Přestože se nabíjecí stanice jeví jako nejpohodlnější řešení, představují zároveň i největší riziko. USB porty totiž mohou do vašeho mobilního zařízení přenést malware. „Tohoto malwaru si nemusíte ani všimnout. Ten mezitím muže tiše krást citlivé informace, jako jsou hesla a bankovní údaje,” řekl bezpečnostní expert Jae Ro pro britský deník Daily Mail.

Před těmito hrozbami dokonce před nedávnem na twitteru varovala i americká vláda. „Nepoužívejte bezplatné nabíjecí stanice na letištích, v hotelech nebo nákupních centrech. Hackeři přišli na způsoby, jak využít veřejné USB porty k zavedení malwaru a monitorovacího softwaru do zařízení,” stálo v něm. 

Závažnou hrozbou je tedy obecně nechtěný přenost dat. „Vaše zařízení může být zranitelné vůči zachycení nebo zneužití dat. Tato ukradená data mohou být později použita ke krádeži identity nebo prodána na temném webu,“ doplnil odborník. Nejbezpečnější je podle něj sebou mít vždy power banku nebo vlastní nabíječku. 

Video
Video se připravuje ...

Pražští policisté prosí veřejnost o pomoc při pátrání po dvojici mužů, kteří jsou zachyceni na kamerovém záznamu. Policie ČR