Ta změna je vidět na první pohled. Kardamena, vyhlášená svými restauracemi, bary a večírky až do rána, je pustá. Otevřená je méně než půlka obchodů. I malebné uličky a náměstí hlavního města Kos lemují jen stoly a židle prozatím uzavřených restaurací. Čas jako by se zastavil na začátku sezony. Dříve běžný nepoměr třiceti tisíc obyvatel a milionu turistů ročně se zdá jako sen. „Po pravdě řečeno, pro mě je to noční můra. Je červenec a vy jste letos moje první skupina,“ posteskne si místní průvodce Manolis Koulias. „Běžně to tu takhle vypadá v polovině května a ne o prázdninách,“ říká, když nás provází po liduprázdných památkách. Nikde se nestojí fronty a místo bzučícího davu tu cvrkají jen cikády. Nedělní dopoledne jako by se roztáhlo přes celý týden.

Kulinářský ráj

Mnoho podniků ale otevřeno má. Není tak problém dát si v jedné z kaváren na hlavním náměstí džus z čerstvě vymačkaných pomerančů nebo frappé. A zároveň si vybrat židli s nejlepším výhledem, protože jsou prázdné skoro všechny. A co víc, bez problémů se usazujeme i ve vyhlášené rybí restauraci, kam se běžně bez rezervace nemáte šanci dostat. Podobná situace se opakuje i v turisty milované horské vesničce Zia, kam se do restaurace Olympos míří nejen za fenomenálními západy slunce s výhledem na moře a okolní ostrovy, ale i za domácí kuchyní jako od řecké babičky.

Šance jen na okamžik

Ani v hotelu se nemusíte od brzkého rána snažit urvat nějaké lehátko u bazénu nebo na pláži. Je vám spíš líto plavčíka, který úpěnlivě stráží téměř liduprázdnou vodní hladinu. S každým dnem ale počet turistů roste. „Kapacity v Řecku máme v první polovině července téměř vyprodány,“ hlásí Lenka Pátek, obchodní ředitelka CK BlueStyle. „K těm, co do Řecka chtěli, se přidali ještě ti, kdo si ho vybrali na základě voucheru,“ vysvětluje Pátek.

Prázdné pláže

I kdyby se současné kapacity hotelů úplně vyprodaly, bude letos na Kosu pořád nezvykle prázdno. „Zprovoznili jsme zatím méně než polovinu hotelů a nové přibývají jen pomalu,“ říká Vassilis Manias, prezident turismu ostrova Kos. Letošek tak bude výjimečným rokem, kdy můžete mít téměř sami pro sebe místní památky, vyhlášenou síť cyklostezek, nebo ty nejkrásnější pláže ostrova, na kterých se nebudete tísnit s ostatními.

Prázdná pláž Agios Stephanos.
Autor: BlueStyle, archiv autora

Testy zdarma

Na ostrově, kde Hypokrates založil první nemocnici na světě, neberou situaci kolem viru na lehkou váhu. Hned na letišti se přilétajícím provádí namátkový test ze slin na Covid-19 a některé hotely si už tak dost přísný vládní protokol samy ještě zpřísňují. Kupříkladu hotel Kipriotis Village měří nově příchozím teplotu ještě před vstupem do budovy, dobrovolně si zpřísnil i požadavky na dezinfekci pokojů a bazénové vody.

Yvetta Blanarovičová: Je to krásné i smutné

„Řecko miluji od té doby, co jsem mezi ostrovy projížděla na plachetnici. A je mi z té současné situace tak trochu smutno. Když jsem ve vesnici Zia vysoko v horách nakoukla do jedné otevřené restaurace s přenádherným výhledem, viděla ty čerstvé ryby připravené pro někoho, kdo možná vůbec nepřijde, pochopila jsem naplno tíži této situace. Na druhou stranu si tu užívám skvělé koupání, spoustu místa na plážích a čistou nezkalenou vodu. Řekové jsou také pořád stejně přátelští a usměvaví, pořád excelentně vaří, a to se nezměnilo. Až si říkám, že na klidnou dovolenou by bylo ideální vyrazit právě teď. Na to, že na Kosu ještě neměli jediného nakaženého, a mohli by se nás tedy bát, nás vítají s otevřenou náručí,“ říká herečka Blanarovičová.

Fotogalerie
8 fotografií