Podle cestovních kanceláří začali Češi nakupovat zájezdy už v prosinci a řada cestovek hlásí podobný zájem o letní zájezdy, jako byl běžný před pandemií. „I přes aktuální situaci je zájem o zájezdy na first minute nad očekávání vysoký. Téměř dvě třetiny rezervací na léto 2021 tvoří klienti, kteří uplatňují náš unikátní poukaz TravelSafe+, třetinu pak tvoří noví klienti a jejich počet každý den narůstá,“ říká Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK Blue Style.

Dříve běžná přísná storna nahradily kvůli pandemii volnější podmínky a koupit si zájezd v předprodeji už není risk. „V případě, že nebude možné z důvodu covidu-19 zájezd realizovat, vrátíme uhrazené peníze za zájezd zpět. Navíc klienti mají možnost rezervovat svůj zájezd pouze za symbolickou zálohu 1500 Kč na celou rezervaci bez ohledu na počet cestujících,“ uvádí Lenka Pátek.

Nižší zálohy než dřív jsou letos trendem u většiny cestovek. „Většina hoteliérů nevyžaduje tak velkou zálohu, jak tomu bylo v minulosti, a díky tomu mohou i cestovní kanceláře vyžadovat menší zálohy,“ vysvětluje Jan Papež z Asociace cestovních kanceláří.

Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula.

Video
Video se připravuje ...

Sport a kultura už v únoru, dává naději Prymula. S omezením na 15 kilometrů od domu narazil Blesk

Za poukázky dostanete víc

Kromě vládou nařízených voucherů si řada cestovek udělala loni poukázky vlastní, s lepšími podmínkami. Při jejich uplatnění teď klienti výrazně ušetří. „CK Alexandria nabídla již v půlce března svým zákazníkům vstřícnou možnost přeložit si svůj zájezd na příští rok a získat poukaz v hodnotě 125 % zaplacené částky. O tuto možnost byl velký zájem a využil ji již obrovský počet našich zákazníků,“ říká marketingový ředitel Alexandrie Petr Šatný. Kupříkladu CK Blue Style dává do konce ledna za využití voucheru dodatečnou slevu 10 %.

Rušit bez obav

Trendem letoška je i vracet místo poukázek už jen peníze. „Klient může v období 45 – 30 dnů před odletem jen z vlastního rozhodnutí zájezd zrušit a my mu vrátíme všechny peníze. Nezáleží na tom, jestli klient platil zájezd penězi, nebo uplatnil voucher, v každém případě budeme vracet už pouze peníze, žádné vouchery ani jiné poukázky,“ popisuje Jan Bezděk, mluvčí CK Fischer.

Stejné pravidlo razí i CK Exim Tours. Její mluvčí, Petr Kostka, k tomu připomíná: „Klient platí pouze jednu zálohu, 990 Kč za osobu, a zbytek doplatí až 30 dnů před odletem. Ještě 30 dnů před odletem má možnost zdarma zrušit zájezd.“

Stálice jsou zpět

Co se destinací týče, budou letos v kurzu podobné země jako v minulosti. „Největší zájem je o destinace Egypt a Tunisko, následují řecké ostrovy a Turecko,“ říká Lenka Pátek z CK Blue Style.

„Největší zájem je jednoznačně o pobyty na řeckých ostrovech Kréta a Rhodos, dále v Turecku na Turecké i Egejské riviéře nebo ve Španělsku. Na předních místech je také Bulharsko, které si letos získalo opravdu velké množství příznivců,“ hlásí i Eva Němečková z Čedoku.

„Dalo by se říci, že na předních příčkách jsou země jako vždycky. Češi tedy cestovat chtějí a chtějí léto, na které jsou zvyklí,“ potvrzuje i Andrea Řezníčková z internetového prodejce zájezdů Invia.

Cestu si můžete připojistit

Pokud máte přes veškerou snahu cestovek obavy o zaplacené peníze, můžete si cestu připojistit. A nejen na případ storna.

„Připojištění stornovacích poplatků si lze pořídit jak k individuálně sestavené cestě, tak i hromadné verzi v rámci zájezdu cestovní kanceláře. Vztahuje se také na prokázané onemocnění covidem-19, které znemožní odjezd. Připojištění storna je nutné si sjednat nejpozději do 24 hodin po zaplacení cestovních služeb a kryje vynaložené náklady na cestu až do výše 80 procent,“ říká tisková mluvčí pojišťovny Uniqa Eva Svobodová, s tím, že upravené pojistné podmínky platné od půlky prosince kryjí rovněž onemocnění covidem-19 i v takzvaných červených zemích na vládním semaforu.

Malé kanceláře v ohrožení

Zatímco velké cestovní kanceláře výrazné problémy nehlásí, řada těch malých je v krizi. Vedle pandemie a špatných loňských výsledků za to může i povinné pojištění proti úpadku, jehož cena se zvedla o 30 – 50 %. Problém s uzavřením pojistky na další období může mít podle informací ČTK zhruba deset až 20 procent cestovních kanceláří.

Pandemická situace a útlum cestování si vybraly své první oběti už loni. V České republice podle ministerstva pro místní rozvoj k 1. prosinci minulého roku vyhlásilo osm cestovních kanceláří úpadek a 127 jich přerušilo činnost.

Na začátku loňského roku jich fungovalo 856. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže tato ztráta trh zájezdů neohrožuje, bez následků ale nebude. „Trh se zájezdy to neohrozí, to by to číslo muselo být řádově jinde. Obávám se ale ztráty pestrosti. Když zmizí malí pekaři a zbudou jen rohlíky v supermarketu, hlad mít nebudeme, ale pochutnáme si?“ řekl Blesku Papež.

Situace tak nahrává velkým cestovkám. „Klienti by si určitě při výběru zájezdu měli zkontrolovat, zda má jejich cestovní kancelář platný certifikát o uzavřeném pojištění, a měli by spoléhat na silné a stabilní společnosti,“ radí mluvčí CK Fischer, Jan Bezděk.

Vydejte se na cestu po Jónských ostrovech v Řecku.

Fotogalerie
29 fotografií