Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Dětské svědky zázraku chtěli uvařit v kotli oleje: Všechna jejich proroctví se naplnila!

13. května 2023
19:00

Přesně před 106 lety, 13. května 1917, se nedaleko portugalského města Fátima odehrála událost, která do historie vešla jako takzvaný Zázrak Slunce. Třem malým pasáčkům se údajně začala zjevovat Panna Maria a prozradila jim tři proroctví. Naplnila se postupně všechna, i to, které církev dlouho tajila. V roce 1930 uznal Vatikán její zjevení oficiálně za zázrak a z Fátimy se stalo jedno z nejnavštěvovanějších poutních míst světa.

Tři malé děti pásly ovce nedaleko portugalské vesnice Fátima, když se jim stalo něco neuvěřitelného. Tehdy devítiletá Lucía Aboboraová se svou sestřenicí šestiletou Jacintou Martovou a sedmiletým bratrancem Franciscem údajně spatřila anděla. Podle jejích slov „zářil jako krystal a byl průhledný." Malým pasáčkům řekl: „Nebojte se. Jsem anděl míru. Modlete se se mnou,“ zavzpomínala podle The Washington Post na své první setkání s andělem ve svých memoárech Lucía.

Video  Zjevení Panny Marie ve Fátimě a zázrak, který spatřily desetitisíce lidí  - Videohub
Video se připravuje ...

Zjevení Panny Marie

V roce 1916  se jim anděl zjevil ještě dvakrát. Nicméně děti o pozoruhodných setkáních s nadpřirozenou bytostí nikomu nic neřekly. Ovšem 13. května 1917 došlo k něčemu, co naprosto změnilo jejich životy. Zjevila se jim prý Panna Maria.

Dětem nejprve nikdo nevěřil. V době proticírkevního režimu jim lidé hrozili i brutálním násilím - třeba uvařením v kotli vroucího oleje. Vše se ale otočilo o několik měsíců později, kdy 13. října bylo svědků zázraku mnohem víc.

Novinář Avelino de Almeida z tehdy nejčtenějších a nejvlivnějších portugalských novin s ostře vyhraněnými proticírkevními postoji ho popsal takto: „Před udivenýma očima davu, který působil skutečně biblicky, neboť všichni stáli s nepokrytou hlavou a dychtivě upírali oči na nebe, se slunce chvělo a vytvářelo neuvěřitelný pohyb vymykající se veškerým kosmickým zákonům. Slunce tančilo, takové bylo nejčastější vyjádření přihlížejících lidí.“ Právě toto zjevení vešlo do dějin jako „Zázrak Slunce“.

Událost svými výpověďmi potvrdily desetitisíce lidí v okruhu 25 km. Z místa existuje mnoho fotografií, žádná z nich ale nezachycuje samotný zázrak. Záhadě se snažili přijít na kloub vědci, vysvětlovali ji tzv. halovým jevem, který výjimečně vzniká při lomu světla. Jiní měli za to, že šlo o přetížení zraku, ke kterému dojde při dlouhém přímém pozorování slunce a které způsobuje barevné halucinace. Jedno je jisté: na poli Cova da Iria se skutečně odehrálo cosi mimořádného.

Lucía Aboboraová, která se přejmenovala na Lucíu de Jesus de dos Santos, zasvětila svůj život Bohu. Stala se z ní jeptiška. V květnu 1920 se jí údajně znovu zjevila Panna Maria. Lucía zemřela v roce 2005 ve věku sedmadevadesáti let. Jacinda a Franscico Martovi zemřeli při epidemii chřipky, která zasáhla Fátimu krátce po zjeveních.

Na příběh fátimského zázraku a to, co tehdy Panna Marie lidstvu předpověděla, se můžete podívat ve videu.

EconEcon ( 15. května 2023 13:29 )

Naši a ani slovenští církevní hodnostáři také dodnes neuznali zjevení na Turzovce. A že tam dodnes je významné poutní místo a navíc lesník Lašut trpěl za bývalého režimu a dokonce byl i zavřený na psychiatrii - přesto si stál na svém, nic nezpochybnil. Jenomže ono se vždycky čeká, až patrně farář sám uvidí, přestože není vyvolený....

Ksel ( 13. května 2021 12:50 )

Jisté je jen to, že pravda se nedá umlčet, zejména pozměnit či jinak zdeformovat na základě cenzorského mazání příspěvků či v historii častého umlčení svědka. Likvidátor svědka či cenzor si naivně myslí, že pravda je závislá na jejich chorobné libovůli. Opak je pravdou. Kdo se snaží umlčet pravdu, ten si zahrává s odvetou.

janamala ( 13. května 2021 11:39 )

Copak, pan primitiv se potřebuje realizovat?

Zobrazit celou diskusi