Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

U Válka „roztrhali“ covidovou cestovní mapu. Testy už čekají jen neočkované

Autor: ČTK - 
14. února 2022
17:57

Od úterý se podmínky návratu Čechů ze zahraničí nebudou řídit takzvanou mapou cestovatele. Plně očkovaní a lidé s prodělaným covidem-19 v posledních 180 dnech budou moci do Česka vstoupit bez omezení, stejně jako děti do 12 let. V dnešní tiskové zprávě o tom informovalo ministerstvo zdravotnictví. Mapa cestovatele bude relevantní pouze pro vstup cizinců.

Za očkované se považují lidé, kteří mají maximálně 270 dní od ukončené vakcinace. Certifikát platí neomezeně po posilovací dávce a u osob do 18 let věku. Lidé očkovaní mimo Evropskou unii a ti, kteří prodělali covid v zahraničí, si musí ověřit, zda je jejich certifikát uznávaný.

U neočkovaných se podmínky budou lišit u cest ze zemí EU a z mimounijních států. Při návratu ze zemí EU bude stačit disponovat před vstupem do ČR antigenním nebo PCR testem. To samé platí u českých občanů a rezidentů z EU u příjezdu z třetích zemí, ostatní ale musí v tomto případě disponovat PCR testem.

„Předvstupní antigenní test nemusí podstoupit osoby, které do ČR cestují z unijní země individuální dopravou,“ dodal resort. Platnost antigenních testů bude činit 24 hodin. Povinnost se ruší v případě maximálně dvanáctihodinových cest a v případě tranzitu. „V platnosti naopak zůstává výjimka ze vstupních pravidel v případě cest do sousedních zemí na dobu do 24 hodin,“ uvedlo ministerstvo.

Neočkované osoby následně musí pátý až sedmý den po návratu z mimounijní země podstoupit další PCR test. Bez ohledu na kategorii země musejí všichni příchozí vyplnit příjezdový formulář.

Rozřazení zemí do barevných kategorií podle míry rizika nákazy koronavirem bude zachováno, pro české občany ale bude mít pouze informativní význam. Ministerstvo je aktualizuje každý pátek. Většina evropských zemí je v kategorii s velmi vysokým rizikem nákazy.

Video  Dovolená v Chorvatsku 2021 covidu navzdory: Rajská pláž na ostrově Rab a Plitvická jezera  - Blesk - Jaroslav Šimáček, hudebnibanka.cz / Mushrush, Dietrich, Kersting - Croatian vacation
Video se připravuje ...

Jirik-ta ( 15. února 2022 12:25 )

je to bída a bradavice. A čím se mají neočkovaní očkovat? STRUČNÉ VAROVNÉ VIDEO PROTI OČKOVÁNÍ, prof Turánek
DÍVEJ SE A PŘEMÝŠLEJ …….(VIDEO). Nastala doba, kdy zdravý rozum je považován za nemoc (ceskobezcenzury)

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa