Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Útoky žraloků na lidi: „Zasahujeme do teritorií, kde chtějí jíst,“ varuje biolog

Autor: Darina Jíchová - 
6. října 2019
20:39

Otázkou, proč stoupá počet nevyprovokovaných útoků žraloka bílého na člověka, se zabývá řada odborníků. Stále více lidožravých predátorů totiž krouží kolem amerického mysu Cape Cod ve státě Massachusetts, kde se zvyšuje i množství napadených lidí. Cape Cod byl podle mořských biologů vždy místem, kde se žraloci vyskytovali, letos je jich zde ale až nečekaně mnoho, podle mořských biologů za to můžou tuleni. Zprávu přinesl deník Daily Express.

Výskyt žraloka u Cape Codu je téměř na denním pořádku, za poslední 3 měsíce byli žraloci u pobřeží zpozorováni více než 150krát. Napadeno bylo několik lidí, zatím naštěstí nedošlo k žádnému smrtelnému útoku. Podle mořských biologů za útoky nemůžou lidé ani sami predátoři, ale jejich přerozená kořist – tuleni.

Odstřel tuleňů nepomůže

Populace tuleňů za posledních 40 let prudce vzrostla, hlavně díky zákazu jejich lovu v oblasti Nové Anglie, do které Massachusetts spadá. Ten byl vynesen poté, co tito savci byli téměř vyhubeni. V současnosti se na mysu Cape Cod pohybuje více než 50 tisíc tuleňů.

Tuleni se podle odborníků na pohled můžou zdát jako roztomilá a neškodná zvířata, ale jsou to právě oni, kdo do oblasti přitahuje žraloky. Po tomto zjištění úřady zvažovaly, že by povolily jejich odlov, aby snížily počet tuleňů. To někomu sice může přijít jako krutá praktika, ale odstřel zvěře se často používá k regulaci ptáků, hlodavců nebo i klokanů.

„Tuleňů je příliš mnoho, ochranu už nepotřebují. Rok od roku sem lákají čím dál více žraloků,“ domnívá se zastupitel města Barnstable Ron Beaty. Barnstable leží v mysu Cape Cod. „Odstřel tuleňů by byl katastrofální. Zvýšený počet žraloků je přirozená nehoda a náhoda, takové se dějí. Je to risk, na který musíme přistoupit,“ argumentuje mořská bioložka Blake Chapmanová.

Biolog: Mějte se na pozoru

„Nic kromě přemístění jednoho, nebo obou druhů živočichů nemůžeme dělat,“ zdůraznila odbornice. Doplnila, že zabíjení žraloků nebo tuleňů také nepředstavuje řešení situace. „Eventuálně se sem vrátí, je to jejich přirozené prostředí,“ vysvětlila Chapmanová. Bioložka věří, že útokům žraloků se dá předejít pomocí techniky na odpuzování predátorů.

„Následují svoji kořist a k našemu neštěstí, žraločí kořist se uhnízdila docela blízko našich břehů,“ prohlásil místní mořský biolog Greg Skomal. „Říkám lidem, kteří chodí do oblastí, kde byli žraloci spatřeni, aby pamatovali na to, že žraloci tam připluli za kořistí, připluli se tam najíst. Musíme brát v potaz, že my jsme suchozemští tvorové zasahující do teritoria mořských predátorů. Mějte se na pozoru,“ vyzval Skomal.

Zobrazit celou diskusi