Seriál o vinařské turistice jsme připravili ve spolupráci se stránkami www.wineofczechrepublic.cz.

Salon vín ČR

Poznávat jiné kraje prostřednictvím chutí místních jídel a nápojů je stále lákavějším způsobem trávení dovolené či dnů volna. Ochutnávky vín odrážejí vinařskou současnost. Dávají příležitost vinařům představit svoji produkci co nejširšímu publiku a návštěvníkům těchto akcí zase umožňují poznat vína z jednoho či více různých regionů v celé jejich pestrosti.

Salon vín
Autor: Národní vinařské centrum

Zámek s pokladem

Byl jednou jeden zámek a v něm byl schovaný poklad... Připadá vám to jako pohádka? Představte si, že tahle pohádka skutečně existuje. A vy máte možnost si ten svůj poklad najít.

Zámek se jmenuje Valtice a je trochu méně okázalou druhou polovinou proslulého Lednicko-valtického areálu. Když k němu přicházíte, připadá vám ve srovnání s Lednicí skromný, téměř introvertně zamyšlený. Vrátí vás do doby, kdy sem přijížděli šlechtici odpočívat při procházkách anglickým parkem, projížďkách na koni či si vychutnat klid, který tak chybí ve všedních dnech.

Zámek Valtice
Autor: Národní vinařské centrum


A co ten poklad, ptáte se nedočkavě? Samozřejmě tu je, ale nečekejte truhly se šperky, zlaťáky a drahým kamením. Pokud během své návštěvy zámku zavítáte i do jeho zrekonstruovaného sklepení, stálá prestižní degustační expozice Salon vín ČR vám představí skutečné rodinné stříbro vinařské produkce Moravy a Čech. Každý rok v únoru jsou vyhlášeny výsledky Národní soutěže vín, nejvyšší soutěže vín v České republice, a stovka těch nejlépe hodnocených získá čestné místo právě v Salonu vín. Tato prvotřídní vína jsou zde pak celý následující rok uložena a slouží k potěše, vzdělávání návštěvníků o víně a propagaci a podpoře našeho vinařství.

Salon vín
Autor: Národní vinařské centrum

Špička mezi víny

Široká veřejnost tak má možnost naše nejlepší vína ochutnat na jednom místě a v důstojných podmínkách a zároveň se dozvědět všechny podstatné informace o každém vystaveném víně i jeho výrobci. Na výběr máte buď z tzv. volné degustace, nebo několika typů programů řízených profesionálním sommelierem, který poradí nejen s výběrem toho, co ochutnat, ale přispěje i zajímavým vyprávěním o každém vzorku. Zachutná-li vám některé z degustovaných vín, můžete si láhev na místě také zakoupit jako zásobu do archivu, skvělý dárek nebo stylový suvenýr. Součástí sklepních prostor Salonu vín je i naučná expozice o našem vinařství a vinařských oblastech.

Salon vín
Autor: Národní vinařské centrum

A po víně do peřin

U vína čas utíká rychle, proto je dobré předem myslet na to, kam večer složit hlavu. Jižní Morava je plná příjemných penzionů a hotýlků v různých cenových úrovních. Pokud byste si nebyli jisti, podle čeho vybírat, klíčem pro vás může být systém certifikovaných vinařských turistických zařízení. Jejich přehled a rozsah poskytovaných služeb najdete na www.wineofczechrepublic.cz. Na stejné adrese je i spousta informací o moravských a českých vínech, kalendář vinařských akcí a všechny potřebné kontakty.

Fotogalerie
1 fotografie