Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

První Češi nákazu přivezli z dovolené. Babiš radí změnit plány, experti roušky na plážích

Aktualizováno -
11. července 2020
16:15
Autor: Darina Jíchová - 
11. července 2020
10:15

Se začátkem léta se otevřely oblíbené turistické destinace, které pomalu zaplňují dovolenkáři. Pominul strach, který panoval na počátku pandemie koronaviru způsobujícího nemoc covid-19, že letos se „k moři“ nepojede. Přestože v letoviscích platí řada různých hygienických opatření, nošení ochranné roušky či zakrývání úst a nosu polevilo. Světová rada cestování a cestovního ruchu (WTTC) však doporučuje, aby turisté začali nosit roušky „úplně všude“ včetně pláží, uvedl list Daily Mail. Ministerstvo zdravotnictví pak potvrdilo, že se z dovolených vrátili domů první nakažení Češi, upozornil iDnes.cz. Premiér Andrej Babiš (ANO) poradil spoluobčanům, aby sledovali aktuální informace a podle nich uzpůsobili své cesty.

„Už jsme zaregistrovali první případy nákazy u lidí, kteří se vrátili z dovolené,“ uvedla Renata Povolná z resortu zdravotnictví pro iDnes.cz. Resort Adama Vojtěcha (za ANO) ale detaily ani o místě pobytu, ani o počtech lidí nezveřejnil – sám je prý nemá a řešil by věc až ve chvíli, kdyby někde vzniklo ohnisko.

Mluvčí Povolná zároveň připomněla: „Situace se zhoršila v Srbsku a Černé Hoře. Tyto státy se nyní zařadily do zemí s vysokým rizikem nákazy. Češi směřující do těchto oblastí musí při návratu předložit test na covid negativní či podstoupit karanténu.“ Největší zájem mezi českými dovolenkám je nicméně o Chorvatsko, Řecko nebo Bulharsko.

„Je třeba, aby občané sledovali epidemiologickou situaci v jednotlivých zemích a podle toho uzpůsobili své cesty. V některých zemích může být situace celkově klidná, ovšem mohou existovat ohniska nákazy například v hlavním městě,“ uvedl premiér Andrej Babiš (ANO) pro Blesk Zprávy. Reagoval na informaci, že první spoluobčané se v létě vrátili z dovolené s koronavirem. „Je proto třeba sledovat web ministerstva zdravotnictví a ministerstva zahraničních věcí, kde pravidelně publikujeme aktuální informace a doporučení cestovatelům,“ dodal premiér.

Roušky by se podle WTTC měly stát „novou normou“, k jejich nošení by měly vyzývat také cestovní kanceláře. WTTC uvedlo, že nošením roušek by se mohlo předejít druhé vlně koronaviru, na kterou upozorňuje řada epidemiologů. „Lidé by měli mít roušky nebo jinak zakrytá ústa a nos, když cestují, v hotelech, restauracích i na pláži,“ radí WTTC.

Organizace chce sjednotit bezpečnostní opatření

Výjimkou podle odborníků nejsou ani bazény, i zde by si měli turisté nasazovat roušku. Standardem zůstává dodržování bezpečných rozestupů na dva metry, hlavně pak na pláži při opalování. „Na letištích, v hotelech, nočních klubech, muzeích, fitness centrech, ve vnějších i vnitřních prostorách výletních lodí by také mělo být nošení roušky povinné, alespoň do doby, než bude objevena účinná vakcína,“ doporučuje WTTC.

Nové přísné rady šokovaly mnohé turisty, nejen ty, kteří se na dovolenou chystají, ale také ty, kteří už na ní jsou. Představitelé WTTC by rádi sjednotili opatření, obávají se, že jejich různorodost v rozličných destinacích ohrožuje cestovní delegáty a další zaměstnance. Současně představuje i nebezpečí druhé vlny pandemie. Zároveň WTTC dodalo, že zatím jde z jejich strany jen o doporučení, ne o nařízení.

Pokuty za roušky na Baleárech

Nicméně pod WTTC spadá řada světových společností spojených s cestováním a turismem včetně Hiltonu, Marriottu, Tui, Expedie, Carnival Cruises, Silversea Cruises, Amex Global Travel and Googlu, které se radami zřejmě řídit budou. Doporučení byla sestavena s předními lékařskými kapacitami z Harvardské univerzity.

Například na Baleárských ostrovech, kam se od pondělí roušky vrací, policie dostala svolení pokutovat turisty, kteří se vně svých pokojů budou pohybovat bez roušek, u bazénu nebo na pláži ale roušku mít nemusí.

Na Mallorce a Ibize roušku nemusí mít lidé ani v restauraci, ale jen když jsou u stolů. Španělská i regionální vláda se bojí toho, co nápor turistů udělá s počtem nakažených. V posledních dnech na ostrovech policisté rozháněli několik nelegálních večírků, kde lidé neměli roušky ani nedodržovali pravidla sociálního distancování.

„Nošení roušek by se nemělo politizovat“ 

„Bezpečí a hygiena cestovatelů a těch, kteří pracují v turistickém sektoru, je pro nás hlavní prioritou. Z tohoto důvodu doporučuje, aby nošení roušky bylo povinné, a to všude,“ prohlásila šéfka WTTC Gloria Guevaraová. „Nošení roušky by nemělo být zpolitizované, mělo by se stát součástí každodenního života. Žádáme světové vlády a soukromé sektory, aby podpořily jejich nošení,“ zakončila Guevaraová.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

SlunceM ( 12. července 2020 20:57 )

jochen se chtěl jen pochlubit

SlunceM ( 12. července 2020 20:55 )

Změní plány i Babiš s Monikou, nebo se na nás budou tlemit s otevřenýma hubama z dovolené za sta tisíce???

spania ( 12. července 2020 15:04 )

Ty hranice se neměly otevírat...Já myslím,že Češi mohli jeden rok bez toho moře vydržet.Máme u nás dost hezkých věcí,krásnou příro­du,ře­ky,je­zera,­rybní­ky..­.Aby to pak nedopadlo tak,že budeme všichni sedět doma několik let a pořád s připravenou rouškou...

jajas ( 12. července 2020 14:47 )

trintin: Radit přeci může, ne? Je na každém, jak s tím naloží. Navíc je pro někoho úplně jedno, jestli Babiš radí, doporučuje nebo přika­zuje­....­.něk­teří si stejně dělají co chtějí a když to nedopadne, tak za to viní opět Babiše.....tak vo co gou?

strejda777 ( 12. července 2020 14:15 )

Když jsem si to před­stavil­....­...tak to mně fakt rozesmálo! Fakt dobrý!!!!!!!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa