Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Kde hrozí největší nebezpečí útoku žraloka? V Egyptě už Čecha zabil!

/
  • Žraloků je po celém světě přes 400 druhů. Smrtících útoků na člověka je každoročně velmi málo, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    12. července 2020 ● 05:30

    Léto je v plném proudu, lidé od nás jezdí nejen po vlasti, ale vydávají se i do zahraničí k moři. Na cestách pak číhají různé nástrahy, od zapomenutého opalováku na pokoji po smrtelný útok žraloka. Kde hrozí největší nebezpečí útoku mořského predátora?

    Podívejte se na statistiku, která ukazuje, kde na světě dochází čas od času k  útokům některého ze 440 druhů žraloka. Střety s turisty naštěstí ale nebývají zas tak časté, a smrtelných případů se najde jen pár… Následující údaje pocházejí z databáze floridského Museum of Natural History, kde evidují případy od roku 1580.

  • 1.

    USA: 1 483

    U pobřeží USA je každý rok zaznamenáno nejvíce nevyprovokovaných útoků žraloka na člověka. V roce 2019 jich bylo 41, více než na celém světě dohromady. 21 z nich se stalo u Floridy. Rok předtím USA spočítalo 32 napadení. Nevyprovokovaným útokem se rozumí takový, k němuž nedošlo v důsledku toho, že by se oběť snažila dravce krmit nebo si ho pohladit.

    Další čísla si rozebrala Havaj (9), Kalifornie (3) a Severní Karolína (3). Po jednom incidentu měly Georgie, Oregon, Rhode Island, Jižní Karolína a Panenské ostrovy. Letos v květnu došlo už i k smrtelnému případu – Ben Kelly zemřel v čelistech jen nějakých padesát metrů od kalifornského pobřeží.

    Žraloků je přes 400 druhů po celém světě. Smrtících útoků na člověka není mnoho, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    Autor: Profimedia

  • 2.

    Austrálie: 652

    U protinožců minulý rok žralok zaútočil 11krát. Letos tam zemřel již jeden člověk, 36letý muž – místem krvavé lázně se stal 122 km dlouhý ostrov Fraser u východního pobřeží. Oběť byla pod hladinou v okamžiku útoku plně zaujata svým lovem ryb harpunou.

    Velký bariérový útes, v jehož oblasti ostrov leží, si vůbec získal pověst místa, kde zanechávají žraločí čelisti na lidech docela vážné následky. Hned další den po tragédii na Fraseru třeba přišla při plavání o nohu jistá Hannah Pappsová. V roce 2019 přišel o nohu i turista Alistair Raddon, který se vydal šnorchlovat na otevřené moře spolu s dalšími lidmi. Ti ho duchapřítomně vytáhli na loď, poskytli mu první pomoc  a dopravili ho na břeh.

    Autor: 

  • 3.

    Jihoafrická republika (JAR): 255

    Ačkoli je stát vyhlášený výskytem velkých bílých žraloků - a nebo právě proto, byl minulý rok zaznamenán jediný případ napadení. Zároveň ekologové z oblasti hlásí nižší čísla tohoto žraloka, než kolik ho napočítali v předešlých letech.

    Ale i v JAR, která rovněž patří mezi poměrně oblíbené cíle turistů, občas dojde k tomu, že žralok oběť neušetří na životě. V roce 2014 se to například stalo 68letému Rakušanovi, v roce 2012 Liyae Sibiliové. Tu paryba odtáhla do moře z mělčiny, kde bylo jen po pás vody.

    Žraloků je přes 400 druhů po celém světě. Smrtících útoků na člověka není mnoho, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    Autor: reprofoto YouTube / Luke Thom

  • 4.

    Brazílie: 107

    Kolonka pro minulý rok v databázi žraločích útoků zůstala u Brazílie prázdná. Nula nevyprovokovaných útoků. Co se týče ataku, který skončil smrtí člověka, jeho poslední případ pochází z roku 2012, když bylo nalezeno pokousané tělo Joseho de Oliveira da Silva na hladině jižně od města Recife.

    BBC v té době uvedla, že to byl 56. útok za posledních 20 let v Brazílii. A teď pozor: ohromujících 21 případů z těchto 56 bylo smrtelných! Brazílii tedy vychází v letech 1992 - 2012 průměr jeden mrtvý ročně! Většinu těchto útoků tam mají na svědomí dva druhy –žralok bělavý, jinak také zvaný býčí, a žralok tygrovaný. Za pokles útoků v posledních letech zřejmě může změna migračních tras těchto zvířat.

    Autor: 

  • 5.

    Nový Zéland: 52

    Na žádném ze dvou ostrovů tvořících tento stát nedošlo minulý rok k napadení. Byl by tu ovšem alespoň jeden „zábavný“ příběh - o odvážném muži, který nad žralokem zvítězil v pěstním souboji. 60letý Nick Minogue dal v únoru 2020 dvě rány pěstí do oka jedinci, kterého sám identifikoval jako „pravděpodobně velkého bílého“. Zabiják usoudil, že kousat do téhle kořisti je jako pít kafe a nevyndat si lžičku a že mu to za to nestojí, a tak odplaval pryč, kousnout si do někoho jiného.

    Nick prý každou ránu doprovodil bojovým výkřikem, kterému v češtině odpovídá třeba zaklení „Jdi do pr***e“. Jak vidno, taktika, že nejlepší obranou je útok, opět prokázala svoji platnost. „Bylo to to jediné, co jsem mohl udělat, aby mě nesežral,“ doplnil vděčnou historku Nick a ukázal dlouhou jizvu na předloktí, kterou si přece jen ze střetnutí s obludou odnesl.

    Žraloků je přes 400 druhů po celém světě. Smrtících útoků na člověka není mnoho, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    Autor: reprofoto/twitter

  • 6.

    Další kouty světa

    Papua-Nová Guinea: 48

    ostrovy Maskarény, konkrétně ostrov Reunión: 47

    Mexiko: 41

    Bahamy: 32

    Írán: 10

    Představitelné Museum of Florida podotýkají, že v porovnání s tím, jaké obrovské davy lidí se každoročně rekreují u moře, jsou součty celosvětových nevyprovokovaných útoků se smrtelnými následky velmi nízké. To, že celosvětově počty úmrtí dlouhodobě klesají, muzeum přičítá zejména lepším bezpečnostním opatřením na plážích, efektivnější lékařské péči a větší obezřetnosti lidí při koupání

    Žraloků je přes 400 druhů po celém světě. Smrtících útoků na člověka není mnoho, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    Autor: profimedia.cz

  • 7.

    Egypt – případ Čecha, kterého žralok zabil

    Existují však bohužel i případy, kdy i našinec přišel při útoku žraloka o život. V roce 2018 trávila rodina Petra (†42) dovolenou v egyptském letovisku Marsá Alam. Muž tehdy skočil z mola do vody a kousek odplaval. Manželka a tehdy sedmiletá dcera byly svědky celého výjevu. Najednou se Petr ve vodě otočil a začal zoufale plavat zpátky.

    Stále se otáčel za sebe. Pak se za ním mihl stín a on zmizel pod vodou. Spolu s máchnutím žraločí ocasní ploutve se vyvalilo obrovské množství krve. Rodina se hned po tragédii vrátila z dovolené domů, po dvou týdnech jim egyptské úřady vydaly tělo. To rodina následně zpopelnila a pochovala.

    Žraloků je přes 400 druhů po celém světě. Smrtících útoků na člověka není mnoho, ale vždy vzbudí velkou pozornost.
    Autor: Profimedia.cz

  • 8.

    Chorvatsko – žralok vyhnal lidi z pláže

    V červnu 2020 způsobil žralok poprask v Chorvatsku u historického  přístavního města Dubrovník. Mořskou hladinu tam prořezávala trojúhelníkovitá ploutev, na kterou mají turisté ostře vycvičený instinkt.

    Pobřežní hlídka nezaváhala a vyhnala všechny lidi z vody. Nikomu se ale nic nestalo, a po nějaké době se mohla bezpečnostní opatření opět vrátit do normálu.

    Fotogalerie
    10 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy