Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Oblačno 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Scéna skoro jako z hororu Čelisti: V dovolenkovém ráji k pobřeží připlul žralok, panika byla zbytečná

Autor: ran - 
8. července 2020
14:28

Scéna skoro jako z hororového filmu Čelisti: muž ve vodě zoufale plave ke břehu, lidé v panice vřeští, voda v moři doslova pění - u pobřeží je žralok! Vše ukazuje video, které pořídil jeden z účastníků podívané. Nakonec si ale mohli všichni oddychnout, když zjistili, jak se věci mají! Něžný obr nepřiplul vraždit lidi, ale „napást se“. 

Dramatickou scénu skoro jako ze slavného filmu od Steva Spielberga z roku 1975 zažili lidé na pláži v Izraeli. Chvíle napětí zachytilo video zveřejněné na sociální síti. Nad hladinu zlověstně čnící ploutev okamžitě zvedá lidi z lehátek. Rozjede se panika a voda se zpění frenetickými záběry plavce, který se snaží dostat co nejdříve na břeh.

Záběry byly natočeny v sobotu u izraelského přístavu Eliat v Rudém moři. Muž ve vodě vyděšeně krauluje do bezpečí, zatímco ze břehu je slyšet mužský hlas „Jde po tý ženský! Ona ho vůbec nevidí, neví o něm!“. Žralok se k ní skutečně blíží. Teprve když si žena uvědomí, co se děje, strachy bez sebe se snaží dostat pryč.    

Žralok, který nekouše!

Celý povyk ale způsobil žralok velrybí, druh, který je lidem prakticky zcela neškodný. Tato největší žijící paryba dorůstá až 12 metrů, hodnověrný zaznamenaný rekord je dokonce 18 metrů! Podle Adi Barashe, izraelského odborníka na žraloky, má právě „sezónu“ a stahuje se do oblastí, kde najde dostatek planktonu, kterým se živí.

Žralok velrybí nemá klasické zuby, ale jen filtrační „zařízení“, kterým zachytává mikroskopické mořské tvorečky. Proto nemá žádnou motivaci lidem ubližovat. Vyskytuje se v teplých mořích po celém světě a obvykle se pohybuje líně a pomalu. 

Není to poprvé, co se objevil

„I tak ale není radno se k němu zbytečně moc přibližovat,“ radí moudře Barash. Běžně se žralok zdržuje dál od břehu, ke břehu připlouvá výjimečně. Ale ke korálovým útesům v okolí Eliatu připlaval pozdravit slunící se dvounohé tvory už i v květnu a také v roce 2019, kdy v oblasti zůstal celých šest týdnů. 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Zobrazit celou diskusi