Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C

Za pár hodin přijde masové propouštění, míní expert. Ohroženi jsou dobře placení lidé

Autor: Markéta Mikešová - 
30. března 2020
14:47

Pro velkou spoustu Čechů bude pondělí a úterý dnem, kdy dostanou od svého zaměstnavatele výpověď. Blíží se konec měsíce a vládní pomoc pro podnikatele je tak slabá, že mnoho z nich nebude chtít čekat, zda se situace zlepší, a tak své lidi raději propustí. Myslí si to prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) Tomáš Prouza. Podle něj opatření, se kterými přišla vláda, dopadají nejhůře na inovativní české firmy s dobře placenými lidmi a pomáhají jen tzv. montovnám. Přitom premiér Andrej Babiš (ANO) se v minulosti několikrát nechal slyšet, že Česko se bude snažit vymanit ze statutu „montovny“. Jeho současné kroky tomu ale odporují, míní expert.

Pro podnikatele jsou pondělí a úterý zlomovými dny. Nový měsíc začíná již ve středu a do té doby se musí rozhodnout, jak naloží se svými zaměstnanci, které kvůli nařízeným uzavírkám často nemají jak platit. Mohli by je ještě měsíc podržet a čekat, jak se situace vyvine. Ale to se v mnoha případech nestane, prozradil pro Blesk Zprávy Prouza, který dříve působil jako náměstek na ministerstvu financí. Bude se sahat po výpovědích.

Podle Prouzy je to proto, že oznámená vládní pomoc pro firmy je nedostatečná. „Všichni podnikatelé, se kterými mluvíme, při čtení příspěvků, které navrhuje vláda, nevycházeli z údivu, když zjistili, že z té pomoci, kterou dostanou, budou muset odvést sociální a zdravotní pojištění. Takže část z toho, co dá stát na pomoc, si rovnou vezme zpátky,“ popsal expert. „To nám přijde brutálně nepochopitelné,“ dodal.

Dalším problémem podle Prouzy je, že finanční pomoc pro postižené firmy má vycházet z mediánu mezd. A ten je nižší než průměrná mzda – ve 4. čtvrtletí roku 2019 činil podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) 31 202 korun. „Ve chvíli, kdy máte už jen trochu lépe placené zaměstnance, i třeba šéfkuchaře v průměrné restauraci, provozního apod., a to už vůbec nezmiňují programátory ve firmách, kteří mají kolem 90 tisíc korun, tak v tu chvíli stát přispívá 20-30 procenty na celkový náklad na mzdy, a to ty firmy bohužel nejsou schopny financovat,“ vysvětlil prezident SOCR ČR.

„To jsou dva důvody, kvůli kterým si firmy, se kterými mluvíme, říkají, že tomu (pomoci, pozn. red.) vůbec nevěří a raději rozdají výpověď teď,“ míní Prouza. „Stát si rovnou stahuje třetinu peněz zpátky sám pro sebe a ta pomoc je tak strašně nízká, že možná pomůže lidem, co pracují v průmyslové montovně, ale rozhodně to nepomůže lidem, kteří pracují ve službách, v moderních firmách, kde ty platy jsou výrazně vyšší,“ zopakoval.

Odpis českých firem?

Prouza kritizuje rovněž to, že podle něj není jasné, jak stát k těmto návrhům došel. „Nikdo pořádně nechápe, jak se to rozhodlo, proč se to rozhodlo a na základě čeho. To je na tom to nejhorší, že tady chybí jakýkoliv dialog, nějaká rozumná debata,“ upozorňuje expert.

Připomněl u toho, že Babiš v minulosti několikrát prezentoval Česko jako zemi budoucnosti, ministerstvo průmyslu a obchodu dokonce prosazuje v zahraničí značku Czech Republic: The Country for the Future, ze které má vyplývat, že Česko je „moderní země plná inovací“. Ale současná opatření podle Prouzy neodpovídají tomu, že by vláda tohoto stavu skutečně chtěla docílit. „Vlastním rozhodnutím chrání jenom montovny a moderní firmy odepisuje,“ nechápe Prouza.

Ohrožena je přitom široká škála oborů. „V podstatě celý cestovní ruch, restaurace, lázně… zrovna lázně jsou typický příklad. Máte tam doktory, rehabilitační sestry, to jsou lidé, kteří mají poměrně vysoké platy, a zároveň když je budete muset pustit, tak už se nikdy nevrátí. Je to citlivé,“ vyjmenoval prezident SOCR ČR s tím, že obchody jsou samozřejmostí. Některé lázně už s propouštěním začaly. Lázně v Teplicích nad Bečvou propustí 150 lidí, Léčebné lázně Bohdaneč 80. Obě zařízení přeruší provoz.

Podle Prouzy problém řeší i odborněji zaměřené společnosti – třeba kiwi.com, nejúspěšnější český startup, který provozuje vyhledávač letenek a leteckých spojů. „Kiwi má zhruba tisícovku programátorů a ve chvíli, kdy je pustí, tak je okamžitě najme IBM, které sídlí vedle (…) vláda tím, co udělá, tyto české firmy odepíše a nejšikovnější zaměstnance přihodí nadnárodním korporacím, protože ty mají zdroje na to, aby je dokázaly živit,“ říká expert.

Programátor: Je to teď velmi těžké

Do podobné situace, o které hovořil Prouza, se již dostal softwarový inženýr Jiří z Prahy. Pracoval na IT systémech pro společnost z oblasti cestovního ruchu. Již krátce poté, co začalo omezování leteckého provozu, dostal výpověď. „Když kolega před měsícem vtipkoval o tom, že koronavirus položí naši firmu, všichni jsme se smáli. Teď už se nikdo nesměje. Naše firma je závislá na penězích z cestovního ruchu a lidi prostě přestali cestovat. To vyeskalovalo stávající problémy a vedení začalo propouštět. A já jsem byl, jakožto služebně nejmladší, první na ráně,“ popsal pro Blesk Zprávy.

Posledních 14 dní tak strávil hledáním nové práce, ale mnoho českých firem jej přijmout nechtělo, byť jeho profese ještě před pár týdny byla jednou z nejžádanějších na pracovním trhu. Zájem nyní, v době koronavirové, měly pouze mezinárodní banky a pojišťovny. „Spousta pozic je zrušených… jde to (hledání práce pro programátory, pozn. red.), ale je to teď velmi těžké,“ dodal Jiří s tím, že zrovna korporátu se chtěl vyhnout. „Nejtěžší to budou mít junioři, nikdo je nebude chtít zaučovat,“ míní.

Hospodářská komora má podobné výtky

Série opatření na pomoc podnikatelům s koronavirem jsou součástí návrhu kurzarbeitu, se kterým přišlo ministerstvo práce a sociálních věcí v rámci programu Antivirus minulý týden. Dnes by jej měla vláda projednávat. Připomínky k připravovaným opatřením již zveřejnila Hospodářská komora ČR. Také jí vadilo, že by podnikatelé z náhrad mezd měli odvádět sociální a zdravotní pojištění.

„Znamenalo by to, že z každé stokoruny, která bude poskytnuta jako kompenzace zaměstnavateli, on hned zpátky odvede 34 korun. My jsme navrhovali použít třeba 1,5násobku průměrné mzdy, a s tím snížit, zrušit nebo odložit odvody na určitou dobu - tři až šest měsíců. Případně odvodit kompenzaci náhrad od superhrubé mzdy - tam by se snad nemusely ani ty odvody odkládat nebo rušit,“ uvedl v pondělí šéf komory Vladimír Dlouhý.

A rovněž potvrdil, že firmy budou v následujících dnech propouštět. „K propouštění zatím přistoupilo sedm procent respondentů - v restauračních službách je to ovšem 17 procent a v cestovním ruchu 14 procent firem,“ řekl Dlouhý.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

nespokojeny ( 30. března 2020 23:01 )

Prouza, to je člověk ,kterého teď nepotřebujeme. Typický žvanil, "průvodčí za nic neručí". Takových komentátorů je všude plno. Hlavně v ČT. Řešní je nula nebo státe zaplať.

sigmae ( 30. března 2020 21:57 )

z krdele

sigmae ( 30. března 2020 21:57 )

a ty si vymáčkni vřed z ***

sigmae ( 30. března 2020 21:47 )

sigmae ( 30. března 2020 21:46 )

čekáš s nataženou prackou, líné netáhlo? Zkus makat

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa