Neděle 5. května 2024
Svátek slaví Klaudie, zítra Radoslav
Oblačno 21°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Žralok zabil Petra (†42) v Egyptě. Expert řekl, kde jsou útoky predátorů nejčastější

Autor: Darina Jíchová - 
31. prosince 2019
08:45

Další Vánoce bez táty Petra (†42) má za sebou rodina, jejíž hlavu rodiny loni v létě smrtelně zranil žralok v egyptském letovisku Marsá Alam. Před predátory by se měli mít lidé na pozoru i teď a vědci zkoumají, kde jsou útoky nejčastější. Podle profesora ichtyologie a podmořského biologa George Burgessa paryby nejvíce láká pobřeží Spojených států, své tvrzení podložil údaji z Mezinárodního seznamu žraločích údajů (ISAF).

Za poslední čtyři století došlo v amerických vodách k 1441 napadením, naposledy tam útočil žralok těsně před Vánoci, informoval list Daily Express.

V posledním roce se psalo hlavně o žraločích útocích v Austrálii, nicméně jejich nejčastějším lovištěm jsou USA. Podle Burgesse jsou tamní západní i východní břehy doslova „ground zero“ pro všechny útoky těchto predátorů. Loni bylo v amerických vodách napadeno 32 osob, jeden z útoků byl smrtelný. Údaje pro letošek ještě nejsou kompletní, nicméně už k červenci bylo zaznamenáno 45 útoků.

„Hlavním důvodem, proč ve Státech máme nejvíce útoků, je, že máme dvě velká pobřeží plus řadu ostrovů. A navíc se v našich vodách pohybuje ročně mnohem více lidí, než v ostatních oblastech, kde k napadením dochází,“ vysvětlil Burgess. „Američané jsou ve své podstatě bohatým národem a mohou si dovolit strávit čas na pláži. Americká pobřeží jsou také vyhledávanou turistickou destinací,“ doplnil biolog.

Biolog: Je to jako kousanec od psa

„Útoky jsou z naprosté většiny nevyprovokované a skončí jen drobným zraněním, vlastně bych jim ani neříkal kousnutí, spíš škrábnutí,“ pokračoval Burgess.

„Samozřejmě jsem teď nebyl úplně politicky korektní, útok žraloka je vážná věc a lidmi hluboce otřese, ale většina těch kousnutí je asi jako od psa,“ sdělil tisku.

„Z 90 procent jde jen o malou ranku, která při nejhorším potřebuje pár stehů. Jen zřídka dochází k horším zraněním,“ zmínil odborník s tím, že po USA je na tom s počtem útoků nejhůře Austrálie, tam od roku 1580 do listopadu 2019 došlo k 642 útokům. Data z loňského roku uvádějí, že bylo napadeno 20 osob, jeden člověk byl zabit.

Na třetím místě stojí Jihoafrická republika, právě tamní Nepravá zátoka vždy patřila mezi tradiční loviště lidožravých žraloků, nicméně predátoři postupem času z oblasti vymizeli. Podle vědců je to vinou invaze kosatek, které se živí žraločími játry. Za posledních 439 let, tedy za dobu, po kterou si ISAF vede záznamy, zde došlo ke 255 útokům, žádný z nich nebyl smrtelný.

Žraloci mohou útočit i v řekách

Burgess upozornil, že sice někdy v nějaké oblasti nevídaně vzroste počet útoků, ale ze širokého úhlu pohledu to na lovištích žraloků nic nemění. „Vezměme si například francouzskou Novou Kaledonii, tam jsme v roce 2016 viděli několik útoků, dva z nich smrtelné, v roce 2018 došlo jen k jednomu, letos k žádnému,“ připomněl expert.

Pro člověka jsou podle něho nejnebezpečnější dva druhy paryb: žralok bílý, zvaný lidožrout, a žralok tygří. Burgess vysvětlil, že žraloci si plavce a surfaře většinou spletou se svou přirozenou kořistí, tedy s tuleni nebo želvami. Třetím nejnebezpečnějším žralokem je žralok býčí, který patří mezi nejagresivnější druhy těchto predátorů a vyskytuje se i v řekách.

Žralok chytil Australana za nohu

Poslední dva útoky se letos odehrály v oblastech, kde se žraloci vyskytují nejčastěji, tedy v USA a v Austrálii. V sobotu 21. prosince byl u pobřeží americké Santa Barbary napaden sedmatřicetiletý surfař. Muž byl s hlubokou ránou letecky převezen do nemocnice, podle lékařů byl jeho stav stabilizovaný a zranění nebylo kritické. Vánoce surfař strávil doma s rodinou.

Těsně před vypuknutím silvestrovských oslav se žralokem zápolil také třicetiletý plavec z australského Queenslandu. Predátor ho napadl ráno 30. prosince, při plavání muže chytil za nohu. Při zápasu byl plavec pokousán ještě na paži, na pláž pro zraněného přiletěl vrtulník, muž byl ale ošetřen jen ambulantně a domů odešel po svých.

Jaroslava Dubská ( 31. prosince 2019 13:17 )

proč to tu rozpatláváte zrovna dnes? k nevíře !! nechte ty lidi v klidu ! pište si ty svý slátaniny o Prachařových či Dominice Gottový jako vždy!

agfor ( 31. prosince 2019 12:26 )

A čím víc jich sežerou, tím líp. Je přece známé, že žraloci mají rádi turisty.

w.mojko ( 31. prosince 2019 09:39 )

LpPodla vypovedi Australanov obete zraloka su najma Americania. Su neopatrni riskuju a ignoruju vystrahy...

Zobrazit celou diskusi