Měl jsem moc rád svého dědečka. V roce 2014 zemřel na srdeční selhání. Kdyby se mu tehdy dostalo rychlé pomoci, mohl žít. Rozhodl jsem se proto na tuto problematiku upozornit,“ vysvětlil Žák.

Málo spal

V rozmezí deseti dnů uplaval 19, ujel na kole 900 a uběhl 211 kilometrů. Začínal na Faerských ostrovech. „Tam byla hodně studená voda. Měla jen sedm stupňů. Převýšení byla nejtěžší ve Francii. Na kole jsem tam nastoupal 3 700 metrů,“ popsal své zkušenosti.

Video
Video se připravuje ...

Amatérský triatlonista Jakub Žák (27, v modrém) na 90 km trati na kole Hynek Zdeněk

Moc se přitom nevyspal. Většinou jen čtyři hodiny denně. „Nejhorší to bylo při přejezdu z Dánska do Německa, kdy jsme kvůli bloudění přijeli až v pět ráno. Mohl jsem tak spát jen dvě hodiny,“ přiznal náročnost akce.


Nyní je šťastný, že se mu extrémně náročný cíl povedlo dokončit. „Na problematiku náhlého srdečního selhání chci upozorňovat žáky ve školách. Plánuji to na podzim. V říjnu bych pak rád absolvoval i celého Ironmana, který se bude konat v Barceloně,“ dodal.

Žák absolvoval poloviční Ironmany (1,9 km plavání, 90 km na kole a 21,1 km běhu) na Faerských ostrovech, v Dánsku, Německu, Nizozemsku, Lucembursku, ve Švýcarsku, Francii, v Itálii, Rakousku a v České republice.

Fotogalerie
19 fotografií