Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Cestovka Fantasy Travel končí, nesehnala pojistku proti úpadku. Dočkají se klienti peněz?

Autor: ČTK - 
27. března 2022
20:20

Cestovní kancelář Fantasy Travel ukončila svou činnost. Důvodem je to, že se firmě nepodařilo uzavřít pojištění pro případ úpadku, což přičítá dopadům pandemie covidu-19. Navíc byl na společnost u Krajského soudu v Brně podaný insolvenční návrh. Uvedla to na svém webu.

„Všichni klienti, kteří jsou v současné době v zahraničí, ukončí svůj pobyt v termínu dle uzavřené smlouvy o zájezdu a mají zajištěný řádný návrat zpět do České republiky. Klientům, kteří si u naší cestovní kanceláře zakoupili zájezd a měli v následujících dnech či měsících na zájezd odletět, musíme tímto oznámit, že na svou dovolenou již bohužel neodletí,“ uvedla společnost na svých stránkách.

O uhrazené finanční prostředky se klienti podle zástupců kanceláře obávat nemusí, budou jim vyplaceny z předchozího pojištění proti úpadku.

Firma vznikla v roce 2011 a specializovala se na pobytové zájezdy. Podle obchodního rejstříku v roce 2020 zaměstnávala sedm lidí. V předminulém roce skončila hospodaření se ztrátou 909 000 korun.

Počet cestovních kanceláří za loňský rok klesl podle ministerstva pro místní rozvoj zhruba o stovku, k 31. prosinci jich fungovalo 605. Většina jich přerušila činnost, konkrétně 80. Úpadek jich vyhlásilo 14, meziročně o čtyři více. Dalších 13 cestovních kanceláří ukončilo provozování živnosti. Naopak tři nové loni vznikly. Kromě přetrvávajících omezení v cestování v důsledku šíření koronavirové nákazy se cestovní kanceláře potýkají právě s problémem zajištění pojištění proti úpadku, které po nich vyžaduje zákon.

Kvůli vzrůstajícím nárokům pojišťoven skončila loni na konci října jako cestovní kancelář například Pantour. Z velkých firem se už předloni nepodařilo pojištění pro případ úpadku nepodařilo získat Firo-tour. Nejprve pokračovala jako cestovní agentura, ke konci roku na ni soud prohlásil konkurz.

Video  Jurečka o migrační krizi: Čím déle tu Ukrajinci budou, tím více budou chtít zůstat  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi