"Brno je osvěžující, přátelské a nabízí úžasné pivo, které tu je levnější než voda, navíc je přátelštější než Praha," píše v článku pro The Guardian novinář Tim Bryan.

Britové jsou na druhém místě zahraničních turistů, kteří přijíždějí do Česka. O Brnu však tuší jen málokterý z nich. Článek zveřejněný ve vlivných britských novinách by to mohl změnit.

Pokud si chcete pořádně užít, Brno je město snů, v kterém za víkend neutratíte ani 70 liber (2 000 korun), píše The Guardian. Podle Bryaba Pražané o moravské metropoli mluví jako o „ospalé vesnici na divokém východě“. Ospalé prý ale rozhodně není. Přitom na nudný noční život si často stěžují i místní. Někteří si myslí, že s nízkým rozpočtem na víkend vystačí jen pro to, že ve městě není místo, kde by se bylo možné odvázat a peníze rozházet.

584450:gallery:true:true

Pivo je levnější než voda!

Opěvný článek se zaměřuje především na to, jak je v Brně levno, bohatou nabídku regionálních piv, která jsou doslova levnější než voda a to i v luxusních nočních klubech, dobré jídlo a pití.

Vize prohýřeného víkendu přitáhne hlavně mladé turisty. Rodiny s dětmi asi těžko a to turistickému ruchu příliš nepomůže.

Město se v posledních letech snaží nalákat turisty především na různé festivaly a letní akce, které by cizincům pobyt zpříjemnili a do kterých ročně investuje nemalé peněžní sumy. Finanční krize prý prokázala, že tyto akce zahraniční turisty zajímají. No, uvidíme…

Pražáci o Brně

Brňák zabloudí v pražském metru. Kouká na tu ceduli s linkami metra a neleze mu to do hlavy. Tak jde kolem Pražák a vidí jak si Brňák neví rady a povídá: "Se nevyznáš v těch lajnách co?" A Brňák říká že ne. Tak Pražák povídá: "Hele, ta červená lajna, té céčko, ta zelená té áčko a ta žlutá té béčko". A Brňák kýve hlavou a povídá: "A ta modrá to je déčko?" Pražák se chytne za hlavu: "ne té Vltava, ty vole!"

Brňák miluje, že ať už se z centra rozeběhne na jakoukoliv stranu, vběhne  do lesa či na pole dříve než mu dojde dech.

Brno je poslední osídlená zatáčka před Vídní.

Brno je jen ospalá vesnice na divokém východě.

Brňáci o Praze

Přijde Pražák v Brně na Zelný trh, horko, čtyřicet ve stínu, a ejhle, kašna. Pražák k ní z posledních sil doběhne, ponoří ruce až pára zasyčí, opláchne si obličej, nabere vodu do dlaní a pije a pije. Vidí ho jeden místní a spustí: „Co to lemtáš, dyk do teho chčijó Morgoši!“ „Promiňte pane, ale já jsem z Prahy a moc jsem vám nerozuměl, mohl byste mi to, prosím, říci ještě jednou pomaleji? "Jó, tož ty si z Prahy? Tož pij pomalu, panáčku, je studená…“

Víte jak se na Moravě dělí víno?
1. kategorie - Dá se
2. kategorie - Nedá se
3. kategorie – Pražák to vypije

Deník Pražáka v Brně
Pondělí – Piju s Moraváky
Úterý – Skoro jsem umřel
Středa – Zase piju s Moraváky
Čtvrtek – Proč jsem neumřel už v úterý?!

Je Brno lepší než Praha, nebo je to jenom „poslední osídlená zatáčka před Vídní“? Popsal britský deník Brno takové, jaké skutečně je? Jaké máte zkušenosti z moravskou metropolí vy? Napište nám váš názor do diskuze pod článkem!

Někteří si myslí, že s nízkým rozpočtem na víkend vystačí jen pro to, že ve městě není místo, kde by se bylo možné odvázat a peníze rozházet.