Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Experti: Počet zadlužených seniorů stoupne o pětinu. Peníze jim vezme inflace i potomci

Autor: amb - 
11. listopadu 2022
05:00

„Typicky jde o člověka, který nemá vysoký důchod ani úspory a žije sám. Zároveň třeba přešel k dodavateli poslední instance a má nedoplatek za energie. Zvyšují se mu náklady na živobytí. Nemá však peníze na jeho uhrazení,“ popsal Blesk Zprávám Hynek Kalvoda, jak se senioři zadlužují. Ohrožení jsou samostatně žijící důchodci i ti, kteří se zadlužili kvůli dětem a další. Existuje cesta ven? A co by měl udělat stát? 

Přes 66 tisíc – tolik lidí starších 65 let se na konci minulého roku nacházelo podle Exekutorské komory v exekuci. Mezitím ČSSZ k dnešnímu datu eviduje 60 tisíc důchodců se zavedenou exekuční srážkou. Jejich počet oproti předchozím letům klesá, zároveň však nezahrnuje seniory v exekuci, kterým nemohli srážku kvůli nízkému důchodu strhnout. 

A v současné socioekonomické krizi počet zadlužených seniorů vzroste minimálně o 20 %, domnívá se Hynek Kalvoda z Asociace občanských poraden.

U jedné skupiny důchodců dluhy souvisí s poklesem příjmů, když odejdou do důchodu. Na vině ale může být i ztráta životního partnera. Spolu s ním totiž domácnost ztratí příjem jedné osoby, byť v penzi.  

Právě na samostatně žijící důchodce rostoucí ceny energií dopadají nejvíc, jak uvedl Institut prevence a řešení předlužení ve spolupráci s PAQ Research. Středně velké až velké potíže hlásí už skoro polovina z nich. Jiní si ale exekuce do stáří přinesou z produktivního věku. Často jde třeba o různé dluhy z podnikání, staré třeba i několik desítek let.

„Současná situace je pro seniory samozřejmě obtížná vzhledem k růstu cen bydlení, energií i potravin. To může vést k vzniku nových dluhů,“ řekl Blesk Zprávám Jan Vobořil, advokát a výkonný ředitel organizace Iuridicum Remedium (Iure). Projekt se zabývá lidskými právy a mimo jiné pomáhá právě i seniorům. 

„Nejvíce seniory tíží dluhy spojené s bydlením či platbami za energie. To jsou dluhy, které je nejvíc existenčně ohrožují. Ať už jde o hrozbu výpovědi z nájmu nebo o vypnutí energií,“ vysvětlil Vobořil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na 9 webech.