Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Co se stalo se zachráněným vlkem Bublou? Podle posledních zpráv opustil Česko!

Autor: jel - 
15. května 2023
05:00

Příběh vlka Bubly už déle než půl roku sleduje mnoho lidí. Vážně zraněné zvíře nalezli koncem září minulého roku houbaři u Horní Blatné, zřejmě ho srazilo auto. Ač to s vlkem zpočátku vypadalo špatně, podařilo se ho zachránit a dokonce i vrátit do volné přírody. Sledovací obojek ovšem po pár dnech přestal fungovat, informace o Bublovi jsou od té doby jenom velice kusé, což vyvolalo velké obavy o jeho život. Podle posledních zpráv se ale vlk nyní pohybuje v Německu.

Příběh zraněného vlka sledovalo velké množství lidí, kteří také finančně přispěli na jeho léčbu.

Zvíře se nakonec podařilo vyléčit, a dokonce i vrátit do volné přírody. Byl mu nasazen telemetrický obojek, aby bylo možné sledovat jeho pohyb. Jenomže obojek se rozbil, a tak je nyní vlka možné sledovat pouze pomocí fotopastí. Dlouho o něm nebyly žádné zprávy, což vyvolalo obavy o jeho život. 

V únoru naštěstí přišla radostná zpráva. Bublu zachytila fotopast na Karlovarsku v teritoriu jeho domovské smečky. Byl ale sám a smečka ho zřejmě nepřijala, což bylo podle myslivců špatné znamení. Zlobila se i veřejnost a odborníci museli mírnit vášně. 

Pak se Bublova stopa opět ztratila. Informaci o tom, kde se nyní zvíře nachází, přinesl tento týden německý milovník vlků Achim Heisler. Ten dlouhodobě spolupracuje s Češkou Tanjou Askani, která se v severoněmeckém Wildparku věnuje práci s vlky a napsala o tom několik knih.

Heisler na sociální síti uvedl, že od 24. února neměli o Bublovi žádné zprávy a až do čtvrtka se obávali, že zemřel. „Dostali jsme zprávu, díky které se nám ulevilo. Bubla už není v Česku, ale v Německu, kde ho zachytila fotopast,“ napsal.

Podle Heislera se Bubla zřejmě pohybuje osaměle. „Moc mu přejeme, aby nebyl dlouho sám a přežil bez úhony mnohá nebezpečí, která na něj všude číhají,“ uzavřel Heisler.

Video  Fotopasti zachytily Bublu na Karlovarsku  - Hnutí DUHA, Šelmy.cz
Video se připravuje ...

nemocna ( 16. května 2023 06:31 )

Máte ve všem 100% pravdu měli by jej odchytit a obojek mu sundat at si ho dá na svůj krk ten co mu ho dal! takový nesmysl dávat na zvíře, musí mu to vadit, měli jej nechat ve výběhu a zajistit mu samici a určitě by byl štastnější než samotný opuštěný volně v přírodě, ochránci zvířat místo aby pomohli zvířeti tak vše pohnojí jen aby oni měli co chtějí, ted je chudák sám smečka jej nepřijala určitě kvůli pachu z něj od lidí a také poznali že není v pořádku i když vyléčený, smečka chce mít jen silné zdravé jedince na pomoc v lovu, pokud si nenajde vlčici bude smutný samotář a nebude žít dlouho, je hodně hubený a pelichá mu stále srst, proč ho jen pouštěli takto je odkázaný dlouhodobému pomalému umírání kvůli debilnímu pozorování průzkumu blbců z ochranářského kancelářského spolku kteří o přírodě a zvířat ví hov...o spoustu zdravých zvířat je uvězněno v ZOO a tohoto pustíte do přírody at se s ním děje co děje jste tyrani bezcitní a né ochránci !!!odchytte jej a dejte do zhotoveného výběhu co zaplatilo spoustu lidí pro jeho lepší život kde by nehladověl a netrpěl zimou případně bolestmi z úrazu!!! nebude v ohrožení zastřelení a samice se určitě nějaká pro něj najde! Bublo stále na Tebe myslíme a je nám Tě moc líto, drž se, doufáme že někdo bude mít zdravý rozum a pošlou pro Tebe!

lekno ( 15. května 2023 11:57 )

Jo, pokusný králik se škrtidlem na krku.. Zjišťovali, jak budou jiní vlci reagovat na to jeho závaží ? Nedivím se, že ho vlčí smečka nepřijala. Zaregistrovali telemetrický obojek na něm. Možná i cítili el. signály z něj. Zvířata mají citlivější „senzory“ než lidé. Chudák Bubla, asi tvrdě pracoval, aby se zbavil obojku. Podařilo se mu ho jen znefunkčnit, ale stále mu vadí na těle. Kvůli němu asi z něj bude samotář. Otázkou je, jestli ho nějaká vlčice bude chtít, s tím závažím na jeho krku. Když mu přejí, mohli ho vypustit do přírody volného, bez toho „škrtidla“. Myslím, že není zdravé pro zvíře žít s takovým el. obojkem na těle. Nelze se poškrábat na krku, místo pod obojkem nelze očistit, zvyšuje se riziko kožních nemocí a nákaz od parazitů. Musí ho vnímat jako zátěž - stálý nepříjemný pocit.. Přijdou mi divné takové vynálezy, jako telemetrické obojky, el čipy v tělech a podobné „sajrajty“. Podle mě, tohle není přirozené pro živé tvory..

naidka ( 15. května 2023 11:01 )

„Vlk by dneska žil stejně jak před tisíci lety, zatímco člověk ve svý podělaný aroganci říká škodám, který páchá, pokrok.“ — Werner J. Egli

Na osudu Bubly se podepsalo MŽV, které v zimě rozhodlo, že se vlk v rekonvalescenci vypustí do volné přírody. Připadá mi jako pokusný králík.

fido2 ( 15. května 2023 10:34 )

Tím obojkem mu fakt pomohli...

Zobrazit celou diskusi