Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Žraločích útoků přibývá, máme se na dovolené u moře bát? Vědci řekli, jak to je

Velký bílý žralok
Žralok v Egyptě napadl dalšího turistu: Potápěči se zakousl do nohy!  (Autor: Profimedia)
Autor: Darina Jíchová - 
28. února 2019
18:03

Američtí vědci z univerzity v Louisianě tento týden publikovali studii, v níž tvrdí, že za posledních 55 let došlo ke značnému nárůstu žraločích útoků. Odborníci pracovali s daty z Mezinárodní databáze žraločích útoků při Muzeu přírodní historie na Floridě. K dispozici měli záznamy z let 1960 až 2015. Zároveň však ve své práci uvedli, že lidé „nemusí rušit své dovolené u moře. Nebezpečí útoku je nízké“. Podle vědců záleží hlavně na oblasti, informovala stanice CNN.

Studie, která vyšla ve vědeckém magazínu PLOS ONE, tvrdí, že se často útoky kumulují v jedné oblasti. Vědci jako příklad uvedli 16 nevyprovokovaných útoků žraloka u břehů států Severní a Jižní Karolína a 30 na Floridě z roku 2015. K největšímu počtu napadení tímto predátorem dochází ve Spojených státech, Austrálii a Jižní Africe, píší odborníci.

Vědci poznamenali, že na jednu stranu je frekvence žraločích útoků nízká, na druhou stranu se jejich počet zdvojnásobil, hlavně v oblastech vyhledávaných lidmi. Hlavní autor studie Stephen Midway vysvětlil, že za tímto zvláštním faktem stojí růst populace. Množství napadení narůstá, ale v poměru zhruba jeden útok na milion lidí.

Kousnutí od žraloka jako od psa

Za 55 let bylo v USA žralokem napadeno 1215 lidí. Odborníci upozorňují, že většinou dojde jen k menšímu zranění, které vědci přirovnali k psímu kousnutí. Pouze 2 procenta útoků skončí úmrtím člověka. Na základě zpracovávaných dat vědci zjistili, že k nevyprovokovaným napadením dochází zvláště během surfování, plavání nebo potápění.

„Na možný útok žraloka se musíme dívat jako na případnou autonehodu,“ domnívá se Midway. „Před každou jízdou také nekontrolujeme národní a mezinárodní statistiky bouraček. Většinou myslíme na to, jaké je počasí, v jakém asi stavu je vozovka, zda to náš typ vozu zvládne. To jsou faktory, podle kterých se rozhodujeme,“ dodal Midway.

Podle záznamů nejčastěji útočí žralok býčí, tygří nebo bílý, což vědce velmi zaujalo. Zkoumali také to, zda jejich tažné modely mají nějaký vliv na frekvenci útoků. Toto téma nebylo předmětem studie, odborníci se navíc shodli, že napadení predátorem se nedá spolehlivě předvídat.

Nebezpečí útoku

Uvedli však, že pokud se vezmou v potaz oblasti, kde se predátoři pravidelně objevují, a zároveň i období, kdy tam připlouvají, a kolik lidí se tam v tuto dobu vyskytuje, je možné určit, jak vysoké je nebezpečí, že k útoku dojde.

„Lidé žraloky vždy démonizovali, zvláště proto, že jsou tyto paryby samotářské a žijí v prostředí člověku nepřirozeném – moři,“ uvedl George Burgess z floridského muzea. „Rádi bychom připomněli, že na každý žraločí útok se musí hledět s perspektivou toho, jak, kde a kdy k němu došlo. Tato studie to umožňuje,“ Burgess se podílí na programu zaměřeném na výzkum žraloků.

Shark_lover ( 10. dubna 2019 17:02 )

Fuj? Naozaj? Fuj sú jedine ľudia... Približne 12 ľudí za rok zomrie na následky útoku žraloka, avšak ľudia zabijú približne 11 417 žralokov za HODINU! Žraloky útočia, pretože si nás-ľudí pomýlia s plutvonožcami, ktorými sa živia. Väčšina žralokov sa len zakusne, a keď zistia, že nie sme plutvonožce, tak odplávajú preč! Je len veľmi málo druhov žralokov, ktoré ľudí zožerú, kde patrí napríklad aj žralok tigrí. Prosím ťa, najskôr si zisti skutočné informácie, a až potom niečo takéto píš. Žraloky aspoň neznečisťujú našu planétu tak, ako my, ľudia. Takže jediné fuj a hnus sme akurát tak my. Prajem pekný deň!

tomaskovacic ( 5. března 2019 22:44 )

Je hodně let známo jak málo k tomu dochází, a jaké environmentální dopady má živení mediální hysterie. Když píšu pro laickou veřejnost, tak si asi beru na sebe nějakou zodpovědnost, s vědomím že to bude hodně lidí číst, a utvářet si podle toho svoje neinformované názory. Děkuji autorovi že se neulakomil na laciné strašení veřejnosti. Třetina druhů žraloků je různě ohrožených a blbost běžně publikovaných informací to jen zhoršuje.

Petra Pecherova ( 1. března 2019 04:07 )

Asi to nemáš v hlavě srovnané. Proč bychom měly hubit zvířata proto, že na nás útočí? Je to jejich přirozený instinkt. Jinak bychom měli spíš začít u sebe. Taky útočime a zabijime zvířata a hlavně pro zábavu. Tak to bychom měli podle tvého názoru teda vyhubit sami sebe ne! Člověk je největší *** na téhle planetě,protože vše ničí a ničeho si neváží!!!

Zobrazit celou diskusi