Během celých prázdnin vám budeme pravidelně přinášet zajímavé informace a tipy na nejrůznější vinařské akce, které můžete v mnohdy netušených souvislostech potkat nejen na jižní Moravě. Seriál o vinařské turistice jsme připravili ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz.

Zámek Valtice
Autor: Národní vinařské centrum

Čí sú hody? Naše!

Tenhle bujarý pokřik ohlašuje několikadenní veselí a zaslechnete jej z úst mladé chasy v nejedné jihomoravské obci. Moravské hody jsou obdobou českého posvícení, neboli oslavou posvěcení kostela, v některých případech jde spíše o svátek patrona místního kostela, tzv. „patrocinium“. Původně čistě duchovní záležitost nabyla postupně více světského charakteru folklórní oslavy dobrého jídla a vína, i když slavnostní mše se koná vždy.
Chlapci přivezou z lesa, ozdobí a postaví na návsi májku, kterou pak musí až do začátku hodů hlídat před přespolními. Dívky si chystají kroje, ženy vaří a pečou. Muži zatím vybírají k degustaci to nejlepší z vinných sklepů.
Pokud jste zvědaví, jak takové hody vypadají, vydejte se 6. 8. do obce Bořetice v mikroregionu Modré hory. Koná se tu jedinečné setkání Mužácké hodky. Jde o zakončení tradičních hodů, obohacené o vystoupení mužských , tzv. „mužáckých“, pěveckých sborů. Nedílnou součástí je degustace vín bořetických vinařů – zdejší oblast je vyhlášená zvláště červenými víny.

Mužácké hodky
Autor: Národní vinařské centrum

Okoštujte!

Košty a ochutnávky vín odrážejí vinařskou současnost. Dávají příležitost vinařům představit svoji produkci co nejširšímu publiku a návštěvníkům těchto akcí zase umožňují poznat vína z jednoho či více různých regionů v celé jejich pestrosti.
Vypravíte-li se o víkendu do Valtic, určitě si nenechte ujít Valtické vinné slavnosti. Tradiční přehlídka malých a větších vinařství z celého Lednicko-Valtického areálu se letos koná 29.-30. 7., a to stejně jako v předešlých letech v konírně státního zámku Valtice. Součástí slavností, pořádaných Cechem valtických vinařů, je bohatý kulturní program spojený s gastronomickými pochutinami všech chutí a vůní. Celá akce je umocněna jedinečným prostředím valtické zámecké konírny.

Mužácké hodky
Autor: Národní vinařské centrum

A po víně do peřin

U vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer po degustaci a mnoha zážitcích složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být třeba systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese také najdete spoustu informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.

Mužácké hodky
Autor: Národní vinařské centrum