Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Jaroslavovi (61) se na hodinu zastavilo srdce! Přežil díky přístroji ECMO! Pomáhá pacientům s covidem

Autor: Iva Dvořáková - 
8. dubna 2021
15:56

Už 14 let lékaři ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze zachraňují životy nemocných pomocí mimotělní membránové oxygenace (ECMO). Metodu využili u pěti set pacientů s kritickým selháním srdce a plic. Tito pacienti by jinak neměli šanci přežít. Loni šlo o 65 dospělých a 12 dětí. Za extrémním nárůstem počtu pacientů stojí pandemie covid-19. Jedním ze zachráněných je i Jaroslav Čtvrtečka (61).

„Metodu ECMO jsme použili už u 51 pacientů, z toho u tří dětí. A to je obrovský nárůst. A až na výjimky se jedná o pacienty se selháním plic při onemocnění koronavirem,“ uvedl prof. MUDr. Jan Bělohlávek, koordinátor ECMO týmu VFN.

Pacienti, u nichž se lékaři rozhodnou pro tuto metodu, by jinak měli jen velice malou šanci na přežití. Jejich srdce a plíce, často i obojí, nejsou schopné plnit svou funkci a na běžnou léčbu nereagují. Jednoduše řečeno - tato metoda nahrazuje činnost obou postižených orgánů do doby, než se jejich funkce obnoví nebo se přistoupí k jiné léčbě.

„Funkce plic se dá sice nahradit umělou plicní ventilací, někdy však začne selhávat, případně plíce poškozuje. Pak přichází na řadu ECMO,“ vysvětluje profesor Bělohlávek.

Kolaps a zástava srdce

Jedním ze zachráněných je i Jaroslav Čtvrtečka, který měl loni naplánovanou operaci srdce, ta byla kvůli koronaviru odložena. Lékaři mu doporučili šetřit se a vyčkat na nový termín. „Jenže tatínek byl zlobivý pacient a dál chodil do práce,“ vypráví jeho dcera Denisa s tím, že tam zkolaboval.

„Bylo to ale štěstí v neštěstí, protože kolegové mu zavolali záchranku, která přijela během několika minut.“ Co se ovšem jevilo jako daleko vážnější, byla zástava srdce, která trvala 58 minut. Lékařům se pana Jaroslava lidově řečeno nepodařilo nahodit. V pražské Všeobecné fakultní nemocnici uvedli pacienta do umělého spánku a rodině řekli, že šance na přežití je pět procent.

Lékařské konzilium se nakonec shodlo na tom, že ho napojí na přístroj ECMO, který mimotělně pracuje za srdce a plíce. To panu Jaroslavovi zachránilo život.

Na přístroji strávil více než týden, celkově v nemocnici dva měsíce. „Dnes musí kvůli dlouhému ležení v posteli chodit o berlích, jinak je celkem v pořádku. I funkce jeho srdce se zlepšila, takže operace není nyní nutná,“ pochvaluje si dcera. „Už se těším, až budu zase moct normálně chodit a naplánuji si s nejbližšími nějaké pěkné výlety,“ uzavírá svůj příběh s úsměvem pan Čtvrtečka.

Jak léčba probíhá

Pacientovi jsou zavedeny speciální kanyly do velkých cév a jejich krev je mimotělně okysličena a navrácena zpět do těla. Touto technikou se získá čas pro uzdravení postiženého orgánu. Zda se pacient uzdraví, závisí na jeho věku, přidružených chorobách a případných komplikacích. Úspěšnost je kolem 50 %.

Ve VFN léčí i malé děti

VFN je jediné pracoviště, které touto metodou léčí pacienty všech věkových kategorií, včetně dětí a novorozenců. V roce 2020 pomáhal dětský ECMO tým sedmi dětem, letos zatím třem.

Běžné je, že do této pražské nemocnice jsou transportováni i pacienti z jiných nemocnic. Letos už mají za sebou 27 transportů, někdy je potřeba využít i armádní vrtulník. „Často je totiž potřeba dopravit k pacientovi i pět odborníků a mnoho techniky a přístrojů. A vrtulníky jsou pro tyto účely vhodnější,“ uzavírá doc. MUDr. Martin Balík, vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny VFN.

Dcera pana Jaroslava pro Blesk.cz popsala, jak metoda ECMO zachránila otci život.

Video  Dcera pana Jaroslava pro Blesk.cz popsala, jak metoda ECMO zachránila otci život.  - Iva Dvořáková
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa