Počty prodaných zájezdů na léto stoupají. Jak ukázal nedávný průzkum cestovní kanceláře Alexandria, roste počet lidí, kteří dávají přednost cestování s cestovní kanceláří.

„Zaznamenali jsme výrazný nárůst prodejů letních zájezdů a velká část z nich byli noví zákazníci. Také informace od kolegů z poboček napovídaly, že významné procento nových zákazníků kupuje dovolenou v cestovce úplně poprvé,“ vysvětluje marketingový ředitel CK Alexandria Petr Šatný. Jen u této cestovky nakoupili bývalí cestovatelé na vlastní pěst zhruba polovinu zájezdů na léto.

Přednost má bezpečí

Pro cestu s kanceláří hovoří především záruky. „Je dlouhodobě známé, že zákazníci cestovek jsou velmi dobře chráněni před různými problémy, ale během pandemie, hlavně v jejím prvním roce, se to ukázalo nejvíce,“ říká Šatný. Důvodů, proč se s cestovkami vydávají i ti, kdo si dříve organizovali cesty sami, vidí Šatný hned několik. Jde především o špatné zkušenosti s vymáháním zaplacených částek za samostatné letenky, ubytování, pronájmy aut i další služby v zahraničí. Pomohly podle něj i poukazy.

Letenek se prodá víc

Přesto se najde i řada lidí, kteří na cestování po vlastní ose nedají dopustit. Podle prodejce letenek Letuška.cz se už během ledna prodal více než dvojnásobek letenek oproti stejnému měsíci loni.

„Ve společnosti panuje mírný optimismus, že se pandemická situace zlepší, také se znovu otevírají koronou uzavřené země. Zároveň jsou velmi nízké ceny letenek do atraktivních destinací, kam létá víc aerolinek, a funguje tak větší konkurence,“ vysvětluje Josef Trejbal, ředitel portálu Letuška.cz

Letiště ožívá

Po koronavirovém útlumu se znovu začínají plnit i letiště. Již teď se můžeme přímým leteckým spojem dopravit z Prahy do více než 80 destinací. A brzy přibudou další.

„Očekáváme, že počet nabízených destinací v letošním létě bude vyšší než v loňském roce. Letecké společnosti již potvrdily otevření zcela nových spojení například do Alicante, Fara nebo Tivatu. Současně je také potvrzena obnova provozu do destinací, kam byly lety z důvodu pandemie přerušeny (např. New York). Předpokládáme také navýšení frekvencí a kapacit na již obsluhovaných destinacích,“ potvrzuje mluvčí Letiště Praha Klára Divíšková.

Covid změnil cíle

Pandemie změnila i místa, kam létáme na vlastní pěst nejčastěji. S žebříčkem nejpopulárnějších destinací zamávala především omezení v daných zemích a obava z nákazy.

Nákupy zájezdů po pandemii

50 % cestuje s CK poprvé, dříve jezdili na vlastní pěst

18 % letí poprvé na dovolenou

80 % zohledňuje při výběru historii a dobrou pověst CK

68 % oceňuje záruku vrácení peněz

Zdroj: CK Alexandria

Jak vypadaly dovolené před rokem 1989?

Video
Video se připravuje ...

Jak vypadaly dovolené před rokem 1989? Videohub