Pro většinu rodičů zcela nemyslitelná situace. Proč proboha posílají svou dceru na tak nebezpečnou cestu? Chtějí si prostřednictvím Abby splnit vlastní sny? Co museli prožívat během těch několika hodin si asi nedovede nikdo představit. Svoji dceru milují. Jak je tedy možné, že riskují její život?

Smrt ji může potkat i na silnici

Od začátku cesty jsou pod palbou kritiky. "Samozřejmě, že se může stát tragédie, ale ta se může stejně tak stát, když pojede domů autem se svými přáteli. Snažíme se riziko minimalizovat," zlehčovala rizika, která mohou dívku na plavbě potkat její matka.

Podle mořeplavců je ale rizika minimalizované rozhodně nejsou. Cesta je prý zcela špatně naplánovaná. Abby neměla vyrazit od kalifornských břehů v lednu, aby doplula do vod Indického oceánu v zimě, kdy je oceán nejdivočejší. "Je to bláznovství," uvedl australský mořeplavec Ian Kiernan, bývalý držitel rekordu za sólo obeplutí světa.

Jachtu mohly převrátit devítimetrové vlny

Abby Sunderland naposledy hovořila s rodinou satelitním telefonem ve čtvrtek ve 4:00 místního času. Stěžovala si na devítimetrové vlny, vítr o rychlosti 110 kilometrů v hodině a problémy s motorem. Tým ji vyzval, aby zkontrolovala celou loď, Sunderlandová se však již neozvala. O hodinu později aktivovala záchranné bóje.

V tu chvíli se dívka nacházela přibližně 3200 kilometrů od Afriky i Austrálie a lodě, které se k ní okamžitě vydaly by k ní dorazily až za 40 hodin. Australské aerolinky Qantas vyslaly do oblasti letoun Airbus A330 s cvičenými pozorovateli.

Přišla úleva: Abby je v pořádku

"Letadlo dorazilo na místo před pár okamžiky. Loď se nepřevrátila, pouze nemá plachtoví," uvedli její rodiče na svém blogu. "Počasí se zlepšuje. Záchranářům se podařilo navázat rádiové spojení a Abby je ujistila, že je v pořádku." Podle rodičů by k Abby do 24 hodin měla dorazit francouzská rybářská loď, která se kvůli záchranné akci odklonila z kurzu.

O rekord obeplout svět v co nejmladším věku se v poslední době pokusilo několik mladých jachtařů včetně staršího bratra Sunderlandové Zaca. Naposledy obeplula svět rovněž šestnáctiletá australská jachtařka Jessica Watsonová, která svou plavbu zakončila v polovině.

CO SI O DĚTECH NA MOŘI MYSLÍTE? JE TO PODLE VÁS ROZUMNÉ? NAPIŠTE NÁM DO DISKUZE SVŮJ NÁZOR!