Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Nerudová lídryní STAN. Kauzu „rychlotitulů“ odmítá, v boji o Brusel jí sekunduje Farský

Autor: simao, ČTK - 
27. února 2024
11:00

V čele samostatné kandidátky STAN v eurovolbách 2024 stanula coby nestraník ekonomka Danuše Nerudová (45). Tandem s ní pak tvoří bývalý poslanec a místopředseda STAN Jan Farský (44).

Ekonomka a bývalá rektorka brněnské Mendelovy univerzity Danuše Nerudová loni v lednu kandidovala na funkci prezidentky republiky. Ve volbě patřila k favoritům, nakonec skončila v prvním kole třetí za později zvoleným prezidentem Petrem Pavlem a šéfem ANO Andrejem Babišem. Politice se chce věnovat nadále, stala se jedním z lídrů hnutí STAN pro letošní volby do Evropského parlamentu.

Kdo je Danuše Nerudová?

  • Datum a místo narození: 4. ledna 1979 v Brně
  • Vzdělání: absolventka Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně, 2017 jmenována profesorkou v oboru finance
  • Aktuální funkce: Profesorka na univerzitě, ekonomka, kandidátka do europarlamentu
  • Profesní kariéra: Vedoucí Ústavu účetnictví a daní na Provozně ekonomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně (2007 - 2023), proděkanka fakulty (2009 - 2014), prorektorka univerzity (2014 - 2015), rektorka MENDELU (2018 - 2022)
  • Politické působení: Předsedkyně Komise pro spravedlivé důchody (2018 - 2020), v pořadí šesté důchodové komise. Kandidátka na prezidentku (2023)
  • Stranická kariéra: Nestraník za STAN (2024)
  • Rodina: Vdaná, s manželem Robertem mají syny Filipa a Daniela

Danuše Nerudová od února 2018 do ledna 2022 působila coby rektorka Mendelovy univerzity, do této funkce ji zvolil akademický senát MENDELU v říjnu 2017.

V čele důchodové komise

V lednu 2018 se stala předsedkyní tehdejší vládní komise pro spravedlivé důchody, kterou zřizovala těhdejší ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (dříve ČSSD, dnes SOCDEM).

Nerudová v dubnu 2020 společně s dalšími ekonomy založila občanskou iniciativu KoroNERV-20, snažící se zmenšit dopady pandemie na českou ekonomiku.

Kandidátka na prezidentku

Prezidentskou kandidaturu zvažovala Nerudová od roku 2021, oficiálně ji oznámila 31. května 2022 na svých sociálních sítích a deklarovala, že jako odborník chce stát na straně lidí, kteří zažívají dopady ekonomické krize

Patřila mezi prezidentské kandidáty, které podpořila vláda Petra Fialy (ODS). V prvním kole prezidentské volby získala přes 777 000 hlasů (13,92 procenta), což stačilo na třetí místo. Ve druhém kole podpořila Petra Pavla.

Kauza s tituly: Je vykonstruovaná, tvrdí Nerudová

V době prezidentské volební kampaně se objevily informace o údajných podvodech na univerzitě vedené Nerudovou. Expert v oblasti akademické etiky Tomáš Foltýnek v rozhovoru pro Seznam Zprávy obvinil Nerudovou ze spoluzodpovědnosti za to, že univerzita včas nereagovala na „prodej“ doktorských titulů do Rakouska a Německa.

„Navzdory svému přesvědčení, že lži živí vůle o nich diskutovat, navzdory tomu, že považuji za nedůstojné obhajovat se ve věci, která je vykonstruovaná, jsem se rozhodla na jednom místě zveřejnit veškerá fakta o svém postupu při řešení celé záležitosti na Mendelově univerzitě,“ uvádí v prohlášení Nerudová.

Nerudová už dříve sdělila, že interní vyšetřování mimo jiné několika případů nestandardní délky studia sama iniciovala. Nerudová odmítla, že by v kauze „rychlotitulů“ a plagiátů závěrečných prací studentů jako rektorka zásadně pochybila.

Manželka advokáta Nerudy

Nerudová je vdaná za právníka Roberta Nerudu, advokáta a spolumajitele právní kanceláře Havel & Partners. Mají syny Filipa a Daniela.

Video  Ekonomka Danuše Nerudová v Epicentru o plánech na důchodovou reformu i ochrance kvůli vyhrožování  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa