srazilo auto. | Drosera Bublava

    Celý příběh začal v sobotu 24. září 2022. Houbaři u Horní Blatné si všimli v příkopu zraněného vlka. Zřejmě ho srazilo auto, řidič ale ujel a nepomohl mu. Pomoc přivolali až houbaři. 

    Zdravotní stav zvířete byl od začátku velmi špatný. „Zvíře je nehybné na zadní polovinu těla, což by napovídalo traumatu páteře,“ popsal tehdy Blesku vedoucího záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

  • 2.Operace a náročná léčba

    Sražený, vážně zraněný vlk v péči veterinářů. Sražený, vážně zraněný vlk v péči veterinářů. | Facebook/Drosera Bublava

    Vlka se ujali zvířecí záchranáři. Brzy se ukázalo, že má rozsáhlejší zranění než se původně předpokládalo. Asi týden po nehodě musel na veterinární klinice podstoupit dvě náročné operace. 

    Tehdy se také začalo mluvit o tom, že se vlk už do volné přírody v žádné případě vrátit nemůže. „Je to mladý vlk, který si asi neumí ani ulovit. Kdyby byl ve smečce, tak by ho nepřijali a zabili,“ řekl tehdy Blesku vedoucí záchranné stanice Drosera na Bublavě Vladimír Tomáš Smolík.

  • 3.Sbírka

    Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem. Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem. | Drosera Bublava

    Protože to vypadalo, že se vlk již nikdy do volné přírody nevrátí, stanice Drosera pro něj začala budovat speciální výběh. Na ten i na nákladnou zdravotní péči pro zraněného Bublu vznikla sbírka. Milovníci zvířat v ní vybrali přes 2,5 milionu korun.

    „Začaly práce na rehabilitačním výběhu. Vlastně nejen pro něj, ale i pro jiné velké šelmy. Výběh bude o velikosti zhruba 2000 metrů čtverečných,“ popsal tehdy Smolík.

  • 4.Návrat do přírody

    Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem. Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem. | Drosera Bublava

     

    Skvělé zprávy přišly v listopadu 2022. Bubla se postavil na všechny čtyři a pomalu se začal zotavovat ze zranění. Jeho stav se nakonec natolik zlepšil, že byl minulý rok v lednu vypuštěn zpět do volné přírody.

    „Zpočátku jsme nevěřili, že takto vážně zraněný vlk by se mohl vyléčit až do stavu, kdy bude schopen návratu do přírody,“ řekl k tomu koordinátor Národní sítě záchranných stanic Petr Stýblo z Českého svazu ochránců přírody.

    „Udělali jsme vše pro to, aby kontakt vlka s lidmi byl omezen na minimum a byla mu poskytnuta veškerá péče, včetně přirozené potravy,“ doplnil koordinátor. Jedná se o první případ léčby zraněného vlka z volné přírody v České republice.

    Video  Vlk po operaci chodí po všech čtyřech, přes den spí a v noci šmejdí kolem.  - Drosera Bublava
    Video se připravuje ...

  • 5.Problémy?

    Vypouštění vlka zpět do přírody Vypouštění vlka zpět do přírody | Drosera Bublava

    Vypadalo to, že navrácením do volné přírody příběh šťastně skončí. To bohužel nebyla pravda. Na počátku února se objevily zprávy, že Bubla má velké problémy. Zvířecí záchranáři se ho dokonce vydaly hledat.

    Smolík si tehdy stěžoval, že univerzita, která má data ze speciálního obojku jim odmítla poskytnout informace o pohybu vlka. Od myslivců měl prý totiž Smolík informace o tom, že byl Bubla spatřen a je na tom velice zle.

    „Vlka chceme hlavně zmonitorovat, vidět, jak na tom je. Od myslivců a lesáků máme fotografie, na kterých vypadá opravdu špatně. Podle nich shodil až patnáct kilo,“ řekl tehdy Smolík.

    Odborníci ale mírnili vášně s tím, že vlk je v pohybu a se smečkou. Uvedli, že nyní potřebuje především klid na aklimatizaci ve volné přírodě. 

  • 6.Rozbitý obojek

    Bublu zachytila fotopast krátce po vypuštění v místě, kde se pohybovala i jeho původní smečka Bublu zachytila fotopast krátce po vypuštění v místě, kde se pohybovala i jeho původní smečka | reprofoto Hnutí Duha

    V půlce února přišla ohledně vlka další zpráva, která vzbudila obavy. Projekt Zvíře v nouzi ve středu na sociální síti informoval, že vysílačka umístěná na telemetrickém obojku Bubly se odmlčela. „Výrobce vysílačky analyzoval poslední předaná data a konstatoval, že došlo k mechanickému poškození vysílačky, přerušení nějakých spojů. Jak k tomu došlo, se nedozvíme,“ uvedli zástupci projektu a dodali, že další informace o zvířeti už bude možné získat pouze náhodně například z fotopastí. 

    Mnozí dostali o Bublu velký strach sociální sítě zaplavily vyděšené komentáře o tom, co s vlčkem bude, když nebude možné ho sledovat. Situaci uklidnili odborníci i video z fotopasti. Ta zachytila Bublu jenom krátce po vypuštění na stejném místě, kde se v rozmezí čtyřiadvacetihodin pohybovala i jeho původní smečka.

    Video  Vlka Bublu zachytila kamera v místě, kde procházela jeho mateřská smečka  - Hnutí DUHA, šelmy.cz
    Video se připravuje ...

  • 7.Šťastný konec

    Příběh vlka Bubly sledovalo celé Česko Příběh vlka Bubly sledovalo celé Česko | Drosera Bublava

    V průběhu roku se občas objevila zpráva o tom, kde se Bubla zřejmě nachází.  V květnu německý milovník vlků Achim Heisler uvedl, že vlčího samce zachytila německá fotopast.

    Koncem června podobnou informaci připojila i Mendelova univerzita v Brně. Zvíře bylo německým fotografem zachyceno  v okolí města Bad Gottleuba-Berggießhübel, tedy oblasti na levém břehu Labe mezi Drážďany a Ústím na Labem. 

    Stanice Drosera Bublava na konci prosince poděkovala všem fanouškům a podporovatelům, kteří osud vlčka bedlivě sledovali. 

    „Moc bychom Vám všem chtěli poděkovat za vaše příspěvky, a to nejen ty finanční, a hlavně za vaši psychickou podporu v době, když se rozhodovalo, jak s Bublou dál. Vaše podpora nás ujišťovala, že cesta, kterou jsme si vybrali, je správná. I díky Vám dnes si Bubla užívá svobody,“ napsali.

  • 8.Galerie

Megera z Makrel ( 10. ledna 2024 07:02 )

Konecne jeden pekny a normalny clanok ❤️

MADONNA ( 9. ledna 2024 18:30 )

Ještěže jsou mezi námi pořád hodní lidé, patří jim velké díky. 🫶 Doufám, že Bublík bude v pořádku a žít svůj vlčí život 🐾

Zobrazit celou diskusi