Mikročip 

Psy, kočky a fretky musí mít implantovaný mikročip. Tetování v uchu je přípustné, pouze pokud je čitelné a bylo provedeno před 3. červencem 2011.

Pas

Pro cesty po Evropě potřebujete evropský zvířecí pas vydaný autorizovaným veterinářem. V něm musí být uvedeno všechno potřebné očkování.

Očkování

Zvíře musí být očkováno proti vzteklině. To se provádí u štěňat nejdříve ve 12 týdnech věku. Očkování je platné teprve 21 dní po prvovakcinaci, nebo okamžitě po přeočkování.

Odčervení 

Pokud cestujete do Finska, Irska, Malty, Norska a Severního Irska, potřebujete doklad o provedeném odčervení proti echinokokům druhu Echinococcus multilocularis ve lhůtě 24 – 120 hodin před překročením hranic.

Vodítko

Do měst, ale také naprosté většiny národních parků a přírodních rezervací můžete se psem pouze na vodítku. Jen výjimečně a na k tomu určených místech ho můžete z vodítka pustit. Pokuty za nedodržení těchto pravidel přitom mohou být opravdu vysoké. Třeba v Barceloně za psa na volno můžete dostat pokutu v přepočtu až přes 37 tisíc korun.

Pytlíky

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.