Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Nenápadné výdaje vám zvednou cenu dovolené i o tisíce korun! Plus další fígle z katalogů cestovek

  • Autor: Adam Jaroš,lig,inb - 
    19. 11. 2022
    05:00

    Zaplatíte si zájezd se vším všudy, dáte si stranou peníze na návštěvu restaurací mimo hotel, nákupy nebo suvenýry a myslíte si, že to tak nějak bude všechno. Jenže pak jsou tu ještě další výdaje, které sice můžete očekávat, ale v ceně zájezdů nebývají. A ty mohou představovat tisíce korun na osobu.

  • 1.VÝDAJE NAVÍC

    Některé jsou povinné, jiné nepovinné, ale jedno mají společné. Když je nezaplatíte, buď si dovolenou neužijete, nebo na ni dokonce neodjedete. Nejlépe se na ně připravíte tak, že si důkladně přečtete smlouvu o zájezdu a pokyny a především pasáž, kde se uvádí, co není součástí jeho ceny. Právě tyto výdaje totiž můžete očekávat. O jiných se ale můžete dozvědět až na místě.

    Víza

    Vízum si můžete nechat vyřídit od cestovní kanceláře, někde to ale musíte udělat sami. A cestovní kancelář by vás na to měla upozornit. Třeba v případě Egypta je dokonce výhodnější vízum platit až po příletu na letišti. Když si ho necháte vyřídit dopředu cestovní kanceláří, může vás stát i okolo 800 Kč, ale na letišti za něj dáte jen 25 dolarů (575 Kč). Cena víz přitom nebývá zahrnuta v ceně zájezdu.

    Kolik za vízum?

    Egypt 575 Kč

    Bali 850 Kč

    Vietnam 575 Kč

    Zanzibar 1150 Kč

    Video  Malé věci, které dělají velké úspory. Jak uspořit v domácnosti  - Videohub
    Odemknout video

  • 2.PŘÍPLATEK NA PALIVO

    Ceny paliva letí nahoru nejen nám, ale i leteckým společnostem. A přestože toho české cestovky zatím nevyužívají, mohou kvůli zvýšeným nákladům na cestu požadovat palivový příplatek. A to i u již zakoupeného zájezdu! Zvýšení ceny za dopravu mohou cestovky požadovat nejpozději 21 dní před odjezdem, a pokud nebude vyšší než 8 % z původní ceny dopravy, nemusíte s tímto navýšením předem souhlasit. Prostě vám to oznámí. Když bude vyšší, můžete odstoupit od smlouvy.

  • 3.SPROPITNÉ

    Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

    Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.